Europese verkiezingen 2009

Gisteren waren in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ook dit keer bleken de campagne en de uitslag nog weer een stukje populistischer te zijn dan bij voorgaande verkiezingen…

Uitslag
Dat werd vooral duidelijk in de uitslag: de PVV van Geert Wilders steeg in 1 klap van 0 naar 4 zetels en werd daarmee, na het CDA, de grootste partij. De PvdA verloor flink, maar D66 won weer. Deze uitslag wordt gezien als een tendens naar de extremen: de winst ging zowel naar de anti-Europese PVV als naar het pro-Europese D66.

Pink Europe
Omdat de opkomst voor Europese verkiezingen altijd bijzonder laag is, werd er ook nu weer veel gedaan om kiezers te motiveren. Dit keer leek het wel of er vanuit de homowereld nog de meeste aandacht voor was: homobladen stonden vol met artikelen en commentaren over hoe belangrijk deze verkiezing was voor homorechten in Europa en in Amsterdam organiseerden COC en ProGay onder de naam Pink Europe twee debatten en zelfs een heuse homokroegentocht 😀

Straatsburg
Voor mijzelf was de kwestie van de zetel van het Europees Parlement een belangrijk punt: we kennen inmiddels allemaal wel het verhaal van dat de maandelijkse verhuizing daarvan zoveel geld kost. In een eerdere log schreef ik daarover al dat ik er voorstander van ben dat het parlement in Straatsburg blijft.
Daar is het Europees parlement namelijk al sinds de oprichting in 1979 gevestigd en bovendien gaat er van zo’n aparte zetel een belangrijk symbolisch signaal van uit, namelijk dat het parlement als democratisch orgaan ook letterlijk een "eigen plek" heeft. Brussel is als zetel van de Europese Commissie namelijk al symbool geworden voor de bureaucratische en andere minder aantrekkelijke aspecten van de EU.

CDA
Tot mijn teleurstelling bleek echter geen enkele grotere Nederlandse partij nog voorstander van Straatsburg te zijn. Zelfs het CDA niet, terwijl de christen-democratische partijen in andere landen wel voor Straatsburg zijn. In het verkiezingsprogramma van het CDA staat slechts heel zuinig: "Het CDA onderstreept dat effectiviteit en kostenbesparing vereisen dat het Europees Parlement alleen in Brussel vergadert, en niet in Straatsburg"
Over (nota bene) het Eurovisie Songfestival staat er echter dubbel zoveel tekst: "Het Eurovisie Songfestival is een laagdrempelige culturele uiting die de banden tussende Europese volken aanhaalt. Het past daarmee bij een ever closer union between thepeoples of Europe. Vernieuwingen in het songfestivalreglement doen echter aan ditdoel afbreuk. Het CDA pleit, als vervent tegenstander van referenda, daarom voor hetopnieuw introduceren van jurering door professionals en tegen het televoten."

6 gedachten over “Europese verkiezingen 2009

  1. Ik denk ook dat ik het juist heel mooi vind dat er uit alle geledingen afvaardigingen waren dus ook militairen.
    Zijn allemaal kleine stukjes die bijdragen aan de acceptatie.
    Alhoewel ik heel erg tegen het woord acceptatie ben, iets wat normaal is en in de maatschappij hoort hoeft toch niet geaccepteerd te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s