Gay.eu ter discussie

Afgelopen woensdag 15 april is de website www.gay.eu volledig vernieuwd. Gay.eu is de grootste homosite van Nederland, met nieuwsberichten, vele tienduizenden profielen en een drukbezocht forum. De nieuwe vormgeving leidde echter tot een storm van protest en bijna alle gebruikers die reageren vinden het een grote achteruitgang….


Mijn profiel op de nieuwe versie van Gay.eu

Fantasieloos
Ikzelf schrok ook enorm van de nieuwe vormgeving: hoewel het er als geheel wel moderner uitziet, is het compleet fantasieloos opgebouwd uit standaard- elementen. Daardoor onderscheidt de site zich helemaal niet meer van talloze andere websites die, natuurlijk afgezien van het logo, vaak nagenoeg precies hetzelfde zijn opgebouwd.
We zien helaas steeds vaker dat websites meer en meer op elkaar gaan lijken. Een jammerlijke vervlakking die me ook in tegenspraak lijkt met het idee dat je je product positief van anderen moet onderscheiden…

Loze ruimtes
De standaardvormgeving is bovendien ook nog eens heel slecht uitgewerkt: letters en knoppen zijn te groot en er zit te veel ruimte in de blokken, die op hun beurt zonder veel samenhang in een grijs vlak zweven. Dat komt mede omdat de nieuwe site nu op "breedbeeldformaat" is en bij gebrek aan voldoende inhoud kennelijk alles maar is uitgerekt en opgeblazen. Dit staat in schril contrast tot de oude vormgeving, die even compact als kleurrijk was en een duidelijk eigen gezicht had:


Mijn profiel op de oude versie van Gay.eu

Kwaliteit
De oude site was degelijk en leuk, de nieuwe vormgeving oogt grof en dom. Het nieuwe "design" mag dan wel een stuk moderner zijn, maar laten we niet vergeten dat wie altijd de laatste mode volgt, ook het snelst weer ouderwets is. Kwaliteit doorstaat de tand des tijds.
Het is misschien nog niet helemaal doorgedrongen, maar wat ouderwetser uitziende websites stralen ook degelijkheid en betrouwbaarheid uit. Het is ook niet helemaal voor niets dat het hoofdkantoor van de Gay Group in een oud grachtenpand aan de Amsterdamse Keizersgracht is gevestigd…

Functionaliteit
Helaas betreft de achteruitgang niet alleen de vormgeving, maar ook de functionaliteit van de site. Diverse handige mogelijkheden (favorietenlijst en on-/offline zetten) zijn nu alleen nog voor betalende Goldmembers beschikbaar en veel andere handige functies van de oude site zijn helemaal verdwenen.
Wat ik heel irritant vindt is dat alle foto’s nu via flash worden weergegeven, met als gevolg dat je eerst steeds allemaal draaiende bolletjes ziet in afwachting van tot de foto’s geladen zijn. Dat geldt niet alleen voor de zogeheten Spotlight, maar ook voor de profielfoto’s en de vriendenlijstjes, die er ook nog eens nagenoeg hetzelfde uitzien. Erg lelijk en onduidelijk allemaal.

Forum
Waar ik op zich wxc3xa9l blij om ben is dat het forum nog wel de oude sobere uitvoering heeft behouden, dus zonder al die toeters en bellen die de meeste moderne fora allemaal hebben. Maar desondanks hebben ze het toch gepresteerd om zelfs dit eenvoudige forum onoverzichtelijk te maken en nog verder te ontdoen van allerlei kleine handige functies (zoals het in rood aangeven van nog niet gelezen topics, in het forum kunnen zien of iemand online is en de mogelijkheid hebben direct een berichtje te sturen)….

Banaler
Dat past overigens geheel in een lijn waarbij serieuzere functies zijn vervangen door meer banale. Bijvoorbeeld het wegmoffelen van de berichtengeschiedenis (lastig voor de wat serieuzere gesprekken), het bolletje van de status dat in de messenger overheersender is van de online status (wat een soort schijnveiligheid moet bieden, vooral nodig als het gaat om seksgerichte dates natuurlijk) en de nieuwe shoutfunctie onderaan elk profiel (ook niet echt geschikt voor veel verdergaande teksten dan "hoi", "leuk" en "lekker").

Onderschatting
Al met al lijkt de hele nieuwe vormgeving van Gay.eu nu meergericht op jonge, domme, sekszoekende gebruikers, een soort Gaychatdus, maar dan met meer nadruk op profielen. Toch is dat geen terechte conclusie. Waarschijnlijk is het wel de bedoeling geweest om met de nieuwe site meer van dat soort mensen aan te spreken (en pageviews te genereren), maar ik denk dat ze hun gebruikers daarmee erg onderschatten. De boze reacties komen namelijk niet alleen van onderlegde ouderen, maar ook vaak genoeg van hippe jongeren…

Klantgericht
Uit dit soort gevallen blijkt dat de professionaliteit van Gay.eu slechts een dun laagje vernis is. Maar waar het vooral aan schort is klantgerichtheid, in de zin van het serieus nemen van de gebruikers. Zeker bij een grote communitysite als Gay.eu kan je nooit iedereen tevreden stellen. Maar juist daarom moet je extra zorgvuldig te werk gaan, liefst het bestaande stapje voor stapje verbeteren en grotere veranderingen duidelijk uitleggen en motiveren en vooral geen functies waar mensen aan gewend zijn weglaten – eigenlijk net zoals men in het openbare bestuur dient te handelen.

PS:
Hoe onzorgvuldig Gay.eu met zijn gebruikers omgaat was eind februari al gedemonstreerd nadat nieuwe regels en moderatoren voor het forum waren ingesteld. Die regels werden meteen dermate streng en tegelijk willekeurig toegepast, dat niet de echte lastpakken werden aangepakt, maar juist xc3xa9xc3xa9n voor xc3xa9xc3xa9n bijna de hele oude garde van het forum een ban kreeg. Als uitwijkmogelijkheid voor hen heb ik toen zelf maar Het Vrije Homow Forum opgezet.

8 gedachten over “Gay.eu ter discussie

  1. Het is net of je wakker wordt in je oude huis maar ze bebben stilletjes de deuren verplaatste en elementaire voorzieningen verstopt.

  2. Als een site niet meer bevalt dan moet je er weggaan. Als velen dat doen hebben de makers van de site snel genoeg in de gaten dat niet elke verandering een verbetering betreft. Wel goed dat je zelf een site hebt opgezet, ik hoop dat die succesvol wordt.

  3. De moderatoren zijn in slaap gesukkeld ! Want ze grijpen nu niet meer in… en dat geeft ook al een onbetrouwbare indruk voor Gay.eu !
    Jammer… wij komen er zelf heel weinig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s