25 jaar Personal Computer

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de eerste Personal Computer (PC) op de markt kwam – het apparaat zonder welke onder andere deze tekst niet geschreven en gelezen had kunnen worden…!

Op 12 augustus 1981 presenteerde IBM in New York zijn IBM 5150, bestaande uit een systeemkast, een toetsenbord, een matrix printer, een monochroom scherm en een diskette station. Zie eventueel ook de nadere specificaties.

Duur
Deze eerste PC kostte omgerekend iets van 10.000 gulden of 4500 euro en was dus nog lang niet voor iedereen bereikbaar. Toch ging de ontwikkeling vrij snel, want ik kreeg mijn eerste computer al met Sinterklaas 1985: een Philips-computer, bestaande uit een gecombineerde systeemkast en toetsenbord. Als monitor fungeerde de televisie.


De IBM 5150 personal computer

Los
Deze eerste generatie thuiscomputers kon alleen werken met losse programma’s die opgeslagen waren op cassettebandjes of (grote slappe) floppydisks. Veel meer dan eenvoudige tekstverwerking, boekhouding en spelletjes kon er dan ook niet mee worden gedaan. Een onlineverbinding met andere computers was nog iets dat alleen een enkele echte nerd had.

Verbonden
Maar zo’n tien jaar later, eind jaren ’90 van de 20e eeuw, kreeg de PC opeens veel meer mogelijkheden, toen met het internet letterlijk de wereld openging! Sindsdien hebben zowel het gebruik van PC’s als van het internet een enorme vlucht genomen en zijn er nog maar weinig mensen zonder computer met internetverbinding.

Toekomst
Wat de toekomst betreft verwachten deskundigen dat de vele functies van de PC minder zullen worden, omdat meer en meer dingen via internet gedaan (kunnen) worden. De personal computer, inmiddels steeds meer een portable notebook, wordt dan eigenlijk een soort terminal met het internet als onbegrensde superserver, vergelijkbaar met de mainframe-computersystemen die vroeger bij grotere bedrijven gebruikt werden.

20 gedachten over “25 jaar Personal Computer

  1. Gefeliciteeeeerd!! En ga natuurlijk zo door!
    Over de bezoekersstatistieken: ik dacht dat die wat scherper waren, omdat de oude niet altijd even nauwkeurig waren. Maargoed, het fijne weet ik daar niet van.

    Ik ga in het najaar mijn 2e verjaardag vieren!

    [PS: ik ben dus weer terug van vakantie :P]

  2. En precies een jaar later ontdek ik deze log πŸ™‚ Ziet er leuk en gezellig uit en ik ga je de komende tijd zeker volgen! Overigens is het heel normaal dat in deze periode je aantallen teruglopen. vakantietijd πŸ™‚

  3. Ik had een commodore 64 (mijn vader eigenlijk) en soms werd het tafeltje van zolder gehaald en werd ‘ie aangesloten op de TV en gingen we spellen spelen. Groot lomp toetsenbord met cassettedeck inderdaad. Nu spelen we die spellen op een mobieltje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s