Digital Non-secure Voice Terminal

Met een bijdrage van voor mijn verjaardag heb ik mijn telefoontoestellenverza- meling wederom kunnen uitbreiden, deze keer met een moderne Amerikaanse militaire veldtelefoon, officieel een Digital Non-secure Voice Terminal (DNVT – militaire aanduiding: TA-954/TT) geheten:

 

Uitvoering
Dit toestel is ongeveer zo groot als een kleine schoenendoos en is gemaakt van heel zware olijfgroene kunststof, zodat het onder de meest extreme omstandig- heden nog blijft functioneren. Daartoe is het o.m. beschermd tegen de electro- magnetische puls van nucleaire explosies, zijn de toetsen gevat in een volledig rubberen omhulsel en zijn er ook verder geen openingen in het apparaat.
Alleen in de platte hoorn van een op metaal lijkende kunststof zitten gaatjes voor de microfoons. Met een bandje kan deze hoorn op het toestel worden vastgezet.
Zoals de naam (Non-secure) al aangeeft, kan de DNVT de gesprekken niet door middel van versleuteling tegen afluisteren beveiligen, zoals mijn eerder aange- schafte Motorola Sectel 9600 dat wel kan.

Voorrang
Kenmerkend voor Amerikaanse militaire telefoontoestellen zijn de vier extra rode toetsen naast de gewone telefoontoetsen (0 t/m 9, R voor Redial en C voor Con- ference). Deze rode toetsen zijn bedoeld voor de zogeheten priority of precedence levels: daarmee kan worden gezorgd dat het gesprek voorrang krijgt op andere gesprekken.
Er zijn vier van deze niveaus, waarbij de hogere voorrang geeft op gesprekken van alle lagere niveaus. Van hoog naar laag:

FO – Flash Override
F – Flash
I – Immediate
P – Priority

 

Geluk
Ondanks dat de nieuwprijs van deze toestellen ruim 1200,- US Dollar bedraagt, worden ze regelmatig op eBay te koop aangeboden. Omdat het militaire apparatuur is, mogen ze echter alleen aan Amerikaanse staatsburgers verkocht worden en niet naar het buitenland gexc3xabxporteerd worden.
Dat ik er toch eentje heb weten te bemachtigen, komt omdat deze (voor een relatief zeer klein bedrag) werd aangeboden door een verkoper in Nederland.

Links
Field Manual – Signal Equipment
– Overzicht van USA Military Phones
– Oudere en andere Military type Autovon sets
– Overzicht van Veldtelefonie

13 gedachten over “Digital Non-secure Voice Terminal

 1. Goed stuk. Ik las de reacties van het vorige log en tja, een reactie spreekt voor de persoon die het uit.
  Ik begrijp trouwens toch niet dat als je als persoon geen opbouwende kritiek kunt geven maar slechts een aanval inzet, wat je dan op een site doet, lees dan wat anders, maar dat terzijde.
  Ik hou van een log welke een afspiegeling is van degene die het schrijft, dus filosofische stukken afgewisseld met (uitgaans)ervaringen.

 2. Inderdaad, goed stuk HU.
  Zeker in het laatste gedeelte zit een enorme kern van waarheid. Ikzelf woon momenteel in 1 van de ‘beruchtste’ , maar ik weet zeker ook sociaalste wijken van Nijmegen. Het IQ hier in de wijk heeft een zeer laag gemiddelde, maar ook deze mensen hebben zeker iets moois in zich. En DAT moeten wij kunnen zien. Negativisme is iets dat steeds meer heerst in Nederland; wanneer men meer uitgaat van het positivisme, ziet de wereld niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen er een stuk beter uit. Er ontstaat dan waardering voor elkaar; zelfs bij de meest lelijke, egoistische persoonlijkheid, zul je ook mooie eigenschappen ontdekken.

  En wat het uiterlijke schoonheid betreft; dit weerspiegeld naar mijn mening wel zeker een deel van het innerlijk. Iemand die veel aan uiterlijke verzorging doet, is vaak een sociaal persoon, die met deze verzorging ook de tijd neemt voor zichzelf. Verder is het een verzorgd iemand; dat geldt niet alleen voor het uiterlijk, maar speelt ook mee bij andere zaken!

 3. He, gelukkig, nou weet ik weer wat het volgende boek wordt na de laatste Harry Potter en de laatste Ludlum: het boek dat ook al weer enige maanden zich ligt te verstoppen onder een stapel te verwerken correspondentie………. thks, we gaan morgen op zoek naar dit boek en gezien de vele nachtdiensten in januari is dit een geweldig boek om de nachten door te komen.
  Fijne Kerstdagen en een goed uiteinde.

  Janosh

 4. “Dit toestel is ongeveer zo groot als een kleine schoenendoos”: ken je de film “Where Eagles Dare”? Dat is al sinds ik een jaar of vijf was een lievelingsfilm van me. Speelt in de Tweede Wereldoorlog. In die film zeult Richard Burton een enorme zender mee in zijn rugzak. Hoewel geplaagd door de ijzige wind boven op een besneeuwde Duitse bergtop slaagt hij er toch in om contact te leggen met Admiral Rolland in Engeland. Hilarisch om te horen hoe de prietpraat van Alistair MacLean wordt voorgedragen alsof het teksten van Shakespeare zijn.

  Het is jammer dat deze site geen koppelingen toestaat. Ik had je de zender graag willen laten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s