1 jaar Homow Universalizzz!

Vandaag bestaat deze weblog precies 1 jaar !!

Op 26 juli 2005 ben ik hiermee begonnen en nu zijn we alweer 1 jaar, 141 logs en maar liefst 452 reacties later!
Ik heb sinds die tijd met veel plezier mijn logs geschreven en gezien de vele leuke reacties, hebben jullie ze ook met plezier c.q. interesse gelezen

Hoewel de gedwongen invoering van de tweede versie van http://www.web-log.nl bij mij de nodige irritaties en afkeer hebben gewekt, ben ik daar nu weer redelijk overheen, zoals te zien is aan het toegenomen aantal nieuwe logs van de afgelopen weken

Wel zijn sinds die verhuizing de bezoekersaantallen teruggelopen van tussen de 20 en 30 naar rond de 10 unieke bezoekers per dag, maar misschien komt dat ook mede door de zomertijd…

Ik ga voorlopig in elk geval door met loggen en ik hoop dat ik daarmee ook voor jullie als lezers weer leuke en interessante dingen kan bieden!

26 gedachten over “1 jaar Homow Universalizzz!

 1. Hoi! Ik ga eventjes voor het eerst reageren. Je hebt in een ver verleden weleens gereageerd op m’n weblog (dat inmiddels niet meer bestaat/even uit de lucht is), sindsdien sta je in de lijst met RSS Feeds (je bent slechts een titeltje 😉 )

  Ik ben het deels met je oneens, met name dat het een versiering van de taal is. Het is meer zo dat het sneller typt. Als jongere zijnde denken ze daar niet meer over na. Spelfouten worden daardoor ook niet verbeterd maar blijven lekker staan (waardoor waarschijnlijk genoeg nieuwe “bReEzAh-woorden” zijn ontstaan).

  Het is overigens grappig om te lezen hoe je erop in gaat. Het merendeel van de jongeren heeft waarschijnlijk geen flauw idee waar hun MSN-taal vandaag komt of hoe het is ontstaan.

  Als laatste wil ik nog even melden dat het, maar dat is misschien persoonlijk, vooral de meelopers, de mensen die stoer moeten doen en de mensen die gewoon niet beter weten dit soort taal gebruiken. Het is moeilijk uit te leggen in woorden (ook zonder te generaliseren natuurlijk).

  Ikzelf heb een enorme rothekel aan dat taalte, om me nog maar redelijk netjes uit te drukken. Dat komt meer omdat ik vind dat als je te lui bent fatsoenlijke berichten op MSN te typen, dan ben je voor mij ook totaal niet interessant. Het gebruik zegt mijns inziens ook iets over jezelf.

 2. Hoi Jaap!
  Bedankt voor je reactie!
  Toch blijf ik bij mijn mening dat Breezerspelling wel degelijk een versiering is waar over nagedacht moet worden en ook als sommigen het al haast “vanzelf” doen, dan doet dat daar weinig aan af, want dat is dan gewoon een kwestie van aanwennen.

  Bovendien is er ook een verschil tussen slordig/snel typen met de nodige typefouten van dien en de Breezerspelling… en mocht je nog niet overtuigd zijn: bekijk eens een stukje Breezerspelling en probeer dan zelf op dezelfde manier een stukje te typen: dat valt nog best tegen…

  De herkomst van de Breezerspelling zal idd bijna niemand kennen, dat vond ik daarom ook wel de moeite waard om er hier iets over te schrijven 🙂

 3. Leuke uitleg! Van Leet en 1337 had ik nog nooit gehoord en zo steekt een mens toch weer van alles op.

  Ik ben het met je waardering eens: het is een toch een uiting van creativiteit waardoor iets aan het bestaande wordt toegevoegd. Het is bij mijn weten ondertussen wel voorgekomen dat op scholen soms verboden is om dergelijke taal in proefwerken en werkstukken te gebruiken en dat kan ik wel begrijpen, maar dat wil niet zeggen dat het geen rechtmatige plaats zo hebben in een subcultuur waar jongeren vrijwillig wel of niet aan deel kunnen nemen. Een enkele afkorting als ff is natuurlijk ook al jaren tot de e-mailtaal doorgedrongen, die vaak ook korter en informeler is.

  Overigens lijkt me de Breezerspelling wel typisch uitgedacht door luitjes die tweevingering typen, want er komen veel cijfers in voor en die liggen het verst weg als je gewoon typt met je vingers op de asdf en jkl; (op typemachines zat op de laatste plaats vaak een ij als één letter).

 4. Gefeliciteeeeerd!! En ga natuurlijk zo door!
  Over de bezoekersstatistieken: ik dacht dat die wat scherper waren, omdat de oude niet altijd even nauwkeurig waren. Maargoed, het fijne weet ik daar niet van.

  Ik ga in het najaar mijn 2e verjaardag vieren!

  [PS: ik ben dus weer terug van vakantie :P]

 5. En precies een jaar later ontdek ik deze log 🙂 Ziet er leuk en gezellig uit en ik ga je de komende tijd zeker volgen! Overigens is het heel normaal dat in deze periode je aantallen teruglopen. vakantietijd 🙂

 6. Spellingsregels zijn er in eerste instantie voor de lees- en schrijfbaarheid. Als er een norm is waar iedereen zich aan houdt is lezen en schrijven relatief makkelijk voor iedereen, mensen met een taalstoornis buiten beschouwing gelaten. Jongerencultuur zet zich over het algemeen af tegen heersende normen en creëert nieuwe. Het uitblijven van kritiek op de nieuwe norm zou een falen ervan inhouden.

  Breezerspelling is irritant, laten we wel wezen. Het voegt niets toe aan de taal op zich, behalve misschien onleesbaarheid voor de buitenstaander, hoewel dat met de Nederlandse versie ook nog wel meevalt. Taal is een gebruiksvoorwerp en dient ook zo behandeld te worden, dus moet je zorgen dat je boodschap duidelijk overkomt en dat is nou net waar het misgaat bij Breezertaal; de boodschap komt vaak niet over, althans niet bij iedereen.

  Het irritantste van het gedoe erover vind ik nog wel de term Breezertaal, ongeacht de spelling ervan, die ongetwijfeld is verzonnen door iemand van een andere generatie (ik houd vooralsnog de babyboomers verantwoordelijk) en waarschijnlijk afgeleid van de verschrikkelijke term Breezersletje. Ik zou me beledigd voelen als jongere en ze hun krantenstukjes verbeterd naar hun eigen spellings- en grammaticaregels opsturen met een foto erbij van mezelf met een flesje bacardi breezer in de mond, een chickie op dr knietjes voor mijn kruis en mijn vrije middelvinger in de lucht.

 7. @ Theezakje
  Wat de functie van spellingsregels betreft heb je op zich gelijk. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je niet van die regels zou kunnen of mogen afwijken om er iets mooiers of leukers van te maken… want dat is wat er bij de breezahspelling gebeurt: de tekst wordt versierd, grappiger, leuker gemaakt…

  Het is net als met de regels van de grammatica: ook heel praktisch, maar juist het afwijken ervan kan een tekst een bijzondere draai geven… denk met name aan de poëzie, maar ook in de gewone literatuur komt dat al voor….

 8. Ik zou nu natuurlijk kunnen antwoorden met het obligate “smaken verschillen”, maar dat is me te gemakkelijk…

  Dat een in Breezahspelling geschreven tekstje moeilijk(er) leest is waar, maar zulke tekstjes zijn vaak gewoon niet bedoeld om makkelijk leesbaar te zijn, zoals bijv. een boek of serieus artikel dat wel is…

  Bij in Breezahspelling gestelde tekstjes is de vorm (de spelling en andere typografische versiering) minstens zo belangrijk als de inhoud. Dat is kunstzinnig gezien een volstrekt legitieme opzet.

  Dan nog kan je de gekozen vorm minder geslaagd vinden, ook dat is een legitiem oordeel… maar ik vind dat ook in dat geval er toch tenminste een zekere waardering moet zijn voor de moeite die de schrijver heeft genomen om zijn of haar tekstje te versieren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s