Betreurenswaardig buitenproportioneel

Afgelopen maandagavond 25 januari vond rond 22.00 uur in Amsterdam een klein incident plaats dat onder het mom van anti-homo-geweld en met het oog op de komende gemeente- raadsverkiezingen buitenproportioneel is opgeblazen…

Beelden
Het incident vond plaats voor de homocadeauwinkel Gays & Gadgets en het “slachtoffer” had ook een tas van die zaak bij zich, maar is volgens de berichten zelf geen homo. Het gebeuren werd gefilmd door een bewakingscamera en de beelden ervan werden de volgende dag door ProGay-voorzitter en VVD-gemeente- raadskandidaat Frank van Dalen via internet verspreid:

 

 

Frank van Dalen
Frank van Dalen presenteerde dit voorval onder de kop: “Opnieuw man met anti-homo geweld ziekenhuis ingeslagen” en liet onder meer weten:

Dit afschuwelijke incident laat zien waarom camera’s zo belangrijk zijn. Hopelijk helpen de beelden de daders op te sporen.

Ze zeggen wel, ieder incident is er één teveel. Maar ik begin het echt zat te worden, dat mensen in Amsterdam voortdurend op hun hoede moeten zijn als ze uitgaan, hand in hand lopen of een tas bij zich dragen van Gays&Gadgets.

Wat mij betreft komt er een masterplan bestrijding homovijandigheid op straat. Dat betekent meer camera’s, daders gebieds- en straatverboden opleggen en zwaarder, veel zwaarder straffen dan nu gebeurt.

Verspreid
Vervolgens verspreidde hij dit nieuws via twitter: “Opnieuw man met anti-homo geweld ziekenhuis ingeslagen. VVD-kandidaat Frank van Dalen is het meer dan zat. Beelden -> http://bit.ly/8NOE76” en via AT5: “Hetero mishandeld bij ProGaykantoor“.

Het Parool
Op de website van het Parool verscheen een artikel onder de titel: “Man met tas homocadeauwinkel mishandeld“, waarbij vooral opvalt dat in het nieuwsbericht zelf een link staat naar de site van Gays & Gadgets…
Dat het Parool dit incident kennelijk ook wel erg belangrijk vond bleek gisteren, toen de halve voorpagina van het Amsterdam-katern eraan gewijd werd, inclusief 4 uiterst wazige camerbeelden:

Via het ANP kwam het bericht op talloze andere websites terecht en als klap op de vuurpijl besteedde zelfs RTL Boulevard er op 27 januari nog aandacht aan.

Buitenproportioneel
Natuurlijk was het zonder meer een vervelend voorval, maar het was niet iets waar je aan zou denken als de woorden “afschuwelijk incident” en “ziekenhuis ingeslagen” gebruikt worden. Het is meer propaganda dan berichtgeving, een klein incident wordt tot enorme proporties opgeblazen en het is wat mij betreft zeer betreurenswaardig:

…dat de media dit klakkeloos overnemen en dat lezers dit als kippen zonder kop nakakelen, om een keiharde aanpak schreeuwen en zelfs menen gezien te hebben dat de daders marokkanen waren… Slechts enkelen vonden de ophef nogal overdreven en zetten vraagtekens bij hoe de beelden worden uitgelegd.

Polarisatie
Negatieve dingen, zoals zulke incidenten, worden uitvergroot, de zondebokken zijn gauw gevonden, en dat terwijl de polarisatie in de samenleving toch al een te groot probleem is. Maar sommige mensen hebben daar kennelijk baat bij, denken er stemmen mee te winnen, zoals in dit geval de VVD en Frank van Dalen, die geen kans onbenut laat om met zulke thema’s in de media te komen.

Nog schrijnender zijn deze methodes als men bedenkt dat het dezelfde methodes zijn als waarmee vroeger, en elders op de wereld nog steeds, homo’s gestigmatiseerd, gediscrimineerd en vervolgd werden, resp. worden. Dat homo’s zich nu ook bedienen van mediamanipulatie en hetzes laat helaas alleen maar zien dat “wij” niets beter zijn dan “zij”….

Positief
Ik zou daarentegen zeggen: focus niet op het negatieve, maar op het positieve, ga bijvoorbeeld niet (zoals Kooistra, de VVD en Frank van Dalen willen) de Reguliersdwarsstraat volhangen met camera’s alsof het een obscuur straatje is waar permanent overlast plaatsvindt, maar laat zien dat we trots kunnen zijn op de grote diversiteit en de internationale aantrekkingskracht van deze straat!

Helaas ik heb al eerder gemerkt dat homo-organisaties in plaats van zulke positieve dingen, liever allerlei problemen onder de aandacht brengen, waarschijnlijk omdat voor het oplossen daarvan dan weer subsidie kan worden verkregen…

PS:
Nu we het toch over mediamanipulatie hebben: een andere kandidaat voor de VVD is Bram Heerink, goede vriend van Frank van Dalen en directeur-grootaandeelhouder van de GayGroup, die onder meer Gay.nl, de grootste homocommunitysite van Nederland, exploiteert.
Niet alleen lijkt de manier waarop die site met haar leden omgaat meer op de methode van een totalitaire dictatuur, dan van een democratische rechtsstaat, ook bleek Gay&Night, het officieuze magazine van Gay.nl, voor de VVD-kandidaten een uitgelezen plek om maar liefst twee advertenties over twee volle pagina’s te plaatsen:

Update 29 jan.:
Inmiddels heeft VVD-kandidaat Frank van Dalen zelfs (PvdA-)burgemeester Job Cohen zover gekregen dat deze aanstaande zondag tijdens een protestdemonstratie op het Koningsplein een extra groot exemplaar van een Gays&Gadgets-tas in ontvangst zal nemen.

Update 30 jan.:
Eén van de verdachten van het incident heeft zich inmiddels gemeld en voor de camera van AT5 verklaard: ‘Het was geen homo-geweld’. Lees ook hoe men er op GeenStijl over denkt: Heterorammer doet zijn verhaal.

Update 31 jan.:
Vanmiddag vond de aangekondigde protestdemonstratie op het Koningsplein plaats, waarbij tassen van Gays&Gadgets en andere homo-organisaties werden uitgedeeld. Omdat niet meer echt van een duidelijk anti-homo-incident gesproken kan worden ging het nu meer om een demonstratie tegen zinloos geweld in het algemeen. Zie de reportage op YouTube.
Zittend VVD-raadslid Huub Verwij ziet het op zijn website gelukkig wel wat genuanceerder en in breder perspectief en signaleert dat teveel van dit soort eenzijdig paniekvoetbal het draagvlak voor anti-discriminatiebeleid weleens zou kunnen ondermijnen.

Update 24 april:
In de GayKrant van 17 april 2010 stond het bericht dat het bovenbeschreven incident volgens de politie géén homogerelateerd geweld was. De politiewoordvoerder liet weten: “Op de beveiligingsbeelden die vrijgegeven zijn zie je dat er al wat voorgevallen was. Passanten spraken hem daar op aan en de desbetreffende man heeft zelf ook een schop uitgedeeld. Dat werd daarna wat over en weer schoppen, maar heeft verder niets met homogeweld te maken.

3 gedachten over “Betreurenswaardig buitenproportioneel

 1. Onder het mom van veiligheid zullen er straks overal camera’s verschijnen. Geboden en verboden zullen toenemen. (het loopt nu al uit de klauwen.)

  Wonderlijk toch dat de mens niet in staat is de ander in vrijheid te laten. Overheersing alom.
  Een politiestaat zit je niet op te wachten. De andere kant is: in hoeverre kan een ieder zijn vrijheid aan en neemt verantwoording voor eigen daden.

  ***

 2. Nog steeds onbegrijpelijk, zo’n gebeurtenis op zich en alle mediaaandacht. Laten we allen nog eens met de basis beginnen: respect voor elkaar etc. En daar is een basisschool nu een ideale omgeving voor. Helaas leerde ik dit vroeger niet op school en velen met mij ook niet, maar het zou geen kwaad kunnen om omgangsvormen als vak te presenteren. Een ideale wereld zal het wel nooit worden maar alle kleine beetjes helpen.

 3. Ten eerste wil ik je van harte feliciteren met de verjaring van onze majesteit!

  Ten tweede vind ik je boodschap dat het positieve meer de overhand dient te krijgen een zeer aangename. Maar je ziet, zoals bij Nilgun Yerli, dat het zeer moeizaam gaat en eigenlijk behoorlijk lacherig over gedaan wordt als er positieve energie gegeven wordt i.p.v. negatieve….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s