Reinhard Mey

Veel mensen zal de naam Reinhard Mey weinig of niets zeggen… toch zijn sommige liedjes van deze in 1942 geboren Duitse singer-songwriter ook in ons land bekend, in elk geval bij de iets ouderen onder ons…

Gute Nacht
Zijn bekendste nummer is Gute Nacht, Freunde, dat al sinds 1976 de tune is van "Met het oog op morgen", het bekende actualiteitenprogramma, dat dagelijks van 23.00-0.00 uur op Radio 1 wordt uitgezonden:

 

Ontroerend
Reinhard Mey heeft ook enkele liedjes in het Nederlands geschreven en gezongen, waaronder het prachtige Als de dag van toen uit 1975, dat hier ten lande wederom bekend werd door het reclamespotje van Nationale Nederlanden tijdens het voetbal-WK van 2006:

 

Wolken
De meeste liedjes van Reinhard Mey zijn zowel qua tekst als qua muziek vrij dromerig en enigszins melancholisch en daardoor ook ontroerend. Een ander goed voorbeeld daarvan is het eveneens zeer bekende xc3x9cber den Wolken uit 1974:

 

Gexc3xabngageerd
Naast zulke liedjes over vliegen en over de liefde, heeft Reinhard Mey ook op satirische wijze over maatschappelijke onderwerpen en over het dagelijks leven geschreven en gezongen. Later schreef en zong hij ook over zijn eigen leven en over dieren(leed), die hem als overtuigd vegetarixc3xabr ter harte gingen.

Kritisch…
De vrijheid en het kritisch vermogen zoals uit zijn liederen klinkt, blijkt hij zelf in de praktijk echter helaas niet te kunnen opbrengen. Alle publicaties over hem, op fansites, in kranten en in boeken schijnt hij namelijk onder dreiging van juridische stappen tegen te houden of zelfs te laten verdwijnen…

Links
– Homepage: www.reinhard-mey.de

6 gedachten over “Reinhard Mey

  1. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit iets van de goede man had vernomen tot ik hier kwam. Ik heb een aantal fragmenten beluisterd en mij bekroop een ‘Oh ja!’ gevoel!

  2. Ik zou zeggen: hij hoeft niemand te laten meeliften op zijn rug. Als anderen hem of zijn werk plubliekelijk willen ophemelen danwel verguizen, dan staat hen dat vrij. Net zoals het hem vrijstaat om, als hem dat niet bevalt, te proberen hen, ongeacht hun “bedoelingen”, van zijn rug af te gooien. Hij is niemand iets verschuldigd en hij hoeft ook over dxc3¡t feit aan niemand verantwoording af te leggen. Reinhard Mey bewaakt zijn eigen vrijheid. Dat vind ik integer van hem.

  3. ‘Gute Nacht Freunde’ en ‘Als De Dag Van Toen’ heb ik hier in iTunes staan. Heel relaxt allemaal. Is de persoon er achter toch wat minder relaxt..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s