Vier mei 2009

Afgelopen maandag 4 mei ben ik voor de jaarlijkse dodenherdenking weer naar Amsterdam geweest.

Veiligheidsmaatregelen
Toen ik tegen half 6 aankwam, was men net bezig alles af te zetten voor de officixc3xable herdenkingsplechtigheid op de Dam. Naar aanleiding van de aanslag afgelopen Koninginnedag werden er duidelijk extra veiligheidsmaatregelen genomen.
Om te voorkomen dat net als in Apeldoorn weer een auto te dicht in de buurt zou kunnen komen, werden alle straten rondom de Dam versperd door politiebusjes – een even simpele als effectieve oplossing. Zelfs voor kleinste zijstraatjes werden politiewagens gezet en op de Nieuwezijds Voorburgwal kwamen op een gegeven moment politiebusjes met zwaailichten en sirenes en al aanrijden om vervolgens heel stoer xc3xa9xc3xa9n voor xc3xa9xc3xa9n dwars op de stoep en de weg te draaien:

 

Homomonument
Nadat ik vorig jaar bij de officixc3xable herdenking op de Dam was, ben ik dit jaar, voor het eerst, naar de plechtigheid bij het Homomonument bij de Westerkerk gegaan. Er was een redelijke opkomst en tegen de tijd dat het officiele gedeelte begon, waren er toch nog best aardig wat mensen. De herdenking begon toen een stoet met officials vanuit het COC-gebouw aankwam. Tot mijn verbazing werd deze aangevoerd door een aantal militairen, hulpverleners en heel veel politie-agenten in vol ornaat, gevolgd door vertegenwoordigers van allerlei homo-organisaties:

 

Militairen
De aanwezigheid van de militairen had ik niet verwacht, aangezien hun deelname aan de jaarlijkse Gay Pride nog steeds een probleem is. Wel mooi daarom dat ze hier wel present waren, hoewel ik er wel aan moest wennen, vertegenwoordigers van zo’n conservatief-mannelijk instituut als de krijgsmacht aanwezig bij een homo-bijeenkomst.
Een van de militairen gaf met het signaal taptoe aan dat het 8 uur was en de volgende twee minuten stilte werden afgesloten met het Wilhelmus. Daarna waren er enkele korte toespraken en werden vervolgens de kransen en bloemen neergelegd op de granieten roze driehoek die half in het water ligt:

 

 

Napraten
Na afloop van de herdenking ben ik nog even naar de Soho in de Reguliersdwarsstraat gegaan om samen met een goede vriend nog wat te drinken en na te praten. Ook dit stemde tot nadenken omdat hij nog iemand heeft gekend die een kamp heeft overleefd, maar op zeer hoge leeftijd uiteindelijk in een verpleeghuis wederom niet heel menswaardig eindigde….

11 gedachten over “Vier mei 2009

 1. Het is net of je wakker wordt in je oude huis maar ze bebben stilletjes de deuren verplaatste en elementaire voorzieningen verstopt.

 2. Als een site niet meer bevalt dan moet je er weggaan. Als velen dat doen hebben de makers van de site snel genoeg in de gaten dat niet elke verandering een verbetering betreft. Wel goed dat je zelf een site hebt opgezet, ik hoop dat die succesvol wordt.

 3. Met deze website heb ik al enige discussies gehad omtrent afschrijvingen die onterecht waren. Ik vond de mail ONprofessioneel en heb dan ook gelijk afscheid genomen van deze site !

 4. De moderatoren zijn in slaap gesukkeld ! Want ze grijpen nu niet meer in… en dat geeft ook al een onbetrouwbare indruk voor Gay.eu !
  Jammer… wij komen er zelf heel weinig.

 5. Ik denk ook dat ik het juist heel mooi vind dat er uit alle geledingen afvaardigingen waren dus ook militairen.
  Zijn allemaal kleine stukjes die bijdragen aan de acceptatie.
  Alhoewel ik heel erg tegen het woord acceptatie ben, iets wat normaal is en in de maatschappij hoort hoeft toch niet geaccepteerd te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s