Gay Pride 2008

Updated!

Dit weekend heb ik diverse evenementen in het kader van de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride bezocht:

Vrijdag 1 augustus – straatfeesten

Gisteravond naar de straatfeesten geweest, die altijd al op de vrijdag beginnen. De grote homo- zaken van Sjoerd Kooistra in de Reguliersdwars- straat worden de laatste tijd weer meer gepro- moot, dus ik was erg benieuwd naar wat zij er van hadden gemaakt…

Opmerkelijk
Dat viel in eerste instantie nogal tegen: de gebruikelijke stellages voor spots en muziek- boxen waren tamelijk standaard en niet heel erg fantasierijk versierd. Alleen het hoofdpodium was wel mooi aangekleed. Blikvanger waren grote rode harten, die je eerder bij Valentijnsdag, dan bij Gay Pride zou verwachten…
Vermoedelijk is dit niet toevallig, net zoals het feit dat nu wel bij diverse appartementen en restaurants regenboogvlaggen uithingen, maar nota bene bij de grote homozaken Soho en Exit al een paar maanden niet meer…

Leuk
Ik ben toen eerst maar een rondje langs de andere feesten gaan lopen: in het oostelijke deel van de straat de traditionele Caribische street party van de Reality Bar, dit jaar volledig blauw versierd – misschien wat merkwaardig, maar wel apart!
Op het Rembrandtplein was op het laatst nog een klein, maar gezellig feestje opgezet door Travestiecafxc3xa9 De Lellebel en ook langs de Amstel stond weer het drukbezochte Amstelpodium.


Caribische Party bij de Reality Bar

Mooi
Na dit rondje ben ik weer teruggegaan naar de westelijke Reguliersdwarsstraat, waar inmiddels een fraaie lasershow begonnen was. Tesamen met de rook- en confettispuiters, die het flink lieten "sneeuwen", en de gogo-dancers op kleine podia, was hier zo toch nog een mooie show gemaakt!


Street Party in de Reguliersdwarsstraat

 

Zaterdag 2 augustus – Canal Parade

Vandaag ben ik uiteraard naar de befaamde Canal Parade gegaan. Dit keer samen met een vriend uit Groningen, die ik al wat langer via internet kende, maar die nog nooit de Canal Parade had meegemaakt.
Na elkaar op het centraal station ontmoet te hebben, zijn we naar de Prinsen- gracht gegaan, waar het al aardig volstond (er zouden bijna 500.000 mensen geweest zijn!), maar na wat zoeken, vonden we toch een plekje met goed zich op de boten.

De boten
Zodoende hebben we de volledige optocht van dit jaar maar liefst 80 boten goed kunnen zien! De grootste boten met de meest gelikte presentaties waren wederom van diverse grote ondernemingen, die dit jaar in nog groter getale hun homovriendelijkheid (Company Pride) presenteren.
Opvallend in andere zin waren de vele politici die dit jaar meevoeren: burge- meester Cohen van Amsterdam op de boot van de stad en zelfs een aparte boot met (PvdA-)bewindslieden, aangevoerd door minister Plasterk, herkenbaar aan zijn markante hoed!


De politieke boot met links minister Plasterk

Verrassend
Minstens even sympathiek vond ik zelf echter dat er ook een boot meevoer van de notoire heterodiscotheek Jantjes Verjaardag – het publiek van een zaak als deze is immers doorgaans een stuk minder homovriendelijk dan eerdergenoemde ondernemingen en politici…
Andere verrassende boten waren die met "Sinterklaas en zwarte piet" erop en de bekende tuintjesboot met de staande lamp, waarop dit keer "Lucky Luke" op een levensgroot houten paard zat!
Wat mij tenslotte dit jaar nog weer sterker als eerdere jaren opviel, was dat de Companyboten soms wel uitbundige regenboogkleurige versieringen hadden, maar de meeste homo-boten juist niet…

 


De boot van TNT Post met regenboogskyswingers

 


Een andere primeur: de christenboot

Kooistra
De boot van de grote homozaken van Sjoerd Kooistra (April, Exit, Soho, ARC) maakte dit jaar reclame voor hun nieuwe portaalsite www.reguliersonline.nl, maar werd ook subtiel gesponsord door Jillz – het nieuwe vrouwenbiertje (!) van Heineken…
De kleurencombinatie roze/blauw was wel mooi, maar de boot was desondanks toch niet echt een geheel. De Reguliersboot won in 2005 nog de prijs voor beste grote boot. Wel bleek in elk geval dit jaar (net als in 2005?) Sjoerd Kooistra in eigen persoon mee te zijn gevaren!

Regen
Na afloop van de Parade zijn we toen eerst bij Dantzig wat wezen drinken en hebben we in de Reguliersbreestraat wat gegeten. Helaas begon het toen ook te regenen… eerst miezerend, later helaas steeds harder…
We zijn toen nog wel even in de oostelijke Reguliersdwarsstraat wezen kijken, maar toen we naar het westelijke deel wilden, was de regen al dermate hard, dat het niet echt leuk meer was om er verder in te lopen.
Rond 20.00 uur besloten we toen maar om naar huis te gaan – ik had de straatfeesten gisteren al meegemaakt en de Canal Parade hadden we gelukkig nog bij goed weer kunnen zien…


Schuilen voor de regen onder het Carlton Hotel

 

Update: Zondag 3 augustus – Slotfeest

Zondagnamiddag ben ik ondanks het niet heel goede weer toch nog maar even naar Amsterdam geweest om zoals elk jaar het slotfeest van de Gay Pride bij de Stopera bij te wonen.
Vanwege de regenbuien waren ook hier niet heel veel mensen, en zij die er waren stonden grotendeels onder paraplu’s. De muziek kon het echter desondanks toch nog wel gezellig maken.


Slotfeest bij de Stopera

 

Het podium bij het stadhuis was ook dit jaar weer mooi versierd met ballonnen in regenboogkleuren, met als enige reclame een ietwat te prominent spandoek van de huidige organisator ProGay – een kennelijk onvermijdelijk speldenprikje
In de Reguliersdwarsstraat waren tenslotte alle podia en stellages alweer helemaal afgebroken en was het weer business as usual.

Links
– Mijn eerdere log over Homodiversiteit
– GBA: www.amsterdampride.nl
– ProGay: www.weareproud.nl

8 gedachten over “Gay Pride 2008

  1. is altijd makkelijk om aan de zijlijn kritiek te geven op andermans werk…..
    Ik vond de Reguliersdwarsstraat erg mooi versiert, weer eens wat anders dan balonnen! Er zaten vast heel wat meters stof in de decoraties. Wij hebben er in ieder geval van genoten!

  2. Overigens was de organisatie van de pride dit jaar voor het eerst in handen van mijn grote vriend Frank (“Mister COC”) van Dalen met ProGay, en ik moet zeggen dat ie gezien de recordhoge bezoekersaantallen een goed debuut heeft neergezet!
    (En ik ben vooral verheugd dat we van die irritante relnicht/zeikwijf Siep de Haan af zijn, die zijn enige media aandacht vergaarde door jaarlijks een bitchfight te willen voeren met stadsdeel Amsterdam Centrum over vergunningen)
    Dit terzijde, uiteraard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s