Kapitein Zeppos

Gisteravond was ik even in (hetero-)cafxc3xa9-restaurant Kapitein Zeppos in Gebed zonder End, een klein steegje tussen de Nes en de Oudezijds Voorburgwal in het oude centrum van Amsterdam.

De merkwaardige naam van dat steegje is een knipoog naar het Clarissenklooster dat sinds de Middeleeuwen in deze buurt stond.

Cafxc3xa9 Zeppos zelf is een ruime zaak met wat smaakvolle kitscherige decoraties, die het een zuidelijke sfeer geeft, een beetje Brussels, een beetje Italiaans zelfs.

De op het eerste gezicht eveneens merkwaardige naam van het cafxc3xa9 is ontleend aan de gelijknamige populaire Vlaamse televisieserie uit de jaren ’60:

 

Intro van de serie Kapitein Zeppos
Iets uitvoeriger over Kapitein Zeppos

 

Deze serie ging, uiteraard, over Kapitein Zeppos (gespeeld door Senne Rouffaer), die het als een soort Vlaamse polder-James Bond opneemt tegen geheimzinnige misdaadorganisaties. Vooral de combinatie van het haast middeleeuwse platteland en de futuristische snufjes van de schurken, maken deze verhalen heel apart.

Andere aspecten die hebben bijgedragen aan de populariteit van deze serie zijn de aanstekelijke intromelodie (Living It Up van Bert Kaempfer) en de amfibie-auto waar kapitein Zeppos in reed en die daarom nog steeds een "Zeppos" wordt genoemd!

Ikzelf heb deze serie in mijn jeugd gevolgd, toen die in herhaling op de Belgische TV werd uitgezonden. Achteraf gezien realiseer ik me eigenlijk pas dat er van de gesoigneerde kapitein Zeppos en zijn jonge medewerker Ben misschien wel net zo iets subtiel homo-erotisch uitging als van Batman en Robin wel beweerd wordt….

Links
– Wikipedia-artikel: Kapitein Zeppos
– Fansite: www.zeppos.co.uk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s