De Lellebel

Afgelopen zaterdagavond was ik weer eens uit in Amsterdam. Eerst even naar de Soho en toen voor het eerst naar De Lellebel. Dat is het enige travestie-cafxc3xa9 van Nederland en bevindt zich aan de Utrechtsestraat nr. 4, net om de hoek van het Rembrandtplein.

Aanbellen
De Lellebel bleek in meerdere opzichten een best wel aparte zaak: om te beginnen was toen ik kwam de deur niet open en moest ik eerst aanbellen, waarna hij open ging. Dit kom je bijna nergens meer tegen, maar was tot in de jaren ’60 bij alle homocafxc3xa9’s zo: geen inkijk en eerst aanbellen voordat een portier opendeed. Dit om aanstoot te vermijden en ongewenste gasten te weren.
Ook bij de Lellebel is er geen inkijk vanaf de straat mogelijk en bleek er achter de deur een portier te zitten: een keurig geklede oudere heer met vlinderdas. Toen het later wat drukker werd, werd de deur echter wel opengezet.

Dames
In de zaak zelf stonden achter de bar twee fraaie drag queens: Eva Evita Gonza- les, met 19 jaar de jongste travestie-artiest van Nederland, en Karoline On Line, de wat wulpsere en wat oudere Miss Travestie Holland 2007.
Laatstgenoemde probeerde meermalen de zaak een beetje in beweging te krijgen, wat pas goed lukte, toen ze een kort optreden op het kleine podiumpje achterin de zaak gaf. Later "zongen" de beide dames ook achter de bar nog wat, waarbij de jongste al zeer professioneel overkwam:


Karoline (links) en Eva Evita (rechts) naast een onbekende

Heren
Niet alleen deze beide medewerksters waren vrij opvallend, ook onder de bezoekers zag ik nogal wat opmerkelijke personages: zo zat in de hoek een man die sprekend een kruising leek tussen cabaretier Paul van Vliet en media-priester Antoine Bodar, zaten aan de bar twee vrij deftige dametjes, kwamen er ook een aantal parmantige oudere heren binnen en liepen er nog een paar personen die vermoedelijk alleen uiterlijk dames waren. Maar ook zaten er een paar jongens die echt hetero leken en kwamen er mensen binnen die vermoedelijk echt hetero waren.

Omgang
Toen ik later weer richting het centraal station liep, kwam ik geheel onverwacht met een heel andere kant van de stad in aanraking: in de Kalverstraat kwam ik namelijk de zogeheten Stille Omgang tegen. Dat is een katholieke processie, maar dan zonder enige opsmuk, waarbij het Mirakel van Amsterdam wordt herdacht: een wonder waarbij in 1345 een hostie ongeschonden uit het vuur tevoorschijn kwam. Op de plaats waar dit wonder volgens de overlevering heeft plaatsgevonden staat dan voor deze gelegenheid een gebrandschilderde lantaarn:


De Stille Omgang trekt voorbij de lantaarn
(de foto’s zijn van internet)

(zie ook mijn eerdere log over Travestie)

10 gedachten over “De Lellebel

  1. Dat zou je denken, maar ze hebben elkaar ontmoet in een electronicazaak, waar een van hen een kabeltje voor de synthesizer nodig had… Hun naam hebben ze wat later ontleend aan, inderdaad, de dierenwinkel van een gezamelijke vriend, als ik het goeg heb…

  2. PetShopBoys! Genoeg LP’s en 12″singles hier in huis. Beste nummer vind ik nog altijd Being Boring. En’k heb nog steeds een zwak voor Chris Lowe..

  3. Uhm… de dude in het midden is Valerio… leukste VJ van nederland enzo ๐Ÿ˜›

    En als er veel hetero’s in en uit kwamen druppelen die avond dan komt dat natuurlijk vanwege die BN’ner ๐Ÿ˜›

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s