40 jaar maanlanding

Vandaag was het precies 40 jaar geleden dat op 20 juli 1969 de eerste mens voet op de maan zette:

Interessant
Ikzelf heb dat moment niet meegemaakt, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik als kind speelde met een maanlander en astronauten van Lego. Zoals zovele kinderen was toen ook erg geinteresseerd in ruimtevaart en daarom vind ik erg leuk dat er nu ter gelegenheid van dit jubileum weer zoveel over te zien en te lezen is. Achteraf verbaast het me eigenlijk wel een beetje dat de maanlanding in de tussentijd zo in vergetelheid is geraakt (hoewel dat eigenlijk vanzelf met alle grote gebeurtenissen zo gaat).

Prestatie
Ik denk dat de maanlanding de grootste technologische prestatie van de mensheid is geweest. Bijna ongelooflijk als je je realiseert wat er allemaal bij kwam kijken om los te komen van de aarde, op de maan te landen en weer veilig terug te keren, en dat allemaal met bijna compleet nieuw ontwikkelde, maar naar onze maatstaven nog vrij primitieve techniek voor een nog geheel onbekende omgeving, namelijk buiten de aarde.

Raketten
Slechts één van de dingen die nodig waren voor de maanlanding was al eerder ontwikkeld, namelijk de rakettechnologie. Die was bedacht door niemand minder dan Wernher von Braun, een van oorsprong Duitse ingenieur, die in dienst van de Nazi’s onder andere de beruchte V2-raketten bouwde. Na de oorlog gaf hij zich over aan de Amerikanen en zou later voor hen de Saturnus-V raketten gaan bouwen, die gebruikt werden voor de vluchten naar de maan.

Wedloop
De maanlanding kende echter nog meer interessante aspecten. Bijvoorbeeld hoezeer het hele project een gevolg was van de wedloop met de Sovjet-Unie. Die hadden immers in 1957 als eerste een satelliet, de Spoetnik, gelanceerd en in 1961 de eerste mens, Joeri Gagarin, in de ruimte gebracht. Daarbij konden en wilde de Amerikanen niet achterblijven en daarom werd alles op alles gezet om als eerste op de maan te komen.

Uniek
Ook schijnen de wereldberoemde beelden van de aarde gezien vanuit de ruimte c.q. vanaf de maan, een belangrijke impuls te zijn geweest voor het huidige milieubesef. Weinig andere beelden laten namelijk zo indringend zien hoe nietig, eenzaam en uniek onze aarde is, als een speldeknop in een oneindig heelal waar wij mensen onmogelijk kunnen overleven. Als dat ons niet duidelijk maakt hoe zuinig wij op onze aarde zouden moeten zijn…!

Links
– De maanmissie: Apollo 11
– Uitgebreid over de techniek van de Apollo
– NASA: www.nasa.gov

4 gedachten over “40 jaar maanlanding

  1. Ja, dit feit heeft ook bij mij toch wel wat herinneringen naar boven gebracht. Ik heb net even met de viewmaster wat 3D foto’s bekeken.. Lekker nostalgisch..

  2. Het heeft inderdaad een heel ander zicht op de wereld gebracht.
    En we zijn gewoon een klein K planeetje, ik verwacht toch ooit nog dat er ergens anders een soort leven wordt ontdekt, maar ja of ik/wij dat nog meemaken blijft de vraag natuurlijk.

  3. Klopt, we zouden er veel beter voor moeten zorgen. Ik ben tegen al die onnodige plastig verpakkingen, een doos met plastic eromheen en dan elk koekje weer in plastic of aluminium verpakt…de zotheid. Het enige waar het goed voor is is de werkgelegenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s