Paneuropa Picknick

Dezer dagen was in het nieuws dat het gisteren precies 20 jaar geleden was, dat op 19 augustus 1989 aan de Oostenrijks-Hongaarse grens de Paneuropese Picknick plaatsvond, waarbij voor de allereerste keer een opening werd gemaakt in het IJzeren Gordijn, zoals de grens met het voormalige Oostblok toen nog heette.

Op de picknick kwamen ook veel Oost-Duitsers uit de voormalige DDR af, die deze gelegenheid aangrepen om hun land te ontvluchten. Deze opening was de voorbode van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989, waarna in snel tempo alle communistische dictaturen in Oost-Europa zouden instorten.

Wat in de nieuwsberichten niet vermeld werd, was dat deze picknick mede-georganiseerd was door de Paneuropa-Unie, een in Nederland eveneens zo goed als onbekende organisatie. De Paneuropa-Unie is al in 1923 opgericht en is daarmee de oudste organisatie die zich inzet voor Europese eenwording. Tegenwoordig zijn ongeveer 100 europarlementarixc3xabrs lid van de Panneuropa Unie en zijn er nationale afdelingen in bijna alle Europese landen (behalve in Nederland).

Opmerkelijk is ook dat de Paneuropa-Unie lange tijd geleid werd door Otto von Habsburg, de oudste zoon en erfgenaam van de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije. Het getuigt van ruimdenkendheid dat hij niet in zijn grootse verleden is blijven steken en zich nu inzet voor modernere vormen van politieke samenwerking. Zo is Otto von Habsburg bijvoorbeeld zo’n 20 jaar lang een zeer actief lid van het Europees Parlement geweest.

Bij de Paneuropese Picknick was het zijn dochter Walburga Habsburg Douglas die als eerste het prikkeldraad doorknipte van de grens tussen de twee landen die dus nog door haar grootvader gezamelijk geregeerd werden!

8 gedachten over “Paneuropa Picknick

  1. Ja, dit feit heeft ook bij mij toch wel wat herinneringen naar boven gebracht. Ik heb net even met de viewmaster wat 3D foto’s bekeken.. Lekker nostalgisch..

  2. Het heeft inderdaad een heel ander zicht op de wereld gebracht.
    En we zijn gewoon een klein K planeetje, ik verwacht toch ooit nog dat er ergens anders een soort leven wordt ontdekt, maar ja of ik/wij dat nog meemaken blijft de vraag natuurlijk.

  3. Klopt, we zouden er veel beter voor moeten zorgen. Ik ben tegen al die onnodige plastig verpakkingen, een doos met plastic eromheen en dan elk koekje weer in plastic of aluminium verpakt…de zotheid. Het enige waar het goed voor is is de werkgelegenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s