100 jaar station Haarlem

Vorige week zaterdag ben ik naar de viering van het 100-jarig bestaan van station Haarlem geweest. Dit treinstation is dus niet alleen best oud, maar vooral ook heel mooi: het is nog het enige station in Nederland dat gebouwd is in de stijl van de Jugendstil of Art Nouveau:


Hoofdingang van Station Haarlem

Stoomtrein
Ter gelegenheid van dit jubileum waren er allerlei dingen te zien en te bezichtigen, maar het meest spectaculair waren toch wel de oude treinen, met name de grote stoomlocomotieven! De Stoom Stichting Nederland had een trein verzorgd bestaande uit zes oude rijtuigen met voor en achter een grote stoomlocomotief. Hiermee kon een ritje heen en weer naar Zandvoort worden gemaakt:


Stoomlocomotief op station Haarlem

Nostalgisch
Die kans liet ik me niet ontgaan en zodoende ben ik, in de overigens nog vrij nieuwe restauratiewagon, meegereden naar Zandvoort, een ritje van ca. 15 minuten heen en 15 minuten terug. Omdat de ramen van de wagons open waren kon je mooi het "zoefzoef" geluid van de stoomlocomotief horen en de geur van de kolenverbranding ruiken. De sfeer van vroeger dagen werd bovendien nog versterkt door het feit dat de spoorlijn naar Zandvoort dwars door de duinen loopt en je dus alleen maar mooie natuur ziet.

Electrisch
Naast de stoomtrein reed ook een oudere electrische trein naar Zandvoort heen en weer: deze bestond uit enkele oude rijtuigen en werd aan de ene kant getrokken door een enorme electrische locomotief van de 1200-serie uit de jaren ’50 en aan de andere kant door het eerste electrische materieel van de NS: een stuurstandrijtuig uit 1924, bijgenaamd de Blokkendoos:


Electrisch stuurstandrijtuig uit 1924

Eten & drinken
Na afloop van deze dag heb ik wat gegeten bij mijn favoriete eetcafxc3xa9 in het centrum van Haarlem. Daarna ben ik tenslotte nog wat gaan drinken bij een eetcafxc3xa9 nieuwe stijl, oftewel een foodcafxc3xa9 onder de naam Loca, achter de Grote Kerk, aansluitend bij de nieuwe culinaire Gouden Bocht van Haarlem.
Hoewel Loca hier al 14 maanden zit, was ik er nog nooit geweest. Het interieur bleek heel apart en mooi: heel strak, hoog  en ruim, maar door de overheersende rode kleur toch ook heel warm.

Blikvangers
Absolute blikvanger is een vanuit de kelder oprijzende glazen toren (vergelijkbaar met een liftschacht) met daarin opgestapeld de biertanks. Vanuit die tanks lopen dan grote metalen buizen dwars door de ruimte naar de bar.
Ook voor de rest is deze zaak met veel mooie details uitgevoerd, hetgeen niet geheel verwonderlijk is, aangezien het onderdeel bleek van een nieuwe formule die door bierbrouwer Amstel in de markt wordt gezet. Er zijn nu al drie vestigingen in Nederland en er komen er steeds meer bij.

7 gedachten over “100 jaar station Haarlem

 1. Olie wordt steeds belangrijker, ik lees er veel over de laatste tijd. Er gaat echt gigantisch veel geld in om in die business, op het belachelijke af (en alles wat daarmee samenhangt zoals oorlogen e.d.)

 2. Mijns inziens gaat dit conflict veel meer over macht. De NAVO omsingelt Rusland steeds meer. Naast de EU-uitbreiding zijn veel voormalige Oostbloklanden NAVO-lid geworden. Georgie heeft een pro Westerse president, die naar NAVO-lidmaatschap streeft. Rusland voelt zich steeds meer ingesloten door de NAVO en bedreigd. Zou dit niet de echte reden zijn dat het conflict zo escaleert? Om nou meteen overal olie bij te halen…

 3. Overal de olie achter zoeken lijkt inderdaad een beetje complotdenken, maar toch is het wel zo dat olie vaak op z’n minst een rol meespeelt. Zulke conflicten hebben namelijk altijd meerdere redenen (omdat een conflict beginnen om slechts 1 reden te “doorzichtig” is).

  Dat van de NAVO is natuurlijk ook helemaal waar, maar sluit de oliebelangen geenszins uit: want ook voor NAVO-lidmaatschap moet een bepaalde reden zijn, bijvoorbeeld om te zorgen dat belangrijke oliepijpleidingen of andere strategisch belangrijke zaken niet onder controle van de “vijand” komen…

 4. Leuk zeg, ik wist er helemaal niks van, van die festiviteiten. Leuk dat je het zo meegemaakt hebt, ik heb genoten van je foto’s van bekende plekjes, ik ben ook nog wel regelmatig in Haarlem te vinden. Feest der herkenbaarheid. 😀

 5. Haarlem is inderdaad een mooi station, ook mooier dan bijvoorbeeld Amsterdam CS. Den Haag HS vindt ik daarentegen ook prachtig!

  Begrijpelijk dat een paar jaar geleden de makers van Ocean’s twelve Haarlem CS verkozen boven Amsterdam CS.

  Leuk dat je er geweest bent! Leuk verslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s