Geschiedenis

Exc3xa9n van mijn interesses is geschiedenis.

Saai…?
Dit onderwerp heeft doorgaans de naam dat het uitermate saai is, maar het tegendeel is waar! Er is welhaast geen ander onderwerp dat zo gevarieerd, afwisselend, verrassend, spectaculair, dramatisch en soms ook ontroerend is, als geschiedenis. De geschiedenis laat immers steeds weer opnieuw en in alle mogelijke varianten de kleine en de grote successen en miskleunen van het menselijk handelen zien… Historia magistra vitae: de geschiedenis is de leermeester van het leven…

Getuige
Door er in boeken en tijdschriften over te lezen en naar de restanten ervan te kijken, kan je tegenwoordig heel comfortabel getuige zijn van veldslagen, hongersnoden en oorlogen, maar ook van vrede, welvaart, nijverheid en kunst.

Inzicht
Dat verbreedt je kijk op de wereld en daarmee op de mens en uiteindelijk ook op jezelf. Uit de geschiedenis valt te leren wat er te verknoeien en wat er te bereiken valt. Wat mensen in het verleden verknoeid hebben heeft vaak zeer vele mensenlevens gekost, maar ook wat mensen aan goeds bereikt hebben, is meestal niet zonder grote moeite en vele opofferingen bereikt.

Lessen
Als wij, door de geschiedenis te bestuderen en op ons te laten inwerken en er zo lering uit te trekken, dan zijn de inspanningen en de hoge prijs die onze voorouders betaald hebben, niet tevergeefs geweest!

Und da sich die neuen Tage,
aus dem Schutt der alten bauen,
kann ein ungetrxc3xbcbtes Auge,
rxc3xbcckwxc3xa4rts blickend,
vorwxc3xa4rts schauen.

(Friedrich Wilhelm Weber)

Een gedachte over “Geschiedenis

  1. Hallo onbekende! (Paul of Homo U of S of wie weet, het Roze wijst goed naar de Verkeerde Kant (het beste op aarde!)
    IK ben enorm geboeid door jouw web-log. Zelf historicus en gek op vlaggen en emblemen (dat is mijn xe2x80x98rechtsexe2x80x99 kant) ben ik op het ogenblik bezig aan een reeks beschouwingen over het Jeruzalemskruis dat zoals je ongetwijfeld weet als kern jouw kruis, een krukkenkruis heeft. Je zegt dat het uit jouw familiewapen komt. Mag ik daar meer over weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s