Beveiliging Prinsjesdag (compared to the US)

Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag, dit keer omgeven door extra veiligheidsmaatregelen, vanwege de aanslag die eerder dit jaar op Koninginnedag plaatsvond. Officieel worden over veiligheidsmaatregelen nooit mededelingen gedaan, maar er was natuurlijk wel een en ander te zien:

Zo stond een groot deel van de politie niet, zoals eerdere jaren, in ceremonieel tenue langs de route, maar in gewoon uniform, zodat ze beweeglijker waren en makkelijker naar de wapens konden grijpen.

Ook werden zijwegen dit jaar afgesloten door middel van betonnen bloembakken en dwars op de weg geparkeerde politiewagens, een even logische als simpele maatregel, die ook al direct na Koninginnedag bij de 4 mei-herdenking in Amsterdam werd toegepast.

 

Eveneens voor het eerst liepen dit jaar beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naast de Gouden Koets mee. Deze waren niet alleen herkenbaar aan hun donkere pakken, ook droegen twee van hen een opvallende zwarte tas mee.

Dit zijn hoogstwaarschijnlijk kogelwerende tassen, die in een noodgeval razendsnel uitgeklapt kunnen worden tot een kogelwerend scherm. Een hele handige uitvinding, alleen ik vraag me toch wel af, wat in dit geval het nut ervan geweest kan zijn….

Zo’n tas zal namelijk niet bedoeld zijn om de betreffende beveiliger mee te beschermen, maar de koningin zou er pas wat aan hebben als ze de Gouden Koets uit zou (moeten) komen. Kogelwerende tassen worden normaal namelijk vooral gebruikt als iemand op een podium moet verschijnen of door publiek moet lopen – en dat is op Prinsjesdag onderweg nu net niet de bedoeling!

Met kogelwerende ruiten is de koets zelf het veiligst (hoewel de vensters van de deuren bovenaan altijd open staan), en als ze dan toch iets willen doen, laat ze dan de koetsier een kogelvrij vest en de paarden kogelwerende dekkleden geven – dat zijn immers de zwakste schakels bij zo’n ouderwetse koets.

Ik denk dat de kogelwerende tassen dan ook vooral zijn meegenomen om de indruk te geven dat er veel extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Nog onwaarschijnlijker is dat de tassen koffertjes waren met daarin een pistool-mitrailleur, zoals ook wel gesuggeerd werd – gaan schieten met zoveel mensen langs de route zou veel te veel onschuldige slachtoffers opleveren.

Het is wel aardig om deze, naar Nederlandse maatstaven strenge, beveiliging van de koningin eens te vergelijken met de beveiliging van de Amerikaanse president. Een mooi beeld daarvaan geeft de volgende fotoserie van een bezoek van Obama aan New York op 30 mei 2009: Obama protection in New York.

Allereerst is het zo dat bijna overal waar de presidentiële stoet (presidential motorcade) langsrijdt, de zijstraten al met dwarsgeparkeerde politiewagens worden geblokkeerd. Waar extra dreiging is, zoals bij het bezoek in New York, worden de straten zelfs afgesloten door kiepwagens volgeladen met zand – zie daar maar eens doorheen te rijden:


Straatversperring voor president Obama

 

Bovendien wordt de gehele route zeer zorgvuldig gecontroleerd en worden er scherpschutters opgesteld, die eventuele verdachte personen en aanslagplegers niet alleen letterlijk in het vizier kunnen houden, maar ze zo nodig ook heel doelgericht kunnen uitschakelen.

En voor als er iets groters uitgeschakeld zou moeten worden, is er niet een lullig koffertje met een pistool-mitrailleur, maar rijdt er misschien zelfs wel echt zwaar geschut mee in de vorm van een Tactical Vehicle met een M134-mitrailleur van DillonAero

Tenslotte is de presidentiële limousine zelf niet alleen uitermate zwaar gepantserd, er rijden ook altijd twee exact dezelfde van deze limousines mee. Deze zijn allebei voorzien van het presidentiële zegel en de staatsievlaggetjes, zodat je nooit weet in welke van beide de president zit. Toeschouwers worden daar vaak door verrast, want zij weten dan ook niet naar welke wagen ze moeten zwaaien!

Links
De kogelwerende tassendragers van Beatrix

4 gedachten over “Beveiliging Prinsjesdag (compared to the US)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s