Verkiezingsuitslag

Na een spannende verkiezingsstrijd heeft gisteren een groot deel van de Nederlandse kiesgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. De gisteravond laat bekend geworden einduitslag bepaalt hoe de zetels in de Tweede Kamer nu verdeeld en daarmee het uitgangspunt voor regeringsonder- handelingen zijn.

Mijn gedachten en commentaren daarbij zal ik kort geven aan de hand van deze verkiezingsuitslag:

CDA – van 44 naar 41 zetels
Toch knap dat het CDA de grootste partij is gebleven, ondanks de onvrede over het soms wat al te liberale beleid. In elk geval zal Jan Peter Balkenende voor de vierde keer premier worden, vermits hij er in slaagt een werkbare coalitie te sluiten.

PvdA – van 42 naar 32 zetels
Fors verlies dat voor het grootste deel naar de SP zal zijn gegaan.

VVD – van 28 naar 22 zetels
Het verlies was verwacht, ondanks of dankzij Rita Verdonk.

SP – van 9 naar 26 zetels
De grootste winnaar deze keer, vooral uit protest tegen de verharding van de samenleving. Opmerkelijk dat na het CDA er nu twee sociale/socialistische partijen volgen.

Fortuyn – van 8 naar 0 zetels
Jammer dat deze partij niet een zetel heeft weten te behalen, maar dat zal voor een deel ook wel komen door de zeer weinige media-aandacht voor deze partij. Jammer omdat na alle chaos de mensen van deze partij waarschijnlijk eindelijk wat meer ervaring hebben, maar nu niet meer de kans hebben om daar wat mee te doen. Het lijkt erop dat alle vroegere Fortuynstemmers nu op de partij van Wilders hebben gestemd.

GroenLinks – van 8 naar 7 zetels
Hoewel GroenLinks niet echt mijn voorkeur heeft, vind ik het toch wel sneu dat ze bij alle winst voor links een zetel verliezen… tekent een beetje de wisselvalligheid en ontrouw van de kiezers…

D66 – van 6 naar 3 zetels
Zoals verwacht, maar wat mij betreft had 1 zetel al meer dan genoeg geweest.

ChristenUnie – van 3 naar 6 zetels
Ironisch gezien lijkt het wel of D66 en CU stuivertje gewisseld hebben: 3 eraf, 3 erbij! Waarschijnlijk komt de winst voor een groot deel van christenen die het CDA, zowel moreel als economisch te liberaal vinden.

SGP – blijft op 2 zetels

PvdDieren – van 0 naar 2 zetels
Gezien de zeer uitgebreide media-campagne was het te verwachten dat deze partij wel in de Kamer zou komen, maar of ze de volgende verkiezingen overleven is maar zeer de vraag.
Het resultaat van deze partij zegt wel iets over de huidige mentaliteit waarin voor veel mensen dieren belangrijker lijken te zijn dan mensen, zoals Mat Herben op TV ook al suggereerde.

PvdVrijheid – van 0 naar 9 zetels
Zo’n grote winst had ik voor deze partij van Geert Wilders niet verwacht, maar laat zien dat nog veel mensen zich bedreigd voelen door de Islam, of in elk geval hun eigen onvrede daarop afreageren.
Ergens vind ik het wel een beetje jammer dat niet ook Marco Pastors met EenNL een zetel heeft gekregen. Met zijn tikkeltje homo-achtige uitstraling doet hij meer aan wijlen Pim Fortuyn denken dan de wat minder gepolijste Wilders.

9 gedachten over “Verkiezingsuitslag

 1. Lang leve links!
  Al ga ik toch ver rechts stemmen als dit ook niks word zoals afgelopen 2 (3) flut kabinetten :/
  Had bijna Wilders gestemd nog, om zijn uitgesproken mening, ware het niet dat ie m’n coffeeshop in de weg wil zitten.

 2. Als SP-stemmer ben ik uiteraard heel blij met de grote groei. Ik vind niet dat 8 jaar paars en 3x een half kabninet Balkenende Nederland veel socialer hebben gemaakt, ondanks dat ik ook vind dat Balkenende III ook goeie dingen gedaan heeft.
  Ik was zeer verbaasd over de 9 zetels van Wilders. Blijkbaar is er een grote stille groep die het met hem eens is. Het enige positieve dat ik kan bedenken aan Wilders is dat ‘ie er voor gezorgd heeft dat de VVD gekrompen is en dat er daardoor geen CDA/VVD kabinet komt op voorhand.

  En ik denk dat de formatie van een kabinet wel eens heeeel lang kan gaan duren.

 3. Ik heb toch weer op de VVD gestemd, blijf er bij dat het een constante politieke factor is die een regerend kabinet niet kan missen. Helaas zullen ze deze keer, xc3¡ls er een nieuw kabinet komt, niet meeregeren. Beter zou het zijn als er geen kabinet te formeren zou kunnen worden en er nieuwe verkiezingen zouden komen. Denk dat die meer duidelijkheid zal geven in de werkelijke verhoudingen. De afgelopen verkiezingen zijn verkiezingen van onvrede geweest en hebben door de verschuivingen schrikreacties opgewekt. Op naar de volgende ronde?

 4. Het CDA is minstens zo’n constante factor als de VVD als je het mij vraagt 😉
  Nieuwe verkiezingen zouden op zich geen slecht idee zijn, ware het niet dat de vorige verkiezingen ook al zo getekend waren door schrik en onvrede… dus of een nieuwe ronde een zoveel stabieler resultaat zou geven…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s