Koninginnedag 2008

Gisteren voor Koninginnedag naar Amsterdam geweest. Het weer was gelukkig onverwacht redelijk goed: half bewolkt met zo nu en dan zon, maar met een vrij frisse wind. Waarschijnlijk mede daardoor was het met ca. 500.000 mensen niet zo heel druk als vorig jaar.

Cafxc3xa9 ’t Mandje
Als eerste ben ik naar cafxc3xa9 ’t Mandje aan de Zeedijk nr. 63 geweest. Dit is het oudste homocafxc3xa9 van Amsterdam, dat sinds 29 april weer open is, nadat het al sinds 1982 gesloten was: 


Cafxc3xa9 ’t Mandje

Open
Cafxc3xa9 ’t Mandje werd in 1927 geopend door de legendarische Bet van Beeren en werd de eerste zaak waar homo’s en lesbo’s voor hun voorkeur konden uitkomen. Zoenen mocht van haar echter niet en alleen op Koninginnedag mochten mannen met mannen en vrouwen met vrouwen dansen!

Ruig
Bet van Beeren was een behoorlijk ruige tante, maar dat was ook nodig, aangezien de Zeedijk toendertijd talloze zeelui, hoeren en pooiers trok. Bet overleed in 1967, waarna het cafxc3xa9 werd overgenomen door haar zus Greet, die de zaak openhield tot de drugshandel in de straat dit onmogelijk maakte…

Reguliers
Vervolgens ben ik naar de Reguliersdwarsstraat gegaan, waar in het westelijke gedeelte weer de traditionele streetparty plaatsvond, met diverse optredens en DJ’s onder leiding van Diva MayDay:


Streetparty in de westelijke Reguliersdwarsstraat

Nieuw
Dit keer was de straat niet alleen met oranje ballonnen versierd, maar hingen er ook grote spandoeken die de aandacht moesten vestigen op www.reguliers- online.nl – de nieuwe portaalsite voor de Kooistra-zaken in de westelijke Reguliersdwarsstraat (niet te verwarren met mijn site www.reguliers.net over heden en verleden van de gehele straat!)

Vernieuwd
Die nieuwe site werd ook op flyers e.d. aangekondigd als de officixc3xable website voor Downtown, April, Exit, Soho en ARC, maar deze zaken behouden desondanks wel elk hun eigen websites. Die zijn echter tegelijkertijd wel geheel vernieuwd c.q. nog in voorbereiding daarvan…

&nbsp


De eigenaar van gaycafxc3xa9 Rouge verkleed als Beatrix

Sfeer
Tussendoor ben ik ook nog langs de grachten en diverse podia gelopen, maar door de al vroeg aan het drinken slaande hetero’s vond ik de sfeer een beetje agressief… het scheelde een keer niet veel of ik had klappen gekregen… het is wel heel clichematig, maar in de homostraten is de sfeer dan toch echt anders…

Triest
Wel klappen kreeg, zoals ik achteraf las, Mike du Pree, die als model liep bij een modeshow voor tolerantie op het Rembrandtplein. Hij werd belaagd door een tiental allochtone jongeren en sloeg terug, waarop een kleine vechtpartij ontstond… politie was er niet…

(mijn foto’s uit de Reguliersdwarsstraat zijn nu te zien op www.reguliers.net onder Actueel)

13 gedachten over “Koninginnedag 2008

 1. Nah ze zijn het niet vergeten hoor, ik heb in de wandelgangen gehoord dat ze een en ander willen combineren als Ajax morgen weer is een of andere cup wint.
  Maar als ze dat nie winnen dan wil Amsterdam geen gezichtsverlies lijden en geen enkele festiviteit houden 😉

 2. De gemeente Amsterdam staat erom bekend niet vooraan te staan als het om het houden van feestelijkheden betreft. Jammer maar goed blijft wel een onwijs lekkere plek om te wonen (kan me iets anders ook niet voorstellen)

 3. Dat is mij ook niet helemaal duidelijk geworden: een of andere neger wilde mij van achteren onderuitschoppen, maar ik bleef overeind en toen bleef een blanke gozer agressief voor me staan… tis omdat zijn vrienden zeiden dat ie moest ophouden, anders had het denk ik minder leuk afgelopen…

 4. Ik snap dat niet, ik ben uren op en rond het Rembrandtplein geweest en heb gezien dat er heel veel politie op de been was. Ze hadden zelfs zo’n soort van bouwvakkerskeet met een raam waar ze even konden zitten en er stond constant een politiebusje.
  Die modeshow op het Rembrandtplein heb ik gemist, geen idee hoe laat dat was, ik ben meer tussen de bandjes die op het Thorbeckeplein en het Rembrandtplein optraden wezen laveren om overal wat van te volgen.
  Daarvoor was ik op de kermis op de Dam (komen ook nog foto’s van op log) en daarna op het Leidscheplein waar ook heel veel politie was.
  Wel balen dat jij het zo ervaren hebt, ik wilde dat ik je onderweg was tegengekomen. Ik heb wel veel bekenden gezien, maar ik las net dat Tom ook in de Reguliers was en die heb ik dan ook net gemist.

 5. Opmerkelijk dat de ervaringen dan zo kunnen verschillen… ik verbaasde me in de hele stad eigenlijk al over de weinige politie die ik zag, want bij de Gay Pride vorig jaar viel me juist op dat er zoveel waren…
  Volgende keer moeten we anders maar gewoon eens afspreken op een enigszins bereikbare plek 😉

 6. Ik geloof er niets van dat de Oranjes zoiets tegen kunnen houden. Het is gewoon een stommiteit van de gemeente Amsterdam. Als burgemeester en wethouders een feestje willen vieren dan zijn ze daar toch zelf verantwoordelijk voor!

 7. Mwa, zoiets gaat vaak heel subtiel hoor… lang vantevoren wordt al bekeken welke jubilea er gevierd kunnen worden… en dan wordt ook gevraagd of het koninklijk huis er aan mee wil doen, en als die dan aangeven dat ze er weinig zin of interesse in hebben, dan is dat wel een vrij duidelijk signaal om het feest dan maar onderaan het lijstje te zetten….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s