Mykotronx crypto chips

Tegenwoordig wordt zoveel informatie electronisch verstuurd, verwerkt en opgeslagen dat een goede beveiliging daarvan steeds belangrijker wordt.

Vroeger
Vxc3xb3xc3xb3r het computertijdperk werd gevoelige of geheime informatie op papier in brandkasten bewaard en werden alleen berichten via telefoon, telex of radio versleuteld (in de volksmond: "gecodeerd") met behulp van speciale crypto- grafische apparatuur. Een voorbeeld daarvan is mijn Motorola Sectel 9600 telefoon, waarmee gesprekken tegen afluisteren kunnen worden beveiligd.

Tegenwoordig
De meeste computers zijn echter niet voorzien van cryptografische beveilig- ingsmogelijkheden. Hooguit zijn er enkele beveiligingen in sommige software, zoals het Secure Sockets Layer (SSL) protocol in webbrowsers voor een beveiligde verbinding met een bepaalde (https-)website, of de versleutelmethode in de Microsoft Office-programma’s. Beide systemen gebruiken het RC4-algoritme.

Hulpmiddelen
Wanneer meer of betere beveiliging van computerbestanden nodig is, moeten hulpmiddelen gebruikt worden. Een veel gebruikte methode daarvoor is ver- sleuteling met behulp van een speciale pc-card of een  speciale processor.
Deze worden onder meer gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Mykotronx en uit restpartijen heb ik enkele exemplaren daarvan onlangs via eBay kunnen bemachtigen:


Mykotronx Crypto Card en Crypto Processor

 

KOV-8 Fortezza Crypto Card
De Fortezza Crypto Card is een zogeheten pc-card: een metalen behuizing ter grootte van een dikke creditcard, die in de betreffende opening van een notebook gestoken kan worden.
In de Fortezza Crypto Card bevindt zich een MYK-80 Capstone chip met daarop gebruikersgegevens, private cryptosleutels en het zogeheten Skipjack-algoritme (een versleutelingsformule).
Oorspronkelijk was de Fortezza Crypto Card bedoeld om e-mailberichten te versleutelen, maar hij kan ook gebruikt worden voor toegangsbeheersing en het versleutelen van computerbestanden. Ten opzichte van cryptografische software is het voordeel van zulke pc-cards, dat je deze makkelijk kunt meenemen en veilig opbergen, zodat er niet mee geknoeid kan worden.
Van de sterkere versie KOV-12 heeft de Amerikaanse overheid in 1995 300.000 stuks besteld voor het  Defense Message System (DMS). Deze kaarten kostten oorspronkelijk 240,– US Dollar. 
De nieuwere KOV-14 Fortezza Plus Crypto Card vervangt bovendien de oude KSD-64 sleuteltjes voor beveiligde telefoontoestellen. De KOV-14 wordt op zijn beurt momenteel vervangen door de KSV-21 Enhanced Crypto Card.

 


Een partij MYK-82 crypto processors

 

MYK-82 Crypto Processor
Een nieuwere versie van MYK-80 chip in de Fortezza Crypto Card is de MYK-82 Crypto Processor. Dit is een vierkante chip van 2 x 2 cm en biedt dus alle bovengenoemde mogelijkheden van de Fortezza Crypto Card. Deze chip is een zogeheten secure cryptoprocessor, dat wil zeggen een processor die crypto- grafische bewerkingen kan uitvoeren en zelf ook op ingenieuze manier is beveiligd tegen inbreuken van buitenaf.
Een eerdere versie van deze crypto processor, de MYK-78, werd in 1996 gelanceerd in het kader van het Capstone-project van de Amerikaanse overheid en staat bekend als de Clipper Chip. Het was de bedoeling dat dit de nieuwe standaard zou worden voor informatiebeveiliging, maar het werd een rel toen bleek dat de chip een "achterdeurtje" bezat, waarmee opsporingsdiensten alle gegevens achteraf konden ontcijferen!
De MYK-82 werd ontworpen door Mykotronx en gefabriceerd door VLSI Technology in Taiwan en is inmiddels opgevolgd door de MYK-82A (die de Skipjack, KEA, DES, DSS en SHA-1 algoritmes bevat).

Naast Mykotronx fabriceren ook enkele andere bedrijven zulke cryptografische pc-cards en processors.

Links
NSA provides value-added crypto security – Fortezza Crypto Card
Rainbow Mykotronx subsidiary receives order for DMS Encryption Processors.

10 gedachten over “Mykotronx crypto chips

 1. Hoezeer er ook beveiligd wordt, als mensen kwaad willen kunnen ze toch een manier vinden om de boel af te luisteren.
  Mijn tip: gewoon lekker irl afspreken. ๐Ÿ˜‰

 2. Hoe kom je aan dit soort info? Hoe weet je dat allemaal?

  enne…..als de aivd je telefoon wil afluisteren lukt ze dat nog steeds hoor, jammergenoeg wel (spreek uit ervaring)

 3. @ Pasula
  In een druk cafeetje afspreken is idd nog altijd een van de beste methodes ja ;-D

  @ search
  Als je weet wat je zoekt, dan valt er op internet nog aardig wat over te vinden.
  En ja, gewone telefoons en computers kunnen idd heel simpel worden afgeluisterd. Daarom bestaat er ook zulke speciale apparatuur, zoals bijvoorbeeld waarover ik deze log schreef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s