Goodbye Bush

Morgen krijgt Amerika een nieuwe president: Barack Obama. De huidige president George W. Bush zal dan na 8 jaar het Witte Huis verlaten.

Het presidentschap van Bush wordt algemeen als het slechtste ooit gezien, als geen andere westerse regeringsleider is hij in de afgelopen jaren bekritiseerd, afgekraakt en bespot. Belangrijkste reden daarvoor is zonder meer het drama van de Irak-oorlog, dat tegen ieders bange hoop inderdaad een soort tweede Vietnam is geworden…

De afscheidsspeech van Bush op 15 januari 2008

 

Bedoelingen
George Bush was geen intelligente man, maar als persoon wel charmant, integer, gevat en humoristisch. En ik geloof ook dat hij de beste bedoelingen had.
Nu is dat laatste in zo’n ambt niet voldoende, en wat de Irak-oorlog betreft: er is gelogen en overdreven, maar de meeste mensen gingen er vooraf wel van uit dat Saddam Hoessein stiekem toch wel degelijk met massavernietigingswapens bezig was.
Niemand had verwacht dat er achteraf helemaal niets aangetroffen zou worden. En de verwijdering van hem was op zich ook terecht: Saddam was een wrede en onberekenbare dictator.

Schuld
Hoe het na de val van Saddam Hoessein verder moest was slecht voorbereid. Maar dat het zo’n langslepende ellende zou worden was toch wel tegen de verwachting in en uiteraard ook absoluut niet de bedoeling van Bush. Die had natuurlijk ook het liefst gehad dat het met zijn beruchte Mission Accomplished-speech inderdaad was afgelopen.
We kunnen de schuld voor alle ellende in Irak dan ook niet alleen aan Bush geven. De Irakezen hebben er zelf net zo goed schuld aan: zij hadden hun land op een meer vreedzame manier kunnen opbouwen, in plaats van tegen elkaar en tegen de Amerikanen te gaan vechten…
En laten we ook niet vergeten dat het Osama bin Laden en Al Qaida waren, die met de aanslagen op New York en Washington met deze hele ellende begonnen zijn. Daarmee valt uiteraard niet alles wat Bush heeft gedaan goed te praten, maar het geeft wel aan, dat we niet hem alleen de schuld voor alles kunnen geven, zoals al te veel mensen en media al te gemakkelijk doen…

&nbsp


George Bush op 11 september 2001

Veiligheid
Een ander punt is dat sinds de aanslagen van 11 september 2001 de veiligheidsmaatregelen in de westerse wereld behoorlijk zijn opgeschroefd en dat er in de strijd tegen terrorisme minder waarde wordt gehecht aan privacy van burgers. Ikzelf vind dat ook niet zo’n goede ontwikkeling, maar de meeste mensen lijken er weinig problemen mee te hebben.
Bush heeft daarmee, zoals hij zelf ook aanvoert, dan in elk geval wel bereikt dat er sinds 2001 geen aanslagen meer zijn geweest op Amerikaanse bodem.

Ondanks alles zal ik George Bush toch gaan missen. Laten we hopen dat Obama meer geluk en wijsheid zal hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s