Kieskompas 2010

Morgen vinden weer de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Hoewel ik zelf al min of meer mijn keuze gemaakt had, heb ik, net als voor de vorige Kamerverkiezingen, ook nu weer het Kieskompas ingevuld, met het volgende resultaat:

Volgens het Kieskompas kom ik dus precies tussen de PvdA en de ChristenUnie uit en dat sluit heel goed aan bij de voorkeur die ik zelf al had! Nadien heb ik ook nog de concurrerende Stemwijzer ingevuld, maar daar kwamen SP, GroenLinks en PvdA als hoogsten uit de bus. Dat is echter een heel stuk minder wat ik voor ogen heb. Wel bevestigt dit de kritiek die beweert dat de Stemwijzer onnauwkeuriger is.

Bij het invullen van het Kieskompas 4 jaar geleden kwam ik nog uit tussen ChristenUnie en CDA en inderdaad is mijn voorkeur inmiddels van het CDA naar de PvdA verschoven. Tot nu toe heb ik bijna altijd op het CDA gestemd, als de partij die, zowel pragmatisch als vanuit een levensvisie, altijd het midden tussen rechts en links probeerde te houden.

Helaas is het CDA steeds meer naar rechts opgeschoven, klinkt ze tegenwoordig precies zoals de VVD van een paar jaar terug en is er van het sociale gezicht van deze partij weinig of niets meer te merken. Mede om die redenen heb ik besloten om morgen op Job Cohen, de lijsttrekker van de PvdA te gaan stemmen.

Ik hoop vooral dat er na morgen een coalitie zal komen die oog heeft voor de zwakkeren in de samenleving en tegelijk toch mensen zoveel mogelijk vrijheid zal laten. Helaas is die combinatie bij de linkse partijen niet altijd even vanzelfsprekend en ben ik het dan ook zeker niet met alle punten van de PvdA eens.

Zo vind ik het bijvoorbeeld jammer dat Cohen onlangs het gelijkheidsbeginsel boven de vrijheid van godsdienst stelde en dat de PvdA vindt dat geen enkele trouwambtenaar mag weigeren een homostel te trouwen. Nummer 2 van deze partij, Nebahat Albayrak, moest dan ook snel op haar woorden terugkomen, toen ze op 20 april voor de EO-televisie zei dat zulke zogeheten weigerambtenaren net als dienstweigeraars behandeld zouden kunnen worden, dus dat er voor mensen met gewetensbezwaren een praktische oplossing gezocht kon worden. Ik vind het jammer dat in zulke gevallen tegenwoordig zo snel algemene regels opgelegd worden, in plaats van mensen ruimte te geven om in concrete situaties op maat gesneden oplossingen te bedenken.   

2 gedachten over “Kieskompas 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s