White House changes

Barack Obama is nu ruim tweexc3xabneenhalve week de nieuwe president van de Verenigde Staten. De grote Change die hij heeft beloofd laat natuurlijk nog wel even op zich wachten, maar enkele kleinere veranderingen op het gebied van telecommunicatie en beveiliging zijn al wel zichtbaar.

Limousine
Wat iedereen bij inauguratie van Obama wel heeft gezien is de nieuwe presidentixc3xable limousine: een speciaal gebouwde Cadillac DeVille op het chassis van een GMC truck. Deze wagen is dermate zwaar gepantserd, dat het een soort tank met ramen is geworden en er daardoor meer uitziet als een militair voertuig, dan als een gewone auto. Eigenlijk had dat meer gepast bij iemand als Bush, dan bij Obama…


De presidentixc3xable limousine en volgwagens
bij de inhuldiging van Obama

Telefoons
Deze stoere tendens is ook te zien bij de nieuwe telefoontoestellen in het Witte Huis. Deze zijn weliswaar al onder Bush gexc3xafnstalleerd, maar Obama zal het er nu voorlopig mee moeten doen. Zo staat nu op het bureau van de president een groot grijs, nogal militair aandoend IST-2 toestel, dat in de plaats is gekomen van het standaard zwarte Lucenttoestel van midden jaren ’90 en de witte Electrospace MLP-1A die al sinds eind jaren ’80 (!) in gebruik was:


Bush en zijn oude telefoons


Obama en het nieuwe toestel

Blackberry
Dat laatstgenoemde telefoons al zo oud waren, geeft aan dat de presidentixc3xable telecommunicatie aardig achter loopt bij de commercixc3xable. Obama is bijvoorbeeld een fervent gebruiker van de populaire BlackBerry, die hij met name veel gebruikt om te e-mailen. De Secret Service had hem aanvankelijk echter verboden om daar nog gebruik van te maken, aangezien dat veel te gemakkelijk afgeluisterd en onderschept kan worden. Om die reden zijn ook gewone mobiele telefoons verboden.

E-mail
Zijn voorganger president Bush maakte vroeger ook veel gebruik van e-mail, maar is daar na zijn ambtsaanvaarding mee gestopt. Obama wil er echter niet mee ophouden en de Secret Service schijnt nu overstag te zijn gegaan, hoewel er ook sprake van was dat hij dan nu een soortgelijk, maar zwaarbeveiligd apparaat zou krijgen: de Sectxc3xa9ra Edge van General Dynamics ($ 3350,- per stuk).
Probleem daarbij is dan wel dat iedereen met wie hij communiceert vergelijkbare apparatuur moet hebben. Hetzelfde geldt voor e-mail via het zwaarbeveiligde computernetwerk van overheid en strijdkrachten.

Postcode
Grappig is dat de president met de ouderwetse briefpost nog steeds makkelijker te bereiken is, dan met electronische communicatiemiddelen. De president heeft namelijk een unieke eigen postcode (ZIP code), die hij aan een selecte groep mensen kan doorgeven. Brieven met die postcode komen dan gegarandeerd op zijn bureau terecht. Elke nieuwe president krijgt een nieuwe postcode en de postcode wordt ook meteen veranderd zodra hij uitlekt.


Map met een briefje van Bush voor Obama
op het bureau in de Oval Office

Oval Office
Binnenkort zal ook de inrichting van de Oval Office veranderen, want het is traditie dat elke nieuwe president deze ceremonixc3xable werkkamer in het Witte Huis naar eigen smaak aankleedt. Zoals op bovenstaande foto van de telefonerende Obama te zien is, is de Oval Office nu nog tamelijk kaal.
Op die foto is ook te zien dat Obama zonder colbertjasje in de Oval Office zit, iets wat Bush nooit gedaan heeft, die was altijd bewust keurig in het pak.

Links
– Zie ook: The Blue Goose (and other Presidential Perks)
– En: Inside Obama’s Oval Office

PS:
Volgens dit artikel schijnt Obama zijn Blackberry te mogen blijven gebruiken en hoeft hij dus niet over te stappen op de Sectera Edge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s