Secret Service

Zoals de trouwe lezers van mijn weblog zullen weten, kijk ik graag naar Amerikaanse actie, detective- en spionagefilms. Regelmatig komen in zulke films dingen voor die niet helemaal kloppen, maar er zijn soms ook dingen die door de vertaling niet goed overkomen of die je gewoonweg moet weten…

Een voorbeeld is de "secret service" die in Amerikaanse films nog wel eens voorkomt. Meestal wordt dat gewoon letterlijk vertaald met "geheime dienst", maar dat is in het Nederlands een verzamelterm, waar je niets wijzer van wordt…

Taken
In de VS is secret service echter niet zomaar een verzamelnaam, maar een specifieke dienst die onder de officixc3xable naam United States Secret Service (USSS) twee heel verschillende taken heeft, die beiden vaak tot de verbeelding spreken:
– Het beveiligen van de president
– Het bestrijden van valsemunterij

Bekend
Het beveiligen van de president, zijn familieleden en andere belangrijke hoogwaardigheidsbekleders is de belangrijkste taak van de Secret Service. Hierdoor is deze dienst ook het bekendst geworden en komt hij in vele spannende films voor. Maar ook de tweede taak, het voorkomen en bestrijden van valsemunterij, is natuurlijk een geliefd onderwerp om films over te maken.

Ontwikkeling
Oorspronkelijk is de Secret Service voor deze laatste taak opgericht. Dat was in 1865 en daarmee is dit ook meteen de oudste van de vele Amerikaanse geheime diensten. Gaandeweg kreeg de Secret Service een rol die vergelijkbaar was met die van de huidige FBI.
Vandaaruit was het een logische keuze, dat de Secret Service in 1902 ook de opdracht kreeg om de president te bewaken, nadat een jaar eerder president William McKinley was vermoord.
Later werden de taken weer beperkt tot die van de presidentixc3xable beveiliging en het bestrijden van valsemunterij, waarvoor de Secret Service momenteel zo’n 6500 man in dienst heeft.

5 gedachten over “Secret Service

  1. Liefde en deugd? Ja maar ook gevoel en emotie.
    Liefde is leuk om over te praten, toch kom je nooit op dezelfde antwoorden. Ieder mens heeft zijn eigen gevoelswereld en belevingswereld. Wat voor mij liefde heet, hoeft voor een ander niet zo te zijn.

    Liefde & vriendschap vind ik zeer nauw verwant, de grens wordt vaak al snel overschreden. Toch vind ik liefde een onderwerp wat je moet voelen, in plaats van zoveel te praten/analyseren, je komt er bijna niet uit wat het nu precies is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s