Motorola Sectel 9600

Met een bijdrage van Sinterklaas heb ik mijn telefoontoestellenverzameling nu kunnen uitbreiden met het meest geavanceerde toestel van mijn favoriete merk Motorola: de Sectel 9600!

 

Beveiligd
Het bijzondere aan dit toestel is niet alleen zijn volume (bijna 4 kg. zwaar en ca. 25 x 23 x 7,5 cm groot), maar vooral het feit dat het een zogeheten beveiligd telefoontoestel is.
Dat betekent dat als je er, onder bepaalde voorwaarden, mee belt, het gesprek niet afgeluisterd kan worden. Dit toestel kan het signaal namelijk versleutelen, of "coderen" zoals dat in de volksmond heet.
Dat gebeurt met behulp van een electronische sleutel, die het toestel ofwel zelf genereert, ofwel die m.b.v. een speciale KSD-64-sleutel wordt ingevoerd.

Misverstand
Voorwaarde voor het versleutelen is wel dat de andere gesprekspartner over eenzelfde soort toestel beschikt om het signaal weer te ontsleutelen (ontcijferen).
Het werkt dus niet zo, zoals in vele spannende films en boeken, dat met 1 druk op een knop van een gewone telefoon, laat staan van een mobieltje, een secure line gecrexc3xaberd kan worden!

President
Voor beveiligde telefonie wordt het Motorola-toestel ook gebruikt door de Amerikaanse president: overal waar hij komt wordt het op een tafeltje klaargezet, zodat hij altijd via een veilige lijn kan bellen.
Op 11 september 2001 was de hele wereld daar getuige van, toen hij vanuit het schooltje in Sarasota via dit toestel met het Witte Huis belde:

 

STU-III
De Motorola Sectel 9600 is onderdeel van een serie die in 1987 is ontworpen in het kader van een project van de Amerikaanse overheid onder de naam STU-III (Secure Telephone Unit – Third Generation).
Dat is een standaard voor beveiligde toestellen die door verschillende fabrikanten werden gemaakt om te worden gebruikt door overheid, leger en geheime diensten van de Verenigde Staten. In 1992 kwamen ze ook beschikbaar voor het bedrijfsleven.

Export
Net als de eerdere Lucent 8410D heb ik ook dit toestel weer via eBay gevonden en gekocht. Het was niet goedkoop, maar toch een koopje vergeleken bij de nieuwprijs van dit toestel, die tussen $ 3000,- en 4000,- lag!
Ook had ik geluk dat dit toestel net van het type was dat wel uitgevoerd mocht worden. Andere types mogen de VS namelijk niet verlaten. En de telefoon is door de douane heengekomen, wat gezien de Iraakse naam van de Amerikaanse verkoper tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is

Links
– Specificaties: Motorola SECTEL 9600
– Artikel over STU-III en STE
– Handleiding: STU-III Handbook for Industry
– Over STU-III (Secure Telephone and KSD-64)
No Funny STU-III Stories

14 gedachten over “Motorola Sectel 9600

 1. En hoe zou u nou een heterdeheteroman willen noemen die zichzelf stiekem naakt in zijn gang fotografeert in een zwarte damesslip van zijn vriendin, op hoogehakte maatje 43 damessandaaltjes, zonder hoofd en die dit dan op internet zet in de domme veronderstelling dat zijn vriendin er niet achter komt? En die vervolgens zijn vriendin probeert wijs te maken dat hij dat niet is? En als dit niet meer te ontkennen valt dat het háár schoenen zijn (hoewel zij maat 39 heeft)? Hoe zou u zo’n braaf linkse, diep christelijke man willen noemen?

 2. Heerlijk al die identiteitscrisissen ahum. Wil de echte man/vrouw/manwijf opstaan enzo. Weet je, als een man zich als vrouw kleedt en die behoefte heeft, dan HEET het wat, als een vrouw mannenkleren draagt dan wordt dat al snel gewoon gevonden.
  Toen ik bij de bank werkte (1997-1999) droeg ik vaak streepjespakken, gewoon omdat ik dat mooi vind. Nu zag ik laatst een ontwerper die zo’n pak ontwierp (jaja dit jaar) en dat terwijl bv een Anita Witzier zich ook graag in pakken hult.

 3. Ach wat maakt het uit hoe een ieder zich kleed, als het maar lekker zit, toch?

  Ik heb bewondering voor de drag queens, soms zitten daar een paar mooie dames/heren tussen!

 4. Pasula heeft wel een punt. Mannen in vrouwenkleding wordt niet geaccepteerd tenzij het in een bepaalde show (off) setting is. Terwijl vrouwen in mannenkleren wel geaccepteerd wordt…

 5. komt dit ook voor bij Afrikaanse stammen en de Eskimo’s, etc., of is dit een typisch ‘westers’ iets? wat ik daarmee bedoel is, wat ik me altijd afvraag, is dit een aangeboren verschijnsel, of een mede door de media bexefnvloed iets?

 6. Het is een verschijnsel dat je ziet in hoogontwikkelde en gedifferentieerde culturen, zoals onze Westerse, maar bijv. ook de Chinese en de Japanse.

  Ook kan je niet echt zeggen dat het aangeboren is, of door de media wordt beinvloed. Het verschijnsel van de drag queens komt voort uit “ondergrondse” seksuele praktijken van homo’s die later tot een vorm van entertainment uitgroeiden.
  Het cross dressing heeft waarschijnlijk een meer psychologische oorzaak c.q. is vergelijkbaar met een fetish…

 7. Nou, welgefeliciteerd met dit collectors-item. James Bond zal ook wel zoiets hebben… maar dan in zijn schoen! Ik vind telefoons best fascinerend, maar niet zodanig dat ik zelf een bijzonder of vernuftig exemplaar verlang. Laat staan zeven. Ik verzamel trouwens in het geheel niets. Ja, ervaringen (Heinrich Boll, Ansichten eines Clowns).

 8. Ik ben een cross dresser.
  Het laadt mij op als een batterij, als ik vrouwenkleding aantrek.
  Het is net alsof de energie die in de kleding zit in mij komt.
  Daarom heb ik geregeld nieuwe kleding nodig.
  Ik geniet ervan als mensen mij zien in dameskleding.
  Meestal ga ik dan naar een stad waar niemand mij kent.
  En meestal trek ik alleen een damesjas of broek aan.
  Ik maak mijzelf niet op of zo.
  Crossdressers houden vaak ook van bondage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s