Nieuwjaarsreceptie COC

Afgelopen zondag ben ik wederom naar een bijeenkomst van het COC geweest, dit keer naar de (wel erg late) nieuwjaarsreceptie van COC Nederland en COC Amsterdam.

Pand
Deze keer ging ik samen met mijn goede vriend Marius Bakker en ik ging mede omdat het vermoedelijk de laatste keer zou zijn dat ik het COC-gebouw, aan de Rozenstraat 14, nog van binnen zou kunnen zien. Het pand moet namelijk verkocht worden, maar toevallig kwam dit net vandaag rond en bleek afgesproken dat het COC het pand nog maximaal 2 jaar mag huren van de nieuwe eigenaar.


Het pand van het COC in Amsterdam

Lidmaatschap
Omdat het COC-gebouw officieel een verenigingsgebouw is, kreeg elke bezoeker bij binnenkomst een ledenpas voor gasten, die 1 dag geldig is en recht gaf op 3 gratis consumpties:


dagpas van het COC

Vergane glorie
De nieuwjaarsreceptie vond plaats in de grote danszaal, die hiervoor eerstmaals sinds lange tijd weer in gebruik was genomen en versierd was met gordijnen van rood velours – het gaf een nogal stereotype nichterige sfeer, die deed terugdenken aan lang vervlogen tijden.

Toespraken
De bijeenkomst werd in stijl gepresenteerd door de welbekende travestie-artiest Diva Mayday, die de verschillende sprekers aan elkaar praatte. De toespraak van de voorzitter van COC-Nederland, Wouter Neerings, had als thema "homoseksualiteit, de normaalste zaak van de wereld". In dat kader somde hij nog eens enkele hindernissen op, waaronder de rol van het Vaticaan.

Protesten
Inhakend op deze passage begonnen toen opeens enkele mensen uit de zaal te schreeuwen dat het spreekrecht van het Vaticaan bij de VN afgenomen zou moeten worden en dat de paus voor het gerecht gesleept moest worden. Neerings beantwoordde dit al improviserend door te zeggen dat het afnemen van spreekrecht alleen maar averechts werkt en dat het COC juist een dialoog wil aangaan.

Waardering
Tijdens de receptie werd ook de jaarlijkse Bob Angelo-penning uitgereikt. Dit jaar ging die naar de stichting PANN uit Utrecht. PANN bestaat dit jaar 40 jaar en is vooral bekend geworden door de zeer succesvolle homojongerenfeesten. Het is mooi dat hiermee nu ook eens iets op het gebied van homo-uitgaan wordt gewaardeerd, want zoals ik in een eerdere log al schreef, is het belang daarvan altijd erg ondergewaardeerd geweest.

COC-Cafxc3xa9
Na afloop liepen we ook nog even langs het cafxc3xa9 van het COC op de begane grond van het pand – ook dat bleek een hele leuke ruimte, zelfs nog een beetje trendy! Doodzonde dat hier allemaal nix meer mee gedaan werd – het zou ideaal zijn om hier meer alternatieve activiteiten en/of bijeenkomsten voor homo’s uit allerlei minderheden te organiseren…

Keuzes
Dieptriest hoe nu dus wederom met een belangrijke plek uit de homogemeenschap wordt omgegaan. De verkoop van het pand was namelijk nodig om de schulden te betalen die zijn ontstaan onder de vorige COC-voorzitter Frank van Dalen. Deze vond het kennelijk belangrijker om met veel geld veel media-aandacht op te eisen voor o.a. hetzes tegen gelovigen ver weg, in plaats van heel concreet een plaats open te houden voor homo’s dichtbij…

Triest
Tekenend voor deze ontwikkeling was dat Frank van Dalen, ondanks alle kritiek die hierdoor op hem afkwam, toch schijnbaar schaamteloos aanwezig was op de nieuwjaarsreceptie, in het pand dat het COC nu door zijn toedoen zal moeten verlaten….

7 gedachten over “Nieuwjaarsreceptie COC

 1. Heerlijk zo’n avond waarop je eens lekker kunt kletsen met mensen die je normaalgesproken via internet spreekt.
  Laatst was ik nog bij de Winkel van Sinkel, na een hotelovernachting hebben we daar met een groep gegeten, erg gezellig.
  Idd is de Reguliers vrij uniek en ik mag daar dan ook graag regelmatig een kijkje nemen, maar Paul, ga ook eens naar Nijmegen, erg gezellig.

 2. In Utrecht heb ik mijn eerste schreden in homoland gezet: het is me nu te provinciaals: schiet er altijd van in een depressie. Voor mij geld: Geef mij maar Amsterdam , dat is mooier dan parijs 😉

 3. Met het Historisch Cafxc3xa9 hebben we begin 2006 nog een aantal maanden gastvrijheid in dat gebouw gevonden, toen onze vaste locatie verbouwd werd.

  Met je kritische opmerkingen ben ik het ook eens. Betreurenswaardig vind ik vooral dat men vaak al actie voert op grond van onverwachte verwachtingen of angsten in plaats van op grond van zich aandienende feitelijkheden. Als het gaat om de gunning van het jongerenwerk in de Baarsjes aan The Mall, een stichting van YfC, slaat men al bij voorbaat alarm, zonder dat er ook maar xc3xa9xc3xa9n concrete aanleiding is.

 4. Zo, best een heftig stukje.
  Leuk dat Mayday er was, ik vind haar erg goed.
  Over de rest van je stukje heb ik niet zoveel te melden, daarvoor weet ik er te weinig vanaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s