Hymnus Europae

Zoals wellicht bekend heeft “Europa” niet alleen een vlag, maar ook een volkslied. Tot nu toe was dat echter alleen een melodie, namelijk een gedeelte van de negende symfonie van Ludwig von Beethoven, ook wel bekend als de “Ode an die Freude”.

Deze melodie werd al in 1926 als Europese hymne gekozen door de Paneuropa-Unie, vervolgens in 1972 door de Raad van Europa en in 1985 tenslotte ook door de Europese Unie als Europees volkslied aangenomen.

Op de melodie van het Europese volkslied is nu ook een Latijnse tekst geschreven door Peter Roland, hoofd van de Europese Academie in Wenen, die er ook een website aan gewijd heeft: www.hymnus-europae.at.

De voorgestelde tekst op de muziek klinkt als volgt:

Hymnus Latinus Europae

Est Europa nunc unita
et unita maneat;
una in diversitate
pacem mundi augeat.

Semper regant in Europa
fides et iustitia
et libertas populorum
in maiore patria.

Cives, floreat Europa,
opus magnum vocat vos.
Stellae signa sunt in caelo
aureae, quae iungant nos.

Een Nederlandse vertaling van deze Latijnse tekst is:

Europa is nu verenigd,
en moge het verenigd blijven,
moge haar eenheid in verscheidenheid
tot wereldvrede bijdragen

Moge in Europa altijd heersen
vertrouwen en gerechtigheid
en de vrijheid van haar volken
in een groter vaderland.

Burgers, moge Europa bloeien,
een grote taak roept u.
Mogen gouden sterren aan de hemel
de symbolen zijn die ons verbinden.

De nieuwe Latijnse tekst voor het Europese Volkslied is nog maar een voorstel, dus is nog niet officieel alszodanig vastgesteld.

13 gedachten over “Hymnus Europae

 1. Deze ‘barre winter’ is mij zeer welkom. Het is nog steeds niet in vergelijk met -laten we zeggen- zo’n vijftig jaar geleden.
  Ik herinner me dat ik met dikke kranten onder m’n trui (-25) schaatste met m’n vader over de Amstel.
  Zelfs het IJsselmeer was zo bevroren dat er auto’s overheen reden.

  Dus… nog een aantal flinke nachtvorstjes, graag!

  ***

 2. Ha ha,
  Dat Eur wel of geen vlag heeft (ik neem aan dat er op dat blauwe geval met sterretjes erop gedoeld wordt?) en een volkslied, en dan nog wel zo’n volkslied die niet erg van deze tijd lijkt te zijn.

  De vraag is of Europa daadwerkelijk verenigd is? Waar bestaat dat dan uit die vereniging? Dat er een eurotop is? Dat er een Europese president is? Dat er zogenaamde Europese eenheid is? Op het moment dat Griekenland in de troubles zit, wordt er al gesproken over een eventueel veranderen van de euro als Europese munt…

  Ik vind het moeilijk. Enerzijds als Europa xc3xa9xc3xa9n is, is er meer wereldlijke macht en daardoor meer kans op op positieve invloed. Anderszijds is een gevolg van xc3xa9xc3xa9n Europa dat er verlies is van cultuur, gewoontes, eigenheid van burgers.

 3. Het motto van de Europse Unie is niet voor niets “eenheid in verscheidenheid”. Het gaat er niet om dat Europa 1 grote eenheidsworst wordt, waarin alles hetzelfde gemaakt wordt, zoals vroeger de nationale staten dat probeerden te doen. Die neiging bestaat in Europa wel, maar daarom is en blijft het goed om juist die verscheidenheid als hoogste ideaal te koesteren!

 4. Motto’s, ach…. wellicht erg negatief gedacht maar met xc3xa9xc3xa9n Europa, over langere tijd denk ik dat die verscheidenheid uiteindelijk toch verdwijnt, wellicht niet under the service maar wel in de presentatie van Europa…. Net als de VS, dat zie ik als xc3xa9xc3xa9n land, maar in het land zelf is er een enorme verscheidenheid o.a. in wet- en regelgeving, in uiterlijkheden, in gewoontes, cultuur, etc. Uiteindelijk gaat Europa daar ook heen, denk ik. Al zal ik het w.s. niet mee maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s