Oud & Nieuw in Amsterdam

Gisteravond heb ik Oud & Nieuw in Amsterdam gevierd. Eerst bij een goede vriend, waar ik al weer een tijdje niet geweest was, samen met wat (oude) bekenden en familie van hem gezellig diverse soorten champagnes gedronken, vergezeld van de traditionele oliebollen en appelflappen.

Wensen
Precies om 12 uur werd uiteraard en wederom met champagne een toost uitgebracht op het nieuwe jaar en werden de beste wensen uitgewisseld, met elkaar en via de mobiele telefoons met familie en vrienden elders, al ging dat aanvankelijk maar moeizaam, omdat zoals altijd met Oud & Nieuw het netwerk compleet overbelast is. Vanuit het raam en later ook buiten op straat was prachtig vuurwerk te zien!

Soho
Tegen half 2 gingen we met z’n allen de stad in, naar de Reguliersdwarsstraat. Heel druk was het daar niet, en toen we eerst in de Soho wat gingen drinken, was het daar ook niet bepaald erg druk voor toch xc3xa9xc3xa9n van de belangrijkste feestavonden van het jaar. De recente prijsverhoging en het feit dat je nu ook nog plastic bekertjes kreeg waren natuurlijk ook niet heel uitnodigend. De mooie feestmaskertjes die het personeel voor deze gelegenheid op had konden daar ook niet veel meer aan veranderen.

ARC
In de ARC was het wel iets drukker, maar toch ook niet te vergelijken met bijv. de drukte van Gay Pride. Jammer vond ik wel dat ook hier de muziek dermate hard stond dat de geluidboxen het soms nauwelijks aankonden, vooral omdat je daardoor nauwelijks kon praten…

Exits
Tegen half vier gingen de meesten weer naar huis en om 4.00 uur gingen de grote cafxc3xa9’s ook al weer dicht. In de Reguliersdwarsstraat bleven, naast de snackbar, alleen het Exit Cafxc3xa9 en de Exit discotheek nog een uurtje langer open, maar de Exit hield een nieuwjaarsparty waarvoor maar liefst xe2x82xac 25,– entree betaald diende te worden – niet zo gek dus dat de rij voor het Exit Cafxc3xa9 een stuk langer was, dan die voor de disco…

Vlag
Dat bekijkende viel het me opeens ook op dat er uit een raam boven restaurant Le Pxc3xaacheur, naast de Soho, pontificaal een regenboogvlag uithing, wat op zich niet zo heel bijzonder hoeft te zijn, ware het niet dat de regenboogvlaggen bij de homozaken in de straat al een tijdje weg zijn…

Roque
Vervolgens ben ik via het Rembrandtplein naar de Amstel gegaan, waar ook alle zaken al dicht waren. Alleen de vrij nieuwe Club Roque had een nieuwjaarsfeestje tot 6.00 uur, een goede gelegenheid dus om daar weer eens even te kijken.
Roque was vroeger de bekende You II, maar moest na de restyling meer een zaak in de stijl en met het publiek van de ARC worden. Dat schijnt allemaal nog niet erg te lukken en dat was gisternacht ook te zien: zowat de helft van de bezoekers waren jongere lesbische dames – en er werd flink gerookt…!

Rustig
Toen ik rond 6.00 uur weer richting huis ging was de stad al weer aardig leeg, op de soms enorme troep op de straten na dan. Oud & Nieuw gaat vaak gepaard met problemen, maar daar heb ik de hele nacht niets van gemerkt, in Amsterdam waren deze keer dan ook zo goed als geen problemen.

Discrepantie
Op het Centraal Station was het dan nog wel weer druk met mensen die de eerste trein naar huis namen – misschien is dat ook iets waar beleidsmakers eens iets aan zouden kunnen doen: de eerste treinen (naar buiten de Randstad) gaan pas een heel stuk later dan dat de uitgaansgelegenheden sluiten – dat maakt uitgaan in de stad er niet makkelijker op…

PS:
In de loop van januari 2009 begon de jongerenafdeling van de SP een actie om ook een nachttrein naar Haarlem te laten rijden: teken de petitie op www.nachttreinhaarlem.nl !

6 gedachten over “Oud & Nieuw in Amsterdam

  1. Leuk om je verslag zo te lezen van de voor mij overbekende zaken.
    Die trein, ja, ben ik helemaal met je eens. Ik stel voor: 1 extra nachttrein om 4 uur, dan zou ik ook wat vaker uitgaan in Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s