Homo-Jubilea

Dit jaar zijn er een zeker zes homo(horeca)- gerelateerde jubilea te vieren. Vier daarvan vallen ook nog eens in de maand juni:

40 jaar Stonewall
Om te beginnen is het op 28 juni precies 40 jaar geleden dat in 1969 in New York de Stonewall-rellen plaatsvonden. Daarbij werd voor het eerst (door travestieten!) teruggevochten, toen de politie de homobar The Stonewall Inn wilde ontruimen.
Ter herdenking hiervan vond een jaar later de allereerste Gay Pride parade plaats, die in talloze landen navolging zou krijgen. In Nederland is deze herdenking bekend geworden onder de naam Roze Zaterdag, die elk jaar op de laatste zaterdag van juni plaatsvindt.
(Internationaal is op allerlei manieren aandacht besteed aan deze 40e verjaardag: Google had een subtiel regenboogbalkje, de Duitse TV-zender ARD zond een aantal dagen films met homothema uit en zelfs ontving president Obama enkele homo-activisten!)

40 jaar PANN
Eveneens 40 jaar geleden werd in Utrecht de stichting PANN opgericht. Aanvankelijk was dit een socixc3xabteit bedoeld voor homojongeren onder de 21, die toendertijd op grond van het beruchte artikel 248 bis van het Wetboek van Strafrecht niet bij de cafxc3xa9’s en de feesten van het COC werden toegelaten. Later werden maandelijkse feesten georganiseerd, die nog steeds een toenemend aantal homojongeren trekken.
Het jubileum wordt groots gevierd met een Giga-PANN-feest op 27 juni in Utrecht.

20 jaar iT
Op 7 september is het 20 jaar geleden dat Manfred Langer in de Amstelstraat in Amsterdam zijn wereldberoemd geworden discotheek iT opende. Ondanks dat op de decadente feesten zowel homo’s als hetero’s afkwamen, werd de iT in de jaren ’90 toch hxc3xa9t boegbeeld van Amsterdam als Gay Capital.
Voor de viering van dit jubileum was een Danceclub iT On Tour-feest gepland, maar dat is om organisatorische redenen niet doorgegaan. Maar wellicht dat er later dit jaar nog wat meer aandacht aan wordt besteed.

20 jaar Havana
Enkele maanden eerder, op 29 juni 1989, opende Frans Monsma in de Reguliersdwarsstraat danscafxc3xa9 Havana, dat in de jaren ’90 the place to be werd voor zowel homo’s als hetero’s. Men begon de avond vaak in de Havana, om dan verder te gaan in de iT of de RoXY, waarmee ook regelmatig grote feesten werden georganiseerd. De Havana werd gesloten in 2002.
Omdat aan dit jubileum geen enkele aandacht is besteed, heb ik in elk geval zelf maar een hyve voor de vroegere Havana opgericht.

10 jaar Soho
Eveneens in de Reguliersdwarsstraat werd 10 jaar geleden gay cafxc3xa9 Pub Soho geopend. Deze zaak van horecamagnaat Sjoerd Kooistra is ingericht volgens zijn favoriete Engels-Amerikaanse stijl.
Op de openingsdag zelf, 10 juni, was er in de Soho echter geen enkele aandacht voor dit jubileum, maar mogelijk wordt er komende vrijdagavond nog iets aan gedaan.

10 jaar RoXY
Wel heel veel aandacht is er voor het feit dat 10 jaar geleden, op 21 juni 1999, de Amsterdamse discotheek RoXY afbrandde. Dit gebeurde tijdens het uitvaartfeest van oprichter Peter Giele. Hierover is al het nodige in de media geweest en ook is er een fototentoonstelling georganiseerd en een monumentaal herdenkingsboek verschenen.
Afgelopen weekend was er op de jubileumdag zelf een spectaculair feest ("Brand in Mokum") in Paradiso, waarbij de oude dagen weer even helemaal herleefden. Daarnaast zijn er onder de naam "RoXY – A Hard Resurrection" ook feesten in Odeon die de herinnering aan de RoXY levend houden.

De opening van het RoXY-feest door DJ Dimitri

 

Opvallend
Wat opvalt is dat aan het jubileum van de RoXY zoveel meer aandacht wordt besteed, dan aan dat van de iT. Dit terwijl de iT toch minstens zo beroemd en berucht was, en een combinatie met de jubilea in de Reguliersdwarsstraat een mooie gelegenheid was om te laten zien waarmee Amsterdam homohoofdstad was en zou kunnen zijn. Dat zoiets helemaal niet louter nostalgie naar een verloren verleden hoeft te zijn, laat het RoXY-feest zien: dat was een dermate succes dat het voor herhaling vatbaar is.

Succesformule
Maar er is nog meer: het RoXY-feest had namelijk dezelfde succesformule als waarmee de Reguliersdwarsstraat in de jaren ’80 groot geworden is: gedreven en professionele organisatoren (in dit geval o.a. Joost van Bellen), kosten noch moeite gespaard, spectaculaire decoraties en optredens, zodanig extravagant dat het de grens van homo en hetero overstijgt – daarmee is Amsterdam Gay Capital geworden en dat is er dus soms nog wel, alleen niet meer als kenmerk van de gayscene…

3 gedachten over “Homo-Jubilea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s