Oud & Out

Gisteravond was ik, samen met mijn goede vriend M.B., naar de documentaire Oud & Out, die in het kader van de Roze Filmdagen werd vertoond in het Ketelhuis op het Westergasterrein in Amsterdam.

Ervaringen
Oud & Out is een prachtige documentaire waarin Menne Vellinga 10 oudere homoseksuele mannen interviewt over allerlei aspecten van hun leven als homo. Het zijn zowel bekende als minder bekende mannen en zij vertellen soms verbazend openhartig en humoristisch over hun ervaringen.

Kerk en leger
Vrijwel onvermijdelijk kwamen ook contacten met katholieke en protestantse ambtsdragers aan de orde, maar hun ervaringen bleken zeker niet alleen negatief. Mooi was ook dat er een apart “hoofdstuk” was over het leger, eveneens een conservatief en hiërarchisch instituut, dat nu doorgaans ver van ons bed is, maar waar vroeger met de dienstplicht iedere jongen mee te maken kreeg.
Ook voor het leger gold dat sommige homomannen er totaal niet in pasten, maar anderen het juist prachtig vonden. Net zoals de katholieke kerk – onvergetelijk is hoe een van de mannen over de handgebaren van priesters vertelt!

Uitgaan
Ikzelf was speciaal geboeid door het hoofdstuk over uitgaan. Daarin kwamen onder meer het DOK en De Schakel ter sprake, waar ook mooie oude foto’s van vertoond werden. Ook kwam één van de oprichters van Coffeeshop Downtown in de Reguliersdwarsstraat aan het woord. Weer een mooi stukje erkenning voor de homohoreca, die veel te lang en veel te vaak miskend werd. Overigens was ik beide oprichters van Downtown, Fokke en Frits, al tegengekomen in de tram op weg naar de voorstelling.

Vertoningen
De documentaire is ook op DVD verkrijgbaar en de makers zeiden van plan te zijn hem ook op scholen te vertonen. Waarschijnlijk is dat idee mede ingegeven door de subsidie die daarvoor verkregen kan worden, want ik zie daar niet veel heil in: het leven van deze oude mannen staat daarvoor veel te ver van de belevingswereld van de moderne schooljeugd af. Veel beter zou de documentaire op televisie, bijvoorbeeld door de VPRO op Nederland 3, uitgezonden kunnen worden.

Applaus
Op het eind was er nog het welverdiende applaus voor de geinterviewde mannen en vermeldde documentairemaker Menne Vellinga nog even extra dat het dit jaar 40 jaar geleden is dat Coffeeshop Downtown geopend werd!

Tot slot nog wat (minder leuk) nieuws uit de Amsterdamse homohoreca:

Gisteravond was het onverwacht ook de laatste avond dat Café ’t Leeuwtje in de Reguliersdwarsstraat nr. 105 geopend was. Na ruim 3 jaar ging deze zaak, die toch vrij populair was als homo-, bier- en VVD-café, failliet als gevolg van opgelopen schulden. Deze zouden mede het gevolg zijn van het café aan de Amstel nr. 202, dat de eigenaar van ’t Leeuwtje in april 2008 overnam en in januari 2009 onder borgstelling weer verkocht. Het cafeetje op de hoek van Amstel en Amstelstraat werd toen als Palma’s Hoekje korte tijd een geduchte concurrent voor ’t Leeuwtje, maar moest in november vorig jaar weer sluiten en heeft dus uiteindelijk ’t Leeuwtje met zich meegetrokken.

Eerder deze maand zou ook de nieuwe Havanna aan de Reguliersdwarsstraat nr. 17-19 al wegens faillissement van de eigenaar gesloten zijn. Dit is nauwelijks een verrassing, gezien het feit dat deze zaak nooit echt goed van de grond is gekomen. Erg jammer want het had, gezien de roemrijke geschiedenis, een mooi alternatief kunnen worden voor het bestaande aanbod.

En op 2 maart j.l. is het Mix Café aan de Amstel nr. 50 gesloten, maar dat is naar verluid vandaag al weer heropend onder de naam Chez René, als café voor “de lekkerste mannen en het beste bier”.

UPDATE:
Oud & Out is uiteindelijk tweede geworden bij de publieksprijs documentaires, eerste werd Edie & Thea over de relatie tussen twee vrouwen. Zie ook berichtje en beelden op www.mvs.nl

7 gedachten over “Oud & Out

  1. Ha ha,
    Dat Eur wel of geen vlag heeft (ik neem aan dat er op dat blauwe geval met sterretjes erop gedoeld wordt?) en een volkslied, en dan nog wel zo’n volkslied die niet erg van deze tijd lijkt te zijn.

    De vraag is of Europa daadwerkelijk verenigd is? Waar bestaat dat dan uit die vereniging? Dat er een eurotop is? Dat er een Europese president is? Dat er zogenaamde Europese eenheid is? Op het moment dat Griekenland in de troubles zit, wordt er al gesproken over een eventueel veranderen van de euro als Europese munt…

    Ik vind het moeilijk. Enerzijds als Europa één is, is er meer wereldlijke macht en daardoor meer kans op op positieve invloed. Anderszijds is een gevolg van één Europa dat er verlies is van cultuur, gewoontes, eigenheid van burgers.

  2. Het motto van de Europse Unie is niet voor niets “eenheid in verscheidenheid”. Het gaat er niet om dat Europa 1 grote eenheidsworst wordt, waarin alles hetzelfde gemaakt wordt, zoals vroeger de nationale staten dat probeerden te doen. Die neiging bestaat in Europa wel, maar daarom is en blijft het goed om juist die verscheidenheid als hoogste ideaal te koesteren!

  3. He wat jammer dat de horecazaken zo langzamerhand verdwijnen. Ik vermoed dat het ook te maken heeft met het rookverbod. Ik ga nu liever bij vrienden thuis eten en wat drinken dan dat we naar een cafe gaan. Zo af en toe gaan we wel, maar om dan telkens met die kou buiten te moeten staan, nee, het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s