Over het momenteel dreigende faillissement van de DSB Bank wordt elders al genoeg geschreven, dus daarom beperk ik me hier tot een aardig en voor deze weblog toepasselijk detail. Toevallig kwam ik namelijk de onderstaande foto van het hoofdkwartier van de DSB Bank in Wognum tegen, met daarop een pontificale regenboog:

Gebouw De Kathedraal van de DSB Bank
(foto: DSB Bank)
Regenboog
Nu zal deze regenboog waarschijnlijk niet betekenen dat de DSB Bank bewust extra homovriendelijk is/was (het is nu ook een beetje te laat om dat na te vragen). Het omgekeerde kan echter wel gezegd worden: ze schrokken er dus kennelijk niet voor terug om zo prominent een regenboog te vertonen. Vele andere grote ondernemingen hebben bijvoorbeeld ook wel logo’s met vele kleuren, maar zorgen dan wel dat die niet in regenboogvolgorde staan – internationaal wil men toch liever niet met homo’s geassocieerd worden…
Organisch
De regenboog op het DSB-gebouw past wel in de zogeheten organische architectuur van het pand (eigenlijk bestaat het DSB-hoofdkwartier uit drie naast elkaar gelegen gebouwen, genaamd de Citadel, de Kathedraal en de Basiliek). Deze panden zijn ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Alberts & Van Huut, dat eerder al de karakteristieke hoofdkantoren van de Gasunie en de NMB (later ING) heeft ontworpen.
Gedachte
De organische architectuur gaat terug op mensen als Frank Lloyd Wright, Antoni Gaudxc3xad en Rudolf Steiner, die zich orienteerden op de levende natuur. De gedachte achter organische architectuur is dat bouwkunst niet alleen een uitdrukking is van een cultuur, maar dat deze ook invloed heeft op de mensen. Gebouwen dienen zoveel mogelijk in harmonie met de natuur, de omgeving en de mensen te zijn.
Namen
Echter, zo fraai als de gebouwen van DSB zijn, zo ongerijmd zijn de namen (Citadel, Kathedraal en Basiliek) ervan. Naar het schijnt zijn deze namen gekozen in navolging van het (gerestaureerde) Klooster, waar de DSB Bank voorheen in gevestigd was. Maar dan nog: een citadel is niet eens een kerkelijk, maar een militair gebouw, en een kathedraal kan net zo goed tevens een basiliek zijn, en dus is het ook niet logisch om deze twee termen naast elkaar te zetten.
Contrast
Het contrast tussen de degelijke gebouwen en de onnozele namen is ook symbolisch voor het geheel: het was mooi en loffelijk dat directeur-grootaandeelhouder Dirk Scheringa kunst verzamelde, sport sponsorde en liet bouwen volgens organische principes, maar de ondernemingen die er achter zaten handelden helaas heel wat minder eerbaar en professioneel…
In het diepste geheim? Klinkt als een PR-truc…
Grappig hoe jij het weer van een andere kant belicht. Het woordje geld las ik niet terug en daar word ik blij van. 😀
ja idd… want waar komt anders dat filmpje vandaan…?