Nieuw notebook en het nieuwe Photoshop

Jullie als lezers zullen het niet merken, maar de schrijver dezes schrijft inmiddels vanaf een nieuw notebook. Mijn oude, 5 jaar oude Sony Vaio was met zijn 20 Gb harddisk zo goed als vol en dito traag geworden. Tijd voor een nieuwe computer dus…

Uiterlijk
Aangezien de capaciteiten van de interne hardware in de tussentijd ongeveer met een factor 10 zijn toegenomen, hoefde ik bij het uitzoeken van een nieuw notebook alleen nog maar te kijken naar het uiterlijk – voor mij sowieso een doorslaggevende factor.
De meeste laptops vond ik maar lelijk en zodoende viel de keus op de Compaq Presario V6850 met 250 Gb harddisk, 3 Gb RAM-geheugen en vooral een strakke en stijlvolle vormgeving:

Tegenvallers
Na dit goede begin volgden helaas al snel enkele tegenvallers. Om te beginnen schrok ik toen ik hem voor het eerst thuis aanzette en internet bekeek: ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat elk beeldscherm anders is!
Vergeleken bij mijn oude Sony is het huidige beeldscherm een stuk feller en de kleur blauwer, maar dat heb ik inmiddels al wel een beetje kunnen aanpassen en het went langzaamaan ook wel, merk ik.
Bovendien heb ik heel snel de inmiddels standaard ingestelde ClearType weergave voor de letters in de browsers uitgeschakeld. Dat heet een verbetering te zijn, maar oogt mijns inziens op een computerbeeldscherm juist heel erg geforceerd en lelijk.

Vista
Had ik op mijn oude computer nog Windows XP, de nieuwe draait onder Windows Vista. Velen schijnen Vista maar nix te vinden, maar ik heb er tot nu toe geen problemen mee. Het ziet er in elk geval heel mooi uit, met de doorzichtige vensterkaders en alle andere stylistische nieuwigheden, die net zo ogen als moderne flash-websites.

Photoshop
Heel wat minder leuk is dat bij moderne computers weinig of geen andere software mee wordt meegeleverd. Bij mijn vorige computer zat PhotoShop Elements (PSE) 1.0 er nog gratis bij en daar ben ik zo aan verslaafd geraakt, dat ik dit programma er nu los bijgekocht heb.
Inmiddels is PSE bij versie 6.0 en ik dacht dat het er navenant beter op was geworden…. maar dat bleek dus heel vies tegen te vallen… Om te beginnen is de hele interface werkelijk afschuwelijk geworden: donkergrijs, piepkleine lettertjes en een heel stuk onoverzichtelijker.
Bovendien zijn diverse van de meestgebruikte functies, die vroeger met 1 muisklik toepasbaar waren, nu allemaal een stuk moeilijker toegankelijk en, wat het bijna onwerkbaar maakt, de cursor reageert ook nog eens vertraagd….

Idee hierachter is schijnbaar dat het hele programma nu meer is toegesneden op specifiek fotobewerking, waartoe ook allerlei albumfuncties zijn toegevoegd – volstrekt overbodig, aangezien daar meer dan genoeg andere programma’s en websites voor zijn.
De verslechtering blijkt tenslotte ook in 1 oogopslag uit het logo: in plaats van de verfijnde grafische compositie van versie 1.0 is nu bij versie 6.0 een nietszeggend onnozel fotocameraatje gekomen:

                              

Kortom: het nieuwe PhotoShop is een enorme achteruitgang en eigenlijk wil ik nu gewoon mijn geliefde PhotoShop 1.0 terug!

6 gedachten over “Nieuw notebook en het nieuwe Photoshop

  1. Geweldig artikel Peter, of Paul, of PaulHUzzz! Werk je zelf soms voor de inlichtingendienst met je drie aliassen? Je bent de laatste die ik zou verdenken, dus het zou me niet verbazen….

    Schokkend wat Alan Turing overkwam in de jaren ’50. Homoseksualiteit werd toen nog als een afwijking gezien, terwijl nu de vaak subtiele vormen van homofobie het probleem zijn. En natuurlijk de vreemde neiging van veel homo’s om zich zo veel mogelijk bij de bestaande heteroseksuele normen aan te passen.
    Daardoor zijn ze in elk geval ongeschikt voor het riskante inlichtingenwerk, daar heb je me nu wel van overtuigd!

  2. Zeer interessant verhaal en goed geschreven! Het verhaal van Turing heb ik wel eens gehoord, zo onbekend is dat geloof ik niet. Maar het is en blijft afschuwelijk.

  3. Ik heb dat ook vaak met andere pc’s, dat is ook de reden waarom ik mijn 5 jaar oude pc nog steeds koester. Hopelijk gaat hij nog jaaaaren mee. 😉
    Degene die jij gekocht hebt ziet er wel erg mooi uit mar het is gek, ik kan echt niet aan een laptop wennen. Ik heb bv op m’n mobieltje internet maar gebruik het eigenlijk nooit, ik zie me al in de trein die toetsen indrukken terwijl de op een toetsenbord achter een vaste pc zo lekker rammelen kan. Ook dat schuiven op een mousepad bij een laptop vind ik niet ideaal, maar ik vermoed dat we allemaal over 20 jaar niks anders doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s