Internet slurpt energie

Dat een computer energie verbruikt beseffen de meeste mensen tegenwoordig wel, mede dankzij de campagnes om apparaten niet in de slaapstand te laten staan, maar ze gewoon uit te zetten als je ze niet gebruikt.

Waar de meeste mensen echter niet bij stilstaan, is dat ook het internet steeds meer energie verbruikt en dat bepaald niet zo zuinig ook!

Verbruik
Zo bedraagt het energieverbruik van alle internetservers nu zo’n 180miljard Kilowattuur per jaar. Dat is al ongeveer 1 procent van hettotale wereldenergie- gebruik.
De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste knooppunt voor internetverkeer ter wereld, verbruikt momenteel al evenveel stroom als de hele stad Amsterdam!

Oorzaken
Oorzaak hiervoor is niet alleen dat steeds meer mensen steeds meer via internet doen, maar vooral ook de enorme toename van toepassingen die veel dataverkeer opleveren.
Zo is er de enorme hoeveelheid spam en is er de laatste jaren een enorme toename van videotoepassingen – denk niet alleen aan porno, maar met name ook aan YouTube e.d…

Oplossingen
Om dit energieverbruik wat terug te dringen komt er meer en meer aandacht voor groene IT: van kleine groene servers voor particulier gebruik, tot plannen van giganten als Microsoft en Yahoo om nieuwe serverparken langs rivieren te bouwen, zodat die door waterkracht kunnen worden aangedreven.

Maar misschien is het ook niet eens zo’n gek idee om gewoon zelf eens wat minder YouTube-filmpjes te kijken

2 gedachten over “Internet slurpt energie

  1. lol… jammer. YouTube is, als filmmaker, mijn leven. 😀

    Maar als ’t ding hier niet staat te downloaden dan gaat ie ’s nachts uit ja. Al is het maar omdat ’t ding warmte produceert en het is in dit land al benauwd en heet genoeg!

  2. Ik geef niet zoveel om Youtubefilmpjes, ben toch meer van de vriendensites zoals web-log en hyves, even op de hoogte blijven van het wel en wee van kennissen en vrienden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s