Mardi Gras Doubloons

Via eBay heb ik onlangs een stel zogeheten Mardi Gras Doubloons gekocht. Dit zijn grote aluminium munten (ca. 4 cm doorsnee) die in het publiek worden geworpen vanaf de praalwagens die meerijden tijdens de Mardi Gras Parade in New Orleans, Louisiana, USA:

Mardi Gras
De Franse term Mardi Gras betekent "vette dinsdag" – de dag dat nogeenmaal flink feest gevierd wordt, alvorens op aswoensdag de katholiekevastentijd begint. Hier kennen we dat als het Carnaval.
De bekendste Mardi Gras-viering is die in New Orleans, waar bovendien ook een befaamde Gay Pride-versie van is. Er wordt dan veel gefeest, met als hoogtepunt een grote parade met uitbundige praalwagens, vergelijkbaar met bijv. de carna- valsoptochten in Brazilixc3xab.

Doubloons
In New Orleans is het een traditie geworden dat vanaf de praalwagens de zoge- heten doubloons in het publiek worden geworpen. Deze munten hebben aan de ene kant het logo of een andere toepasselijke afbeelding van de betreffende wagen c.q. van de zaak die de wagen bemand.
Aan de andere kant staat dan een afbeelding met het thema en het jaartal van de parade waarvoor hij gemaakt is. De meeste doubloons zijn zonder meer prachtig uitgevoerd met heel gedetailleerde afbeeldingen.

Geschiedenis
Zulke doubloons zijn in 1960 voor het eerst gestrooid door de krewe (crew) van de wagen van de Rex en waren speciaal daarvoor ontworpen door de kunstenaar H. Alvin Sharpe. Sommige bijzondere of zeldzaam geworden exemplaren zijn inmiddels echte collectors-items geworden.
De orkaan Katrina, die in 2005 een groot deel van de oude binnenstad verwoestte, betekende ook voor de Mardi Gras-viering een zware terugslag. Niet alleen voor de parade zelf is weinig geld meer beschikbaar, ook de grote aluminium doub- loons zijn nu (helaas) vervangen door kleinere exemplaren van plastic (made in China), die voorzien zijn van een metallic coating in de Mardi Gras-kleuren paars, geel en groen…

Links
– Alles over de Doubloons: History of Doubloons in Carnival
– Officixc3xable homepage: www.mardigrasday.com
– Zie ook: www.mardigrasneworleans.com
– De Gay Mardi Gras: www.gaymardigras.net
– En ook: www.gaymardigras.com

6 gedachten over “Mardi Gras Doubloons

  1. Mardi Gras is dus oorspronkelijk de naam voor zeg maar de laatste carnavalsdag in het Zuiden van de VS en heeft een katholieke oorsprong.

    Daarnaast zijn er overal ter wereld Gay Prides die hun oorsprong hebben in de herdenking van de Stonewall-rellen.

    Begin jaren ’80 gingen die Gay Prides echter dermate op extravagante carnavalsoptochten lijken, dat ze in diverse steden ook Mardi Gras werden genoemd. Daar vinden ze ook meestal een of meer weken na het traditionele Mardi Gras plaats (en dus tijdens de katholieke vastentijd).

    Ongeveer op deze manier is ook in Sydney het beroemde Mardi Gras als homo-evenement ontstaan.

  2. Kleurige munten, maar wat doe je ermee… ik ben gestopt met het aanschaffen van overbodige dingen (behalve sjaals dan :P), ik schrok laatst toen ik opruiming hield. Zoveel troep…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s