Wat zit er (Reguliers)dwars?

Afgelopen zondagavond ben ik naar een debat van de jongerenafdeling van COC Amsterdam geweest. Het had als titel "Stap uit de schaduw & speak up!" en de ondertitel luidde "Zit jou ook iets (Reguliers) dwars?" – vooral die laatste woordspeling was reden dat ik er heen ben gegaan.

 

Alternatief
Het debat vond plaats in de wat meer alternatieve Club 8 aan de Admiraal de Ruijterweg in stadsdeel De Baarsjes. Club 8 bleek gevestigd op de bovenverdiepingen van een voormalig pakhuis/bedrijfspand. Doordat de muren volledig voorzien waren van graffiti-kunst leek het wel een beetje op een krakersgebeuren.

Lesbisch
Zoals ik vooraf al verwachtte kwamen er voor het debat niet bijster veel mensen opdagen: ruim 20 jongeren, waarvan meer dan de helft lesbisch – niet toevallig heeft ook (inmiddels COC-)jongerenblad Expreszo een meer lesbisch karakter. Via een beamer werden drie videofilmpjes vertoond met korte interviewtjes over wat homojongeren van de uitgaansmogelijkheden vinden.

Discussie
Na elk filmpje vond kon erover gediscussieerd worden onder leiding van een (professionele) presentator. De meeste jongeren waren aanvankelijk wat huiverig, maar gaandeweg kwam er toch wel een aardige discussie op gang. Mede vanwege het publiek was een veel gehoorde klacht dat er in Amsterdam veel te weinig uitgaansmogelijkheden voor lesbo’s zijn: maar 3 lesbische bars tegenover iets van 65 voor homomannen…

Diversiteit
Ik bracht toen in dat de grote homozaken in de Reguliersdwarsstraat vanoudsher een erg gemengd publiek hebben en dat lesbo’s dus ook daar best goed uit kunnen gaan. Ook vertelde ik dat ik een website over de straat heb, mede om het vaak negatieve beeld van de Reguliers bij te stellen.

Positief
Zoals bijna altijd bij dit soort gesprekken kwam het op een gegeven moment ook weer op het stereotype, maar vertekenende beeld van homo’s in de media. Toen na afloop werd gevraagd wat ieder individueel aan de "homozaak"  zou kunnen bijdragen, heb ik gezegd dat ieder van ons in gesprekken met anderen een positieve draai aan die cliche’s kan geven:
– Bijvoorbeeld door over de Gay Pride te zeggen dat niet elke homo zo’n leernicht is, maar ook te benadrukken dat het een verworvenheid is dat zo’n parade in ons land xc3xbcberhaupt mogelijk is.
– Ook hoeft niet iedereen de Reguliersdwarsstraat leuk te vinden, maar het is wel een feit dat een straat met zulke gevarieerde en openlijke homozaken lang niet overal op deze wereld vanzelfsprekend is.

UPDATE
Inmiddels staat op de website van COC Amsterdam een wat uitgebreider verslag van deze discussiebijeenkomst. Helaas valt van mijn inbreng nagenoeg geen woord terug te lezen… heel jammer en ook niet erg stimulerend om je nog op een positieve manier voor de homozaak in te zetten, wat naar mijn idee toch wel een doelstelling van het COC was…

7 gedachten over “Wat zit er (Reguliers)dwars?

 1. Leuk om je verslag zo te lezen van de voor mij overbekende zaken.
  Die trein, ja, ben ik helemaal met je eens. Ik stel voor: 1 extra nachttrein om 4 uur, dan zou ik ook wat vaker uitgaan in Amsterdam.

 2. Expreszo een meer lesbisch karakter? Ik vind van niet, zeker niet met de nieuwe columnist erbij. 😉

  Reguliersdwars is uniek, ook als heterovrouw kun je er leuk stappen vind ik. Idd is het helaas nog niet overal zo, vooral Utrecht vind ik maar matig met homotentjes, maar wie weet…
  Wat ik wel ook vind is dat er (homo of heterozaak) nu overal geurtjes ronddwalen die eerder gecamoufleerd werd door het rokende publiek. Ik zeg niet dat rooklucht lekker is maar persoonlijk prefereer ik dat wel boven zweetgeurtjes. Ik ga dus ook minder uit, alleen al daarom (en vanwege de winter, de kou, buiten staan roken, zooo armoedig…)

 3. Ik heb Expreszo nog eens bekeken en er staat toch altijd een stuk meer lesbische dingen in, dan in de andere homobladen, die zijn meestal compleet man-gericht.

  Gelukkig is mijn reukvermogen niet zo heel goed, dus die geurtjes ontgaan me meestal 😀
  Maar het rookverbod vind ik inderdaad ook nix, xc3xb3f mensen worden opgesloten in glazen cabines, xc3xb3f ze moeten als zwervers buiten staan, niet bepaald uitnodigend nee…

  Overigens is er in de Reguliers wat dat betreft nog minder keus, want eigenaar Sjoerd Kooistra van de grote homozaken heeft een dermate hekel aan roken, dat in geen enkele zaak van hem een rookruimte is gemaakt…

 4. hahahah, geen enkele rookruimte dat bevordert de tolerantie ook niet erg (geintje)
  Ben het met Pasula eens wat betreft de luchtjes.
  Was laatst bij een popquizz en daar zaten een paar honderd mensen lekker de quizz te maken maar een lucht dat wil je niet weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s