Minecraft

Computergames zijn al jaren razend populair, maar zelf heb ik ze tot voor kort nooit gespeeld of leuk gevonden. Met name de vele testosteron-gedreven race-, vecht- en schietspellen trekken me totaal niet. Maar toen een vriend me een keer wees op Minecraft bleek dat wel een heel leuk spel.

Minecraft is voor het eerst uitgebracht in 2009 en werd binnen korte tijd enorm populair. Inmiddels is de betaalde versie al meer dan 6 miljoen keer verkocht en hebben meer dan 30 miljoen mensen zich via de website als speler geregistreerd.

Bij Minecraft landt de speler in een landschap dat er redelijk natuurgetrouw uitziet en waarin je eerst zelf grondstoffen en bouwmaterialen moet zien te vergaren. Daarmee kan je dan alle mogelijke dingen bouwen, als ware het een soort virtuele Lego.

Toen ik met Minecraft begon, maakte ik mijn eerste huisje in een rots, gelegen pal aan een bevroren meer:Dit huisje was tamelijk klein, maar toch wist ik, met de weinige decoratieve middelen die het spel kent, de huiskamer leuk aan te kleden. Ook had ik toen een wolf weten te temmen tot een hond:Minecraft kan je zowel in je eentje, als samen met anderen spelen. Voor dat laatste moet je dan naar een Minecraft-server, waarvan er talrijke zijn, sommige met veel, andere met weinig spelers en niet zelden met deelnemers uit vele landen.


Toen iemand die ik van Facebook kende ook Minecraft bleek te spelen, raadde hij me aan om eens op de Bandid-server te komen spelen. Daar bouwde ik eerst een provisorische woning in een rots, om vervolgens burgemeester te worden van “Desert Town”, waar ik mijn intrek nam in dit huisje met het rode dak:Op de Bandid-server werd ik op een gegeven moment tot moderator benoemd, waardoor ik ook in de zogeheten creative-modus kon spelen, wat inhoudt, dat je onbeperkte bouwmaterialen ter beschikking hebt. Daarmee heb ik toen het onderstaande kasteel afgemaakt en er een grote kerk in gebouwd:De Bandid-server ging op een gegeven moment voor langere tijd uit de lucht en mede daardoor raakte Minecraft een tijdlang op de achtergrond.

Kort geleden ging ik echter weer eens kijken of er niet een andere leuke Minecraft-server was, en toen vond ik de server onder de naam MC Handcrafted. Daar heb ik toen een huis gebouwd in de vorm van een grote boom:Op de Handcrafted-server kreeg ik echter helaas al snel een deja-vu gevoel: de eigenaar/administrator van de server wilde namelijk zoveel mogelijk spelers aantrekken, maar deed te weinig om alle daaruit voortvloeiende problemen (vernielen, stelen, ruzies, etc) in goede banen te leiden. Er waren veel te weinig moderators voor het grote aantal, vaak erg jonge, spelers. En als de administrator en/of moderatoren al aanwezig waren en ingrepen, dan ging dat vaak zonder veel nadenken.


Het blijkt dus dat veel mensen er grote moeite mee hebben om communities op internet goed te besturen. Ik denk dat dat komt omdat men tegenwoordig vrij snel een forum of een spelserver kan starten, maar dat men er niet bij stilstaat, dat je dan een groep mensen onder je verantwoordelijkheid krijgt, waar je als een goed bestuurder mee moet omgaan. Eigenlijk zouden er daarom ook duidelijke principes en regels moeten komen voor internetcommunities, net zoals we in het echte leven ook rechtsprincipes, wetten en regels hebben.

2 gedachten over “Minecraft

  1. Wat een leuk stukje! Als ik dit zo lees vraag ik me meteen af waarom je niet zelf een server begint. Misschien zin om dat samen uit te zoeken als ik over een tijdje wat minder kopzorgen heb? Lijkt me leuk!

    • Dank je 🙂
      Ik heb natuurlijk wel erover gedacht om zelf een server te beginnen, maar ik heb totaal geen verstand van de technische kant ervan. Van de Handcrafted-server zijn nu wel twee mensen met een eigen server begonnen, daar kan ik dan moderator worden, dat is ook al iets 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s