Reguliersdwarsstraat wankelt

Wie het Amsterdamse nieuws de afgelopen tijd een beetje heeft gevolgd, kan het niet ontgaan zijn dat horecamagnaat Sjoerd Kooistra in een hevig conflict verwikkeld is met bierbrouwer Heineken. Als gevolg daarvan zijn inmiddels al 5 bekende horecazaken geheel of gedeeltelijk gesloten.

Het gaat daarbij om (Herman Brood-)galerie-café Dante in de Spuistraat en The Three Sisters/New York Steakhouse aan het Rembrandtplein, met een omzet van 4 miljoen euro per jaar volgens eigenaar Kooistra één van de bestlopende zaken van Nederland.

In de Reguliersdwarsstraat liet Heineken op 6 april j.l. homodiscotheek Exit en het bijbehorende Exit Café sluiten en ontruimen. Daarmee kwam voorlopig een eind aan deze al sinds 1988 bestaande zaak, die op het laatst feitelijk de enige nog overgebleven mainstream homodisco van Amsterdam was.

Reden voor deze sluitingen is het feit dat Heineken al deze zaken van Sjoerd Kooistra huurt en ze aan de exploitanten doorverhuurt, maar dat deze laatsten een grote huurachterstand hebben laten ontstaan. Heineken kreeg toen eind maart van de rechter toestemming om de zaken te ontruimen, als niet binnen 14 dagen alsnog betaald zou worden. Dat gebeurde niet en zodoende is Heineken nu bezig één voor één de zaken van Kooistra te sluiten.

Meest spraakmakende slachtoffer was het wereldberoemde homocafé April in de Reguliersdwarsstraat. Dit werd afgelopen woensdag 19 mei door Heineken gesloten, nadat een allerlaatste kort geding om de sluiting te voorkomen verloren was.


De provisorische muur gezien vanuit
het achterdeel van de April

Door een foutje in de huurcontracten kon Heineken echter alleen het voorste deel van de April sluiten. Het achterste deel kon daardoor open blijven! Wel werd daarvoor in allerijl een provisorische muur midden in de, net nieuwe, zaak gebouwd (hierdoor werd wel de homepage van de April opeens weer actueel) en werd één van de nooduitgangen in de Sint Jorisstraat tot nieuwe ingang gemaakt.

Een prachtige stunt natuurlijk om de zaak zo nog open te houden. Maar helaas trekt het nauwelijks bezoekers, zo via de achterafingang. De kracht van de April was immers de open voorkant waar mensen breeduit op straat konden staan…

Het is ook nog maar de vraag of en hoe lang de gemeente het openhouden van het achterdeel zal toestaan, gezien de strengheid van de vergunningen en de horecaregelgeving. Laten we het niet hopen, want de volledige sluiting van de April zou een grote klap voor de Reguliersdwarsstraat en de hele Amsterdamse gay scene zijn.

Zie voor de actuele ontwikkelingen en achtergronden: www.reguliers.net

Lees ook: Gayscene gaat onderuit

4 gedachten over “Reguliersdwarsstraat wankelt

 1. Moet bekennen dat dit mij totaal nieuw is, dit nieuws. Nu houd ik me ook totaal niet bezig met wat er in Amsterdam plaats vind, zo ook niet wat er op het gebied van de homo scene plaats vind. Dus zo raar is het niet dat dit mij totaal onbekend is, toch?

  Er zijn toch wel overige plekken open voor de gay scene? En de underground gay secne komt hier door misschien ook weer meer tot leven, dat kan nooit verkeerd zijn, toch?

 2. Ik had het nieuws uitgebreid gehoord van een vriend van me. Op zich slim om dan door de mazen van het net te gaan en 1 gedeelte open te houden maar dat werkt idd niet echt. Tja, het is jammer van de naam die de tent heeft opgebouwd maar helaas. We zullen nooit exact alle ins en outs weten…

  OT: nee geen abstracte beelden.

 3. Oeh, helemaal nieuw is dit niet voor mij, maar als ik dit zo lees is er best wel veel aan de hand. Jammer, want het heeft toch iets historisch. Hopelijk het begin van iets nieuws…?

 4. Hm voor de Reguliersdwarsstraat vrees ik het ergste, het werkt aan alle kanten tegen daar…
  Elders in de stad zijn inmiddels al wel nieuwe “hotspots”: Prik in de Spuistraat en de gay cafe’s aan de Zeedijk bijvoorbeeld.
  Maar ook aan de Korte en Lange Leidsedwarsstraat zijn de afgelopen tijd steeds meer hippe zaken gekomen, wat toevallig vandaag in Het Parool gesignaleerd werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s