Koningin Beatrix letterlijk geciteerd

Enige weken geleden was er in Den Haag een kleine rel
omdat Tweede-Kamerlid Arend Jan Boekestijn na afloop van een ontmoeting met koningin Beatrix over dat gesprek met de media had gepraat. Dit werd hem zo zwaar aangerekend dat hij diezelfde avond nog terugtrad als kamerlid.

Afgelopen dinsdag 15 december werd de Prins Clausprijs uitgereikt aan de architect Simxc3xb3n Vxc3xa9lez uit Colombia, die vooral gebruik maakt van bamboe als duurzaam bouwmateriaal. Bij deze gelegenheid tekende Parool-verslaggeefster Jiska Fischer uit de mond van koning Beatrix op:

 

"Voordat u handtekeningen begint uit te delen, wil ik u even gedag zeggen. Ik kijk uit naar het project dat u in Nederland zult ontwikkelen. Of dat nou een brug is, of een nieuw metrostelsel."

 

Voor een goed begrip: de prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, de stad die zich gigantisch vergaloppeert heeft met de aanleg van de Noord/Zuid-metrolijn.

Ik weet natuurlijk niet met welke intonatie de koningin bovengenoemde zinnen uitsprak, maar het feit dat ze kennelijk niet kan nalaten dingen te zeggen die achteraf als nogal cynisch geinterpreteerd kunnen worden, geeft wel aan dat er inderdaad enige reden is om voor gesprekken met de koningin strikte geheim- houding te vereisen – namelijk om haar tegen zichzelf te beschermen…

PS:
Zie ook de (kritische) uitzending van Zembla van 20 december 2009: De slapeloze nachten van de kroonprins

9 gedachten over “Koningin Beatrix letterlijk geciteerd

 1. Ik hou me niet zo met politiek bezig en al helemaal niet met het koninklijk huis maar waarom zou je hare m. tegen zichzelf moeten beschermen? Bovendien: waarom dit soort geheimzinnigheid wat WIJ niet mogen weten.

  En wat mij betreft mogen ze dat megaproject van een N.Z.lijn onmiddellijk platleggen er is al teveel verwoest (in Amsterdam).

  ***

 2. Nou, staatsrechtelijk gezien is die geheimhouding ook heel merkwaardig, dat beamen vele deskundigen. De koningin zou, net als een minister, goed genoeg in staat moeten zijn om dingen te zeggen zonder dat dat de regering in problemen brengt.

  Als er strikte geheimhouding verlangr wordt van Tweede Kamerleden, nota bene vertegenwoordigers van het volk, dan kunnen we net zo goed het hele parlement afschaffen.

  Maar bovengenoemd citaat laat zien dat Beatrix wel de neiging lijkt te hebben om controversiele dingen te zeggen. En ja, dan kan je maar beter zorgen dat dat niet in de krant komt…

 3. Kwestie van interpretatie. Je kunt het ook als een simpelweg domme opmerking zien, onnadenkend. Je weet het niet wat ze ermee bedoelde. Als ze jouw interpretatie bedoelt, wint ze wel sympathie bij mij, een beetje cynisme kan geen kwaad, toch?

  Dit roept ook de vraag van het koningshuis op. Nederland heeft er nog xc3xa9xc3xa9n, evenals als Engeland, Noorwegen en w.s. in oost europa. Het is een oude traditie. Het had, maar steeds minder denk ik, vooral een internationaal politiek belang. Maar nu die koningshuizen en hun macht steeds meer afneemt, neemt ook dit belang af. Hoe lang zou Wim Lex koning zijn? Wordt die het ooit wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s