Westergas, Richter, Prik, Schorer en de trein

Gisteravond ben ik weer naar Amsterdam geweest. Eerst had ik, ten behoeve van mijn website over de Reguliersdwarsstraat, een afspraak met een vroegere bedrijfsleider van de voormalige discotheek Richter uit die straat.

Westergas
We hadden afgesproken op het Westergasterras, een leuk cafe-restaurant op het terrein van de vroegere Westergasfabriek. Dat is nu een cultuurpark waar allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld momenteel een kermis. Niet dat dat nou zo hoog-cultureel is, maar het gaf in elk geval wel een aardig surrealistisch effect, de in alle kleuren fel verlichte kermisattracties pal naast de donkere oude fabrieksgebouwen!

Richter
Het gesprek met de bedrijfsleider van Richter was erg interessant. Hij vertelde vanalles over de zaak, de mensen, de inrichting en de sfeer van die tijd. Ik zal dit alles gaan verwerken tot een artikel over Richter, wat dan op www.reguliers.net zal komen.
Wat me ook dit keer weer opviel, was dat ook deze man weer zo ontzettend aardig en betrokken was, net zoals de andere mensen die ik uit de jaren ’80 en begin ’90 heb gesproken. Het geeft mij in elk geval de indruk dat het succes van die "goede oude tijd" voor een groot deel te danken was aan de mentaliteit van de mensen van toen.

Prik
Na afloop van het gesprek ben ik met een goede vriend nog wat gaan drinken in de huidige tijd, in Prik aan de Spuistraat om precies te zijn, momenteel xc3xa9xc3xa9n van de populairste homobars van Amsterdam. We hebben over vanalles gepraat, onder meer hoe snel of langzaam relaties tot stand komen, over wederzijdse verwachtingen, misverstanden en teleurstellingen daarbij.

Schorer
Nogal ironisch was het daarom dat ik bij de flyers bij de toiletten kleine boekjes vond van homogezondsheidsorganisatie Schorer, bedoeld als teaser voor de jaarlijkse Schorer monitor. De boekjes, getiteld "Fucks, Facts & Figures" zien er leuk en mooi vormgegeven uit, maar de bedoeling ervan vind ik eigenlijk wel erg banaal: het blijken een moderne homovariant van het klassieke balboekje te zijn, een soort "seksboekjes"  dus, waarin je namen en nummers kunt schrijven van personen met wie je wel xc3xa9xc3xa9n en ander wilt c.q. gedaan hebt….

Trein
Na deze interessante avond nam ik tenslotte weer de trein terug naar huis. Normaal gaat dat eigenlijk altijd perfect, alleen nu duurde het wel erg lang voordat de trein vertrok, en eenmaal vertrokken, bleef hij tussen Amsterdam CS en Sloterdijk wederom stilstaan, er kwam zelfs de mededeling dat we misschien wel weer terug naar CS moesten, omdat een andere trein op ons spoor stond…
Gelukkig hoefde dat niet, maar het resultaat was wel een vertraging van 60 minuten! Mogelijk hadden deze problemen te maken met de voetbalwedstrijd Nederland-Schotland, waarvoor je o.a. talloze schotse supporters in kilt zag lopen.

PS:
Nu ik er toch zo op geattendeerd werd, heb ik voor het eerst zelf ook maar eens die Schorer monitor ingevuld. Na de obligate vragen over je seksuele gedragingen, viel het me eerlijk gezegd erg mee dat helemaal op het eind ook gevraagd werd naar je psychische gesteldheid… ik ben benieuwd wat daar in de resultaten van terug te lezen valt…

11 gedachten over “Westergas, Richter, Prik, Schorer en de trein

 1. En ach, dan heb je mooi gratis en voor niets een uur naar m’n geweldige school kunnen staren %)
  (Als ik ’s avonds erlangs rijd kan ik precies zien welke imbeciel de lampen in welk lokaal aan heeft laten staan, misschien moet ik dat soort dingen toch eens gaan bijhouden in een digitale klachtenbank)

 2. Inderdaad de laatste van 0.28 uur, maar die stond eerst op spoor 8a, maar op het laatste moment werd gezegd dat we naar spoor 5 moesten, alwaar een donker treinstel stond, dat dus veeeel te laat zou gaan vertrekken…

  @ Philizz
  Ik ga daarom ook altijd speciaal aan die kant van de trein zitten ja O:)

 3. Ellendig die vertraging.
  Richte, ja dat ken ik nog van vroeger ben er destijds regelmatifg geweest en denk inderdaad ook dat de betrokkenheid van de bedrijfsleiding en personeel veel uitmaakte.
  Niet alleen bij Richter maar bij alle homo en les bars destijds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s