Koninginnedag 2009

Ook dit jaar ben ik weer naar Amsterdam gegaan voor de vieringen van Koninginnennacht en Koninginnedag, mede om foto’s te maken voor www.reguliers.net.

– Koninginnenacht – 29 april –

Oranje Catwalk
De avond begon in de Reguliersdwarsstraat met de Oranje Catwalk, waarmee aandacht werd gevraagd voor tolerantie tegenover homo’s. Vorige jaar werd deze Catwalk op het Thorbeckeplein gehouden, maar toen werd een model door homofobe toeschouwers gemolesteerd. Het idee van de Oranje Catwalk is op zich sympathiek, maar ik vraag me wel af of het niet ietsje professioneler kon. Homo’s staan bekend om hun gevoel voor stijl, show, mode en hun creativiteit, maar dit oogde nauwelijks beter dan een middelbareschoolshowtje. Vanuit de hoogte leek het nog het meest wat:


Oranje Catwalk

Versieringen
Voor de straatfeesten in de Reguliersdwarsstraat was het gedeelte bij de grote homozaken weer voorzien van versierde stellages en was er een brug over de straat vanwaarop DJ’s optraden. Dit jaar was er veel en professioneel werk van gemaakt: de stellages waren voorzien van grote oranje biezen en van doeken die het een soort van roze kasteel deden lijken. Kennelijk was hier geld voor vrijgekomen, nu de eerder aangekondigde VIP-tribune er niet van bleek te zijn gekomen.

Vlaggen
Een stuk minder geslaagd vond ik echter de vlaggen die boven de straat hingen, waarop gekroonde penissen waren afgebeeld. Ongetwijfeld ludiek bedoeld, maar naar mijn smaak wat al te plat. Alsof homo’s nog niet genoeg met seks geassocieerd worden. Bovendien passen zulke bijna obscene afbeeldingen helemaal niet bij het idee waarmee de Reguliersdwarsstraat in de jaren ’80 groot geworden is: feest waar niemand aanstoot aan hoefde te nemen (ik wou dat de Kooistra-zaken eens wat minder van de vormgeving en wat meer van de inhoud van mijn regulierssite overnamen…)

Lasershow
De lasershow die later op de avond begon maakte echter weer veel goed. Deze was nog weer groter en mooier dan voorgaande gelegenheden en was werkelijk heel mooi en spectaculair met laserbeelden in allerlei kleuren en vormen:


Lasershow

Nieuwe Havanna
Tenslotte ging op de dag van Koninginnenacht eindelijk ook de nieuwe Havanna in de Reguliersdwarsstraat open. Dit is een nieuwe restaurant/bar, maar oogde meer als een nachtclub. Het is de bijna gelijknamige opvolger van de oude Havana, een nog steeds befaamde dancing die van 1989-2002 in dit pand zat. Nadat ik het interieur bewonderd had, zei ik tegen de portier dat het mooi geworden is, maar een man naast hem, die wel een soort manager leek, zei toen tegen mij: "waarom blijf je dan niet?" Ik wist niet goed wat daarop te antwoorden, maar besefte later wel dat het op zo’n toon niet veel zal worden, noch met zijn zaak, noch met de gastvrijheid van de Amsterdamse horeca….

– Koninginnedag – 30 april –

Drama
Op Koninginnedag zelf hoorde ik, vlak voordat ik naar Amsterdam vertrok, op de radio dat er in Apeldoorn iemand op de mensen bij de koninklijke optocht was ingereden. Dat er doden gevallen waren was nog niet bekend, dat hoorde ik pas later op de dag. Uiteindelijk zouden er 7 doden vallen, waaronder de dader zelf…

Mooi
In Amsterdam was het met zo’n 600.000 bezoekers weer enorm druk, gelukkig was het ook weer prachtig weer! Wat ook meeviel was dat de algehele sfeer minder agressief op mij overkwam dan vorig jaar, maar waar dat door komt valt waarschijnlijk niet te zeggen.

Vies
Minder mooi vond ik het wildplassen, dat ondanks de vele openbare plasgelegenheden toch op grote schaal plaatsvond… vreselijk om mensen tegen allerlei mooie gebouwen en zelfs monumentale kerken te zien plassen… ook de snel toenemende hoeveelheid afval op de straten was niet bepaald fraai, maar er stonden ook maar weinig afvalbakken vond ik….

Leuk
Zoals de allermeeste mensen heb ik eerst een stuk door de stad gelopen, langs de vele kraampjes en de mensen die van de vrijmarkt gebruik maakten om hun zolder op te ruimen. Ik zag er niet echt iets bij, het enige dat ik niet kon laten om te kopen was zo’n Arafatsjaal, maar dan met regenboogkleuren 😀

Feesten
Na een rondje langs divers podia en optredens ben ik tenslotte weer naar de Reguliersdwarsstraat gegaan, waar wederom de gebruikelijke drie straatfeesten plaatsvonden. De grootste natuurlijk in het westelijke deel van de straat, bij de grote homozaken:


Gay Street Party

Vanwege het drama in Apeldoorn werden alle feesten in Amsterdam een uur eerder dan gepland bexc3xabindigd.

PS:
Hoe zo’n catwalk wel creatief en professioneel uitgevoerd kan worden, was te zien bij de "You are aware show" die op Bevrijdingsdag bij het Homomonument werd georganiseerd in het kader van het Roze Wester Festival.

10 gedachten over “Koninginnedag 2009

 1. Ik heb met veel belangstelling dit stukje gelezen! Wat leuk om zoveel te weten te komen over de geschiedenis. Helaas ging mijn kastdeurtje pas na 1996 open en heb ik niets van de ‘gloriedagen’ meegekregen. Eigenijk zou er nieuw leven ingeblazen mogen worden, want laten we eerlijk zeggen dat de boel is ingeslapen…Tijn

 2. Klantvriendelijk nu verleden tijd?? Ik ervaar dat toch anders. Ik kom er regelmatig (zo eens per maand toch zeker wel) en maak toch regelmatig mee dat het personeel veel doet om je tevreden te houden, ook voor rokers.
  Laatst was ik met een vriend in de Arc en ik wilde even roken. We gingen buiten op een bankje zitten en toen er een barjongen langs kwam vroeg ik of hij ook buiten serveerde. Maar natuurlijk zei hij, terwijl dat toch niet gebruikelijk is.
  Verder is het personeel erg behlpzaam als je drinken bestelt voor een groep, dan lopen ze vaak even mee. Kortom: voor mij is het uitgaansleven daar erg bloeiend en gezellig.

 3. Heerlijk om dit te lezen, waren de jaren dat ik regelmatig daar te vinden was, maar ook al eerder.
  Mijn Amsterdamse glorietijd lag meer in de zeventiger jaren en toen was de homoscene ook al heel erg gezellig hoor.

 4. @ Pasula
  In de ARC is de bediening de laatste tijd inderdaad vooruitgegaan en ook in de Soho is het barpersoneel erg vriendelijk.
  Ik doelde echter wat meer op het beleid: prijzen, activiteiten, inspelen op wensen van het publiek etc.

 5. Mooi verslag en leuke foto’s op de Reguliersite.
  En (je weet ondertussen denk ik)ondanks dat ik overal voor in ben en vrijwel niets vreemd vind, kan ik mij indenken dat je die vlaggen geen succes vond, ben het met je eens, niet echt slim aangepakt.

 6. Gave fotos van de Koninginnedag met een zwart randje. Leuk om te zien dat je vorig jaar in cafe het Mandje bent geweest, een van mijn favorieten toen ik nog in Amsterdam woonde en het nog open was. Maar, gaaf hoor zoals jij de vele fotoxc2xb4s zo makkelijk weet weer te geven. Had ik dat maar met de serie van Egypte gedaan, had een stuk minder ruidmte op weblog ingenomen. Leuk sfeertje heb je neergezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s