Sjoerd Kooistra

Vorige week maandag, 28 juni 2010, overleed horecamagnaat Sjoerd Kooistra op even dramatische als tragische wijze. Na enige verwarring werd later door de politie bevestigd dat hij in zijn villa in Ubbergen, nabij Nijmegen, zelfmoord had gepleegd.

Sjoerd Kooistra was één van de grootste Nederlandse horeca-ondernemers en bezat zo’n 85 zaken verspreid over heel Nederland, goed voor een totale jaarlijkse omzet van ruim 120 miljoen euro. Ook was hij met name bekend als de eigenaar van alle grote en bekende homozaken in de Reguliersdwarsstraat, dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam.


Sjoerd Kooistra in betere tijden: op de
Reguliersboot tijdens Gay pride 2008

Omstreden
Sjoerd Kooistra stond bekend als een keiharde zakenman, die zich van allerlei financiele en juridische slimmigheden bediende om zijn imperium op te bouwen en overeind te houden. Dat maakte hem tot een bijna gehate ondernemer. Ook zijn cafe’s vielen niet altijd in de smaak: velen vonden het zielloze zuipzaken, waar het met steeds hetzelfde interieur voornamelijk om een zo hoog mogelijke bieromzet ging.

Sympathie
Ondanks deze dingen had ik toch wel sympathie voor hem. Voor mijn website over de Reguliersdwarsstraat heb ik Kooistra en zijn zaken een aantal jaar gevolgd en er over geschreven. Anders dan anderen vind ik zijn zaken nog steeds erg mooi en ik realiseer me ook dat hij in de Reguliersdwarsstraat toch maar mooi zoveel grote homozaken in stand heeft gehouden.

Homohoreca
Hoewel hij zaken door bijna het hele land had en hij zich zelden in zijn cafés vertoonde, waren de Reguliersdwarsstraat en de Grote Markt in Groningen zijn favoriete straten. Bijzondere aandacht had hij dan ook voor de April en de Soho, die tot de bekendste en grootste homozaken van Amsterdam behoren.
Daarom is het wel triest dat er zelfs na zijn dood vanuit de homogemeenschap maar zo weinig waardering is gekomen, zelfs vanuit zijn eigen zaken was er bijvoorbeeld geen rouwadvertentie in de krant….

Ondergang?
Sjoerd Kooistra koos voor zelfmoord omdat hij naar verluid geen uitweg meer zag in zijn conflict met Heineken. Als gevolg daarvan had de bierbrouwer eerder dit jaar al diverse van zijn zaken gesloten, waaronder de April en de Exit in de Reguliersdwarsstraat. Mocht ook de Soho nog dichtgaan, dan vrees ik dat de Reguliers als hét centrum van het Amsterdamse homo-uitgaansleven weleens samen met Kooistra ten onder zou kunnen gaan…

2 gedachten over “Sjoerd Kooistra

  1. Geen uitweg zag in een conflict… en dan maar zelfmoord. Ik zal dat nooit begrijpen. Wat ik wel begrijp is dat deze meneer zoveel bedrijven had dat hij ze ook had kunnen verkopen en ergens anders rustig ervan kon leven, lijkt me een betere optie dan zelfmoord.

  2. Tsja… er blijven inderdaad nog de nodige raadsels… maar waarschijnlijk stond zijn imperium er een stuk slechter voor dan iedereen dacht. De deal die Kooistra in 2008 met Heineken sloot was bedoeld om een beetje afstand te kunnen nemen en van de vaste huurinkomsten te genieten. Dat juist deze deal hem nu zo in het nauw zou brengen was dan wel een zeer onaangename verrassing…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s