Empty your pocket

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is momenteel een tentoonstelling te zien met foto’s van fotograaf George Maas. Titel van de tentoonstelling is "Empty your pocket" en de foto’s laten dan ook zien wat er uit de broekzak van bekende en onbekende Nederlanders komt. Een leuk idee, want wat je in je broekzak hebt, geeft vaak wel een beetje een indruk van je persoonlijkheid.

Afgezien van wanneer je thuis een andere broek aantrekt, zullen de meeste mensen hun broekzak buitenshuis doorgaans alleen legen als dat bij controles voor de veiligheid nodig is. Maar voor sommige mensen is het voor de veiligheid beter als ze hun broekzak maar niet leegmaken – bijvoorbeeld iemand als minister Ronald Plasterk, die, wellicht ietwat te spontaan, ook meedeed met de fototentoonstelling:

Wat er uit zijn broekzak komt zou voor minder aardige figuren namelijk ook wel eens heel interessant kunnen zijn. Naast wat bankbiljetten en een wit doosje (met snoepjes of tandenstokers?) zie we namelijk ook:

Het toegangspasje van het ministerie van Onderwijs (helemaal bovenaan). Afgezien van een foto, naam en logo staat hier helemaal niets op, wel zit aan de achterkant een magneetstrip en is hij voorzien van een RFID-chip van het type MiFare Classic.
Deze chip is echter begin 2008 door onderzoek aan de Radboud Universiteit gekraakt, wat toen echter vooral in het nieuws kwam in verband met de OV-chipkaart, waarvoor dezelfde techniek gebruikt wordt.

Het toegangspasje van de Tweede Kamergebouwen (tussen de bankbiljetten). Deze is lichtgroen en voorzien van een klassieke goudkleurige chip, een zogeheten smartcard dus.
Deze techniek is veiliger dan bovengenoemde RFID-chips en wordt daarom nu ook gebruikt voor de nieuwe rijkspas, die vanaf dit jaar voor de hele rijksoverheid wordt ingevoerd.

De achterkant van een Visa-Card (bovenop de bankbiljetten). We zien daarop het logo van ICS en de veiligheidscode staan, die nog niet zo lang geleden is ingevoerd als extra waarborg, en die in elk geval op deze (verkleinde) foto gelukkig nxc3xa9t niet te lezen is.

Een sleutel van het merk EVVA (links tegen het doosje). Deze werkt volgens de zogeheten 3-curventechniek, waarbij er maar liefst 30 biljoen variaties mogelijk zijn, maar dat biedt nog maar weinig zekerheid als je zo’n goede foto van de sleutel hebt! Vermoedelijk is het zelfs zijn huissleutel, een autosleutel heeft een minister immers niet nodig, net zo min als een sleutel van zijn ministerie.

– Tenslotte een mobiele telefoon van het type Nokia E51. Dit is weliswaar een geavanceerd zakelijk model (UMTS met HSDPA) maar is verder niet speciaal tegen afluisteren beveiligd. Voor dat laatste beschikken ministers sinds een aantal jaar wel over een speciaal apparaatje, de Tiger XS, dat aan zo’n gewone mobiele telefoon gekoppeld kan worden. Ik hoop dan maar dat hij die in zijn jaszak heeft 😉

PS:
Over de nieuwe Rijkspas heb ik nog even wat verder gezocht en het blijkt dat die twee soorten chips krijgt:
1. Een goudkleurige contactchip. Deze is, samen met een pincode, bedoeld voor de (logische) toegang tot computers en netwerken en komt daarmee in plaats van de vroegere inlogmethode d.m.v. gebruikersnaam en wachtwoord. Tevens wordt hiermee o.a follow me-printen, versleutelde e-mail en een electronische handtekening mogelijk.
2. Een onzichtbare contactloze RFID-chip. Deze is, zo nodig samen met vinger- of handscan, bedoeld voor de (fysieke) toegang tot de overheidsgebouwen en afdelingen daarvan. Deze chip is de MiFare DESFire, die met 3DES-encryptie een stuk veiliger is dan de gekraakte MiFare Classic-chip. Beide zijn van chipfabrikant NXP, de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips.

Links
Rijkspas: Het blijft tobben met die chipkaarten
Rijk worden van de rijkspas

6 gedachten over “Empty your pocket

 1. 1 persoon die nu overleden is brengt dit allemaal teweeg..
  Je kunt nooit iemands veiligheid voor 100% garanderen. Er zal maar 1 gek bijzitten met een wapen ofzo en die doet dan toch alles om dichtbij te komen.
  Helaas leven we in een wereld met zoveel verschillende soorten mensen (is vaak leuk maar soms ook erg vermoeiend) dat je nooit van te voren kunt voorspellen hoe iets loopt. De dader is dood, verder speculeren heeft weinig zin vermoed ik, het enige dat rest is een scherpere beveiliging en dan nog..

 2. Het is een bewezen feit dat de meeste aanslagen op personen weinig of niet te vermijden zijn.
  Het is logisch dat er een rapport moest komen maar er staat eigenlijk van alles in wat jij en ik ook al konden vertellen of bedenken.
  Bijvoorbeeld de roadblocks, die zijn in feite levensgevaarlijk want dan kan er geen calamiteitenverkeer meer doorheen.
  Politiebusjes is daarom veiliger en veel goedkoper.
  Maar ja zo kunnen we nog wel even doorgaan, laten we gewoon hopen dat dit soort tragedies ons verder bespaard blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s