Georgixc3xab en de oliepijplijnen

Precies op de dag (8-8-’08) dat in Peking de Olympische Spelen werdengeopend, kwam het in de Kaukasus vrij plotseling tot zware gevechtentussen Russische en Georgische troepen in hun strijd om de Georgischedeelrepubliek Zuid-Ossetixc3xab.

Olie…
Deze nu al drie dagen durende strijd lijkt in eerste instantie te gaan om de aansluiting van Zuid-Ossetixc3xab bij Rusland, maar wat je nauwelijks hoort of leest, is dat het hierbij eigenlijk gaat om de veel grotere kwestie van de olie- en gastoevoer richting het Westen…
Niet ver daar vandaan, rond de Kaspische Zee, bevinden zich namelijk grote olie- en aardgasreserves. De olievoorraden daar worden geschat op minstens 40 miljard vaten – lang niet zoveel als de 700 miljard in het Midden-Oosten, maar deze olie kan wel onafhankelijk van het OPEC-kartel of het onbetrouwbare Rusland gewonnen worden…

…vanuit de Kaukasus…
Dat laatste staat nu wel op het spel, want Zuid-Ossetixc3xab ligt namelijk tot diep in Georgixc3xab en daarmee vlak bij de grote oliepijpleiding die vanuit Baku aan de Kaspische Zee via de Georgische hoofdstad T’bilisi naar de Turkse havenstad Ceyhan loopt.
Deze zogeheten BTC-pijpleiding kwam gereed in 2005, heeft 3,9 miljard US Dollar gekost en heeft een capaciteit van 1 miljoen vaten per dag.
Nog dichter bij Zuid-Ossetixc3xab ligt de pijpleiding die vanuit Baku naar de Georgische havensteden Sup’sa en Batumi loopt, vanwaaruit de olie dan via schepen over de Zwarte Zee naar het Westen getransporteerd wordt…

 


De oliepijpleiding van Baku via Georgixc3xab naar Ceyhan

 

…via de Balkan…
Die olie uit de Kaukasus werd tot nu toe vooral met olietankers door de Bosporus naar de Middellandse Zee gevaren, maar Turkije wil daar vanwege de milieurisico’s van af. Mede daarom kiest men nu voor oliepijpleidingen, met als belangrijkste xc3xa9xc3xa9n die van de Bulgaarse havenstad Burgas via Macedonixc3xab naar de Albanese havenstad Vlore loopt.
Deze zogeheten AMBO-pipeline zal naar verwachting volgend jaar gereed zijn, 1,5 miljard US Dollar kosten en 750.000 vaten per dag kunnen transporteren.

 


De oliepijpleidingen door de Balkanlanden

 

…onder Amerikaanse bescherming…
Niet in de laatste plaats om deze oliepijpleidingen te beschermen, hebben de Verenigde Staten militaire bases (op de kaartjes aangegeven met een rode stip) in de landen waar deze doorheen lopen:
– Zo is een aanvankelijk ondersteunende Amerikaanse aanwezigheid in Georgixc3xab inmiddels omgezet in een permanente (vermoedelijk op de voormalige Russische basis Vaziani in de buurt van T’bilisi).
– In de Balkan zaten de Amerikanen van 1995-2004 op bases in Bosnixc3xab (Tuzla) en in Hongarije en zijn ze nu met zo’n 7000 militairen aanwezig op het grote Camp Bondsteel in de voormalige Servische provincie Kosovo.
– Daarnaast worden Amerikaanse militairen gestationeerd in Bulgarijxc3xab (bij Yambol en Sliven) en Roemenixc3xab (bij Mihail Kogalniceanu), waar dan troepen en materieel heenkunnen die in bijv. Duitsland en Nederland niet meer nodig zijn.
– In Turkijxc3xab bevindt tenslotte al sinds 1955 de grote Amerikaanse vliegbasis Incirlik, niet ver van Ceyhan waar de BTC-oliepijpleiding uit de Kaukasus uitkomt….

…en een herhaling van zetten…
Dit alles laat duidelijk zien dat het bij de huidige invallen in Georgixc3xab om meer dan alleen het piepkleine Zuid-Ossetixc3xab gaat: Rusland wil de controle over de belangrijke oliepijpleidingen die daar lopen.

Daarmee is dit een vervolg op wat zich in de jaren ’90 in het voormalig Joegoslavixc3xab afspeelde: daar wilde het Westen toen tegen elke prijs de onafhankelijkheid van de verschillende Joegoslavische deelrepublieken, om daarmee de controle te krijgen over de bestaande en geplande oliepijpleidingen…

Het is dan ook een veeg teken dat de Russische president Medvedev Georgixc3xab gisteren al beschuldigde van genocide – precies hetzelfde argument, of beter gezegd de dekmantel, waarmee destijds het Westen in het voormalig Joegoslavixc3xab ingreep…

Links
– Wikipedia-artikel: Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline
– Energy Information Administration analysis: BalkansCaucasus region
– BBC News: US military will stay in GeorgiaUS military eyes Balkan bases
– Zie ook: Camp Bondsteel and Americaxe2x80x99s plans to control Caspian oil
– NRC Profiel: Strategische pijpleidingen (1999)

5 gedachten over “Georgixc3xab en de oliepijplijnen

  1. lol… jammer. YouTube is, als filmmaker, mijn leven. 😀

    Maar als ’t ding hier niet staat te downloaden dan gaat ie ’s nachts uit ja. Al is het maar omdat ’t ding warmte produceert en het is in dit land al benauwd en heet genoeg!

  2. Ik geef niet zoveel om Youtubefilmpjes, ben toch meer van de vriendensites zoals web-log en hyves, even op de hoogte blijven van het wel en wee van kennissen en vrienden.

  3. Olie wordt steeds belangrijker, ik lees er veel over de laatste tijd. Er gaat echt gigantisch veel geld in om in die business, op het belachelijke af (en alles wat daarmee samenhangt zoals oorlogen e.d.)

  4. Mijns inziens gaat dit conflict veel meer over macht. De NAVO omsingelt Rusland steeds meer. Naast de EU-uitbreiding zijn veel voormalige Oostbloklanden NAVO-lid geworden. Georgie heeft een pro Westerse president, die naar NAVO-lidmaatschap streeft. Rusland voelt zich steeds meer ingesloten door de NAVO en bedreigd. Zou dit niet de echte reden zijn dat het conflict zo escaleert? Om nou meteen overal olie bij te halen…

  5. Overal de olie achter zoeken lijkt inderdaad een beetje complotdenken, maar toch is het wel zo dat olie vaak op z’n minst een rol meespeelt. Zulke conflicten hebben namelijk altijd meerdere redenen (omdat een conflict beginnen om slechts 1 reden te “doorzichtig” is).

    Dat van de NAVO is natuurlijk ook helemaal waar, maar sluit de oliebelangen geenszins uit: want ook voor NAVO-lidmaatschap moet een bepaalde reden zijn, bijvoorbeeld om te zorgen dat belangrijke oliepijpleidingen of andere strategisch belangrijke zaken niet onder controle van de “vijand” komen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s