Rampjaar 2010

Het jaar 2010 is nu bijna voorbij… op hoofdlijnen was het een annus horribilis, een rampjaar:

Het jaar begon en eindigde met voor Nederlandse begrippen ongekende kou en sneeuw, waardoor we zowel vorig jaar als dit jaar en voor het eerst sinds 1981 weer een witte Kerst hadden.

Met de dood van horecamagnaat Sjoerd Kooistra stortte meteen ook de gehele Reguliersdwarsstraat in: achtereenvolgens werden Exit, Exit Cafe, April, ARC en Soho gesloten en op de valreep sloot vandaag ook nog gay lunchroom Downtown haar deur.

Los van Kooistra verdwenen ook in de Warmoesstraat 3 homozaken: Cockring, The Eagle en Dirty Dicks werden om uiteenlopende redenen gesloten. Al met al is Amsterdam in 1 jaar feitelijk dus twee van zijn homohorecagebieden kwijtgeraakt.

De homogemeenschap bekommerde zich hier echter nauwelijks om. Zij maakten zich dit jaar echter wel enorm druk als vermeend slachtoffer van met name marokkanen en de katholieke kerk – daartoe werd zelfs niet geschroomd om incidenten op te blazen en/of zodanig te verdraaien dat ze de geschikte aanleiding voor polariserend protest, om niet te zeggen hetzes werden.

Tot slot kreeg Nederland, na uiterst spannend verkiezingen, nog een nieuwe regering van CDA en VVD, met zogeheten gedoogsteun van de PVV c.q. Geert Wilders – een regering die actief danwel passief steeds meer bevolkingsgroepen als onaangepast wegzet: moslims, roma, rokers, coffeeshopbezoekers.

We hebben nu zelfs een Ministerie van Veiligheid (en Justitie) – iets dat nog niet eens zo heel lang geleden een uiting was van het toen nog verfoeide wij-tegen-zij-denken van George W. Bush.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s