Gay Pride 2009

Afgelopen week heb ik diverse evenementen van de Amsterdamse Gay Pride 2009 bezocht. Het was weer een groot en gezellig feest, maar er waren ook een reeks kleinere teleurstellingen…

29 juli: Drag King Contest

Bij de Gay Pride werd dit jaar, onder de naam LesBian Pride, ook extra aandacht besteed aan vrouwen. Onder andere werd daarvoor al op woensdagavond in de Reguliersdwarsstraat de eerste Drag King Betty Contest georganiseerd.
Anders dan bij de bekende Drag Queenwedstrijden gingen hierbij vrouwen verkleed als mannen. De wedstrijd vond plaats op de straat voor coffeeshop Betty Too en trok een hoop bekijks. Het was een heel leuk initiatief, dat weer deed denken aan de creatieve dingen waarmee de Reguliers groot geworden is.
Helaas is het nu 2009 en moest het evenement al na 3 kwartier op last van de politie worden gestaakt – vergunning bleek niet in orde – ruimte voor enige soepelheid, nota bene in de Gay Pride week, bleek er niet te zijn….


Drag King Betty Contest in de Reguliersdwarsstraat
 
> Meer foto’s op www.reguliers.net

30 juli: Openingsfeest

Op donderdagavond vond op de Westermarkt de officiele opening van de Gay Pride plaats. Toen ik daar aankwam stonden er nog maar een handjevol mensen en tot overmaat van ramp begon het ook nog flink te waaien en te regenen.
De speeches werden dan ook een beetje uitgesteld en ingekort, maar dat mocht niet veel baten. Na afloop daarvan vertrokken veel mensen dan ook weer. Sprekers Boris Dittrich en Frank van Dalen betoogden, zoals verwacht, dat het nog steeds nodig is om te strijden voor tolerantie voor en acceptatie vam homo’s, zowel hier als elders in de wereld.
Nogal wrang vond ik het daarom om te zien hoe aan de rand van het plein een nogal in de war lijkende zwarte man met veel machtsvertoon door de politie werd ingerekend omdat hij met zijn fiets tegen zo’n gemotoriseerde buggy van een blanke patser zou zijn aangereden…


Het openingsfeest van Gay Pride 2009 op de Westermarkt

 

31 juli: Straatfeesten

Op vrijdagavond begonnen overal in de stad de grote straatfeesten. Ik was natuurlijk vooral benieuwd naar de Reguliersdwarsstraat, en daar begon het ook al goed met een enorme opblaasbare boom/tak/stronk voor het Robin Hood themafeest van de nieuwe Havanna.
Verderop bij de grote homozaken van eigenaar Sjoerd Kooistra bleken de versieringen echter heel wat minder groots dan voorgaande keren. Nu waren er alleen een brugpodium voor de DJ’s en ballonnen langs de zaken (+ een prachtige grote regenboogvlag aan het pand van de ARC), terwijl afgelopen Koninginnedag er nog grote versierde stellages met discolichten waren, optredens van gogo-dancers en een hele mooie lasershow. Maar ondanks de karige aankleding werd het straatfeest toch massaal en gezellig als altijd.


Regenboogvlag langs het pand van de ARC

 

1 augustus: Canal Parade

Hoogtepunt van de Gay Pride is natuurlijk de fameuze en roemruchte Canal Parade door de grachten. Hiervoor was dit jaar het recordaantal van 560.000 mensen naar Amsterdam gekomen! Ondanks de drukte kon ik toch nog een redelijk plekje langs de kant vinden en heb de hele stoet zo’n 80 boten kunnen zien.

 

Nog altijd vinden veel mensen (vooral ook veel homo’s zelf) deze parade een vreselijk aanstootgevende bedoening, maar wie het bekijkt, die zal merken dat het met het jaar braver wordt. En niet alleen dat, het homokarakter gaat er ook langzaam maar zeker af, nu steeds meer, op zich mooie en grote, boten van politieke partijen en grote commerciele bedrijven meevaren. Creatieve (of scandaleuze) boten vanuit de homogemeenschap zie je bijna niet meer.

Helaas ook niet te zien was een boot van de Kooistrazaken (April, Exit, Soho en ARC) uit de Reguliersdwarsstraat, die tot nu toe elk jaar meededen en vaak ook in de prijzen vielen. Kennelijk vond Kooistra de verbouwing van de April al duur genoeg geweest…
Als verrassing was er dan weer wel een grote boot van de nieuwe Havanna, helemaal versierd met het Robin Hood-thema. Hiervoor wonnen ze meteen de eerste prijs voor beste grote boot!


De boot van de Havanna

Ook dit jaar had de Canal Parade weer een thema meegekregen, te weten "Extraordinary", maar door de commercialisering was daar deze keer nog minder van terug te zien dan voorgaande jaren. Zo’n thema is misschien leuk als steekwoord voor speeches en persberichten, maar voor de aankleding van de parade kan het wat mij betreft geschrapt worden (ook hier geldt: meer is niet altijd ook beter).

Een andere "teleurstelling" bij de botenparade was dat zanger Gordon, verkleed als een roze sinterklaas, onwel geworden was en vlak voor waar ik stond moest overstappen in een speedbootje dat hem naar een ambulance bracht:


Gordon stapt onwel geworden van zijn boot af

 

2 augustus: Slotfeest

Alvorens ik tenslotte nog traditiegetrouw naar het Gay Pride Slotfeest ging, ben ik eerst nog even gaan kijken bij de Drag King wedstrijd, die woensdag afgebroken moest worden, maar die nu werd voortgezet in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Nu kon wel het hele programma worden afgewerkt en werd de eerste Drag King 2009 gekozen 😀
Na wat gegeten te hebben ben ik toen naar het slotfeest bij de Stopera gegaan. Daar was het weer als vanouds, zij het dat de optredens niet helemaal super goed uit de verf kwamen door gebrekkige licht- en geluidstechniek. Daardoor vond ook het afsluitende optreden van een weer opgeknapte Gordon nagenoeg in het duister plaats:


Optreden van Gordon op het slotfeest

Na afloop van dit slotfeest ben ik tenslotte met M. en P. nog naar Palma’s Hoekje gegaan, waar zich bij een gemixt gezelschap de nodige drag queens voegden zodat hier al gauw de typische sfeer van een Amsterdams homocafxc3xa9 heerste.

Tip:
Zie voor een goed overzicht van homonieuws ook: gay.blog.nl

5 gedachten over “Gay Pride 2009

 1. Ziet er goed uit en inderdaad erg druk in de Reguliers Dwarsstraat.
  Ik ga dit jaar eens proberen tijd vrij te maken voor de Gay Pride en moet ook nog steeds naar de Lellebel.
  En wil ook weer ens stappen in de Reguliers Dwarsstraat, kortom ik krijg het nog druk hahahahh

 2. Ik heb genoten van je uitgebreide stuk schrijfwerk. Wij waren grotendeels aan de kant om de bootjes te kijken en ’s avonds nog even de stad in, maar heb al die andere dingen gemist. Als we alleen al zagen hoe druk het bij de Reguliers was….toen hadden we zoiets van: lamaar.

 3. Had dit jaar willen gaan maar door allerlei andere drukke dingen niet van gekomen.
  Heb lekker op mijn gemak je hele log gelezen en genoten.
  Drag King is ook wel erg leuk, maar belachelijk dat er niet enige soepelheid kan zijn ivm vergunningen.
  Wat betreft de Canal Parade vertolk je precies het gevoel wat ik de laatste jaren heb.
  Nog even en we kunnen er een wedstrijdelement aan verbinden, “zoek de homo”.
  Kwam hier gisteren mensen tegen die heel trots vertelden meegevaren te hebben, kon het niet laten te zeggen goh nooit geweten dat je homo bent, dat vonden ze weer niet leuk en begonnen nee maar …..etc.
  Maar alles bij elkaar heb je toch gelukkig wel genoten afgelopen week/weekend lees ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s