Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Nederland, als eerste Europese land, op het internet werd aangesloten.
Dat gebeurde op 17 november 1988 toen systeembeheerder Piet Bertema van het CentrumWiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam een e-mail kreeg van Stephen Wolff van het NSFnet, met de mededeling van het CWI voortaan was verbonden met het NSFnet, xc3xa9xc3xa9n van de onderdelen van het internet:

De e-mail voor de eerste internetaansluiting uit 1988
Knooppunt
Hiermee was het CWI het eerste instituut buiten de Verenigde Staten dat met het internet verbonden was en zou daarmee uitgroeien tot het belangrijkste inter- netknooppunt tussen de VS en Europa. Nog steeds is de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) xc3xa9xc3xa9n van de grootste internetknooppunten ter wereld.
ARPANET
In de jaren ’80 werd het internet alleen nog gebruikt door wetenschappelijke instellingen en grote ondernemingen. Voor particulieren was een aansluiting nog ondenkbaar. Oorspronkelijk was het internet echter alleen bedoeld voor de Amerikaanse krijgsmacht.
Die hadden het in 1969 onder de naam ARPANET opgezet met de bedoeling daarmee een computernetwerk te hebben dat ook nog zou kunnen blijven functioneren, wanneer een deel ervan zou uitvallen.
Het was echter niet zozeer de bedoeling dat het netwerk een kernaanval door de Sovjet-Unie zou moeten kunnen overleven, veel meer ging het erom dat militaire onderzoeksinstituten efficixc3xabnt van elkaars computers gebruik konden maken.
Internet
Op dit ARPANET werden al gauw steeds meer andere netwerken van universiteiten aangesloten en in 1972 werd het ook opengesteld voor niet-universitaire instellingen. In 1983 werd overgestapt op het open TCP/IP-protocol waardoor het netwerk nu in principe voor iedereen toegankelijk werd. Dat jaar wordt daarom ook wel als het geboortejaar van het internet gezien. In 1984 waren er nog ca. 1000 hosts, maar in 1989 was dat al uitgegroeid tot meer dan 100.000.
World Wide Web
Veel mensen denken tegenwoordig dat internet hetzelfde is als het world wide web (www), maar dat is niet zo. Het internet is het namelijk netwerk bestaande uit knooppunten, kabel- en satellietverbindingen. Het world wide web is in 1991 ontworpen en is een bepaalde toepassing waarmee heel gemakkelijk gebruik kan worden gemaakt van het internet-netwerk.
De meest gebruikte www-toepassing zijn de websites die via webbrowsers te bekijken zijn. Via deze toepassing werd het internet pas echt goed toegankelijk en zodoende kregen sinds midden jaren ’90 ook steeds meer particulieren een internettoegang.
ARPANET vervolg
Het oorspronkelijke ARPANET werd in 1988 buiten gebruik gesteld, maar omdat er al zoveel andere gebruikers waren gekomen, was voor exclusief militair gebruik al in 1983 een apart gedeelte daarvan afgesplitst onder de naam MILNET.
In de jaren daarna kwamen er nog enkele netwerken bij voor hogere geheim- houdingsniveaus (DSNET1, 2 en 3), zodat er uiteindelijk 4 parallelle netwerken waren, die gezamelijk het Defense Data Network (DDN) vormden.
In 1995 werd werden deze netwerken vervangen door het NIPRNet voor informatie van het geheimhoudingsniveau Sensitive But Unclassified, SIPRNet voor het niveau Secret en JWICS voor de niveaus Top Secret en Top Secret SCI.
Om inbreuken van buitenaf te voorkomen staan deze beveiligde militaire netwerken tegenwoordig geheel los van het publieke internet.
Telkens als er weer een nieuwe film of boek gemaakt wordt over de geschiedenis wordt er een klein stukje weggehaald of aan toegevoegd. Ik lees zo’n boek meestal als een spannend verhaal en ga niet bij elke zin denken: dit is dus echt gebeurd. Van mij mogen de programma’s over geschiedenis blijven, ik vind het vaak zeer mooi om te zien. gewoon niet alles geloven wat vertelt wordt.
Grappig, het stukje over de termonologie van de tachtigjarige oorlog. Ik wist niet dat het zo’n ‘onjuiste’ benaming is. Dat mogen ze ook wel eens onderwijzen dan…
Het is tijd dat er eens een geschiedenis van Nederland komt vanuit neutrale invalshoek
In de academische geschiedwetenschap was men daar de afgelopen decennia al een heel eind in gevorderd. Er zijn talrijke boeken verschenen die een veel genuanceerder licht op al dit soort ontwikkelingen werpen. Blijkens dit programma dringt dat helaas echter nog niet erg door tot de meer populaire historische presentaties…
Goed dat er dergelijke programma’s zijn. En dankzij de moderne technieken zorgt dit ervoor dat onze vaderlandse geschiedenis bewaart wordt.
Mooi stukkie en helemaal conform de werkelijkheid. Goedzo!
Congrats 😀
Er is zooo veel gebeurd in die 20 jaar!
Verwarrend hoor twee CWI’s hahaha
hehe, ja dat vond ik ook 😀
Maar heet het in Amsterdam tegenwoordig niet Dienst Werk & Inkomen (DWI) ?