Afgelopen dinsdag 10 februari is de Postbank definitief opgegaan in de ING Bank. Deze overgang verliep heel geleidelijk, maar het resultaat is toch dat nu dit van oudsher zo vertrouwde Nederlandse merk is verdwenen.
Sterk merk
Reden voor het verdwijnen van de Postbank zijn (uiteraard) vooral van financixc3xable aard: de hele operatie kost weliswaar maar liefst 900 miljoeneuro(!), maar moet een besparing van zo’n 1 miljard euro opleveren.Voor de meeste Nederlanders had het niet gehoeven, want Postbank was 1van de meest bekende en vertrouwde Nederlandse merken, vergelijkbaarmet Hema en Blokker. Bijna iedereen kent nog wel een slogan als "Giroblauw past bij jou".
Postbank
De Postbank ontstond in 1986 door de fusie van de Rijkspostspaarbank en de PostCheque- en Girodienst (PC&GD), die al in de jaren ’70 samenwerkten onder de naam Postgiro. Samen met de NMB en Nationale Nederlanden fuseerde de Postbank in 1990 tot de Internationale Nederlanden Groep (ING), waarbinnen de Postbank tot nu toe een zelfstandig onderdeel bleef.
Gemeentegiro
Minder bekend is dat ook de Gemeente Giro Amsterdam in de Postbank is opgegaan. De grote steden hadden vroeger namelijk vaak elk hun eigen spaarbank en giro-instelling. Amsterdam had bijv. de Spaarbank voor de Stad Amsterdam (met hoofdkantoor tussen Singel en Reguliersdwarsstraat), die via de VSB in de Fortis Bank is opgegaan. Qua dienstverlening en automatisering liepen deze stedelijke bank- en giro-instellingen vaak voor op de grote landelijke banken.
Private en staatsbanken
Bij de fusie van 1986 werd de Postbank meteen geprivatiseerd, want de voorgangers Rijkspostspaarbank en de PostCheque- en GiroDienst (PC&GD) waren van de staat. Tot die tijd kenden we namelijk naast private banken (zoals ABN, AMRO, Rabobank) dus ook een bank van de overheid: de Rijkspostspaarbank. Deze was in 1881 opgericht om ook de kleine man te kunnen laten sparen.
Banken en Giro
De Postcheque- en Girodienst was ook van de staat, maar was geen gewone bank. Tegenwoordig is het verschil nauwelijks meer merkbaar, maar nog in de jaren ’80 was er een groot verschil tussen gewone banken en de giro. Gewone banken waren vooral gericht op sparen en zakelijke transacties. De giro was vooral bedoeld voor alledaagse geldoverschrijvingen en werkte dan ook een heel stuk sneller dan de (spaar)banken. Onder ING zal nu tesamen met Postbank ook de term giro verdwijnen…
We zijn er nog lang niet en helaas lijkt het zo nu en dan de tolerantie zelfs weer begint af te nemen, maar we mogen inderdaad trots zijn op onze verworvenheden.
Expreszo een meer lesbisch karakter? Ik vind van niet, zeker niet met de nieuwe columnist erbij. 😉
Reguliersdwars is uniek, ook als heterovrouw kun je er leuk stappen vind ik. Idd is het helaas nog niet overal zo, vooral Utrecht vind ik maar matig met homotentjes, maar wie weet…
Wat ik wel ook vind is dat er (homo of heterozaak) nu overal geurtjes ronddwalen die eerder gecamoufleerd werd door het rokende publiek. Ik zeg niet dat rooklucht lekker is maar persoonlijk prefereer ik dat wel boven zweetgeurtjes. Ik ga dus ook minder uit, alleen al daarom (en vanwege de winter, de kou, buiten staan roken, zooo armoedig…)
Ik heb Expreszo nog eens bekeken en er staat toch altijd een stuk meer lesbische dingen in, dan in de andere homobladen, die zijn meestal compleet man-gericht.
Gelukkig is mijn reukvermogen niet zo heel goed, dus die geurtjes ontgaan me meestal 😀
Maar het rookverbod vind ik inderdaad ook nix, óf mensen worden opgesloten in glazen cabines, óf ze moeten als zwervers buiten staan, niet bepaald uitnodigend nee…
Overigens is er in de Reguliers wat dat betreft nog minder keus, want eigenaar Sjoerd Kooistra van de grote homozaken heeft een dermate hekel aan roken, dat in geen enkele zaak van hem een rookruimte is gemaakt…
hahahah, geen enkele rookruimte dat bevordert de tolerantie ook niet erg (geintje)
Ben het met Pasula eens wat betreft de luchtjes.
Was laatst bij een popquizz en daar zaten een paar honderd mensen lekker de quizz te maken maar een lucht dat wil je niet weten.
Gelukkig hou ik van de kleur oranje.. Maar ik blijf het een beetje jammer vinden.
Times are changin zullen we mar denken.
Wel een eerste niet slimme zet is het vervangen van de giropassen en je een kaart sturen dat je een map op kan halen bij het postkantoor.
Kom je bij het postkantoor zijn de mappen op.
Off topic, als die brand in de zomer was geweest bij grote hitte hadden de brandweermannen mischien in zwembroek gestaan hahahahahhah
Was begonnen bij de Gemeente giro / Rps / postbank heb soms wel heimwee naar vroeger Gr A . Kersten