Nieuw logo rijksoverheid

Gisteren is door premier Balkenende bekend gemaakt dat er een nieuw logo komt voor de gehele Nederlandse rijksoverheid:

Ontwerp
Het bestaat uit een gestileerde tekening van het officixc3xable Nederlandse rijkswapen, dat tegen verschillende achtergrondkleuren op verschillende manieren gebruikt kan gaan worden. Het is ontworpen door Studio Dumbar uit Rotterdam.

Invoering
Dit logo zal vanaf 1 januari 2008 in de plaats komen van de huidige logo’s en huisstijlen van alle afzonderlijke ministeries en andere organen van de centrale Nederlandse overheid.
Dit is bedoeld om de overheid voor de burger beter herkenbaar, transparanter en toegankelijker te maken. In 2011 moet de invoering van deze nieuwe huisstijl voltooid zijn.

Verbetering
Dat alle onderdelen van de rijksoverheid hiermee xc3xa9xc3xa9n gezicht krijgen is een goede zaak. Ook goed is dat hiermee de huidige logo’s van de ministeries vervangen worden, want die waren vaak dermate geforceerd en abstract dat er totaal geen relatie met een overheidsorgaan in te ontdekken viel: bijv. de "seinvlaggetjes" van Algemene Zaken of de "ruggegraat" van Buitenlandse Zaken:

      

 

Herkenbaar
Voor een herkenbare, gezagvolle en betrouwbare uitstraling is het daarom goed dat het nieuwe logo weer het officixc3xable rijkswapen weergeeft, want dat wordt wereldwijd, vanoudsher en nog altijd herkend als hxc3xa9t overheidssymbool bij uitstek.
Helaas is dit wapen al veel te vaak vervangen door compleet nietszeggende logo’s, zelfs bij zoiets belangrijks als de Rechtspraak

Heraldiek
In het nieuwe logo is het rijkswapen gelukkig ook gestileerd op een manier die nauw aansluit bij de klassieke tekenstijl van de heraldiek (wapenkunde), al is het strikt genomen niet correct om een heraldisch wapen nog eens tot een logo te stileren, aangezien zo’n wapen op zichzelf al een stilering van de weergegeven objecten vormt…
Deze stilering is ook een stuk beter gelukt dan bijv. die op de voorkant van het Nederlandse paspoort.

Details
Met de stilering zijn bovendien een paar details verdwenen: op het lint onderaan mist de wapenspreuk "Je Maintiendrai" en de drie leeuwen missen zogezegd hun geslachtsdeel.
Men zal dat in eerste instantie misschien niet missen, maar volgens de regels van de heraldiek moeten heraldische leeuwen daarvan voorzien zijn, zoals bijv. goed te zien is op de klassieke afbeelding van het rijkswapen.
Of dit ook een gevolg is van het kuisheidsoffensief van het huidige kabinet…?

9 gedachten over “Nieuw logo rijksoverheid

 1. Nou, welgefeliciteerd met dit collectors-item. James Bond zal ook wel zoiets hebben… maar dan in zijn schoen! Ik vind telefoons best fascinerend, maar niet zodanig dat ik zelf een bijzonder of vernuftig exemplaar verlang. Laat staan zeven. Ik verzamel trouwens in het geheel niets. Ja, ervaringen (Heinrich Boll, Ansichten eines Clowns).

 2. Lollig geschreven het laatste stukje. 😉

  Ik vind dat wel een ernstige ontwikkeling: geen geslachtsdeel, dat dient toch ter voortplanting en zonder nieuwe burgers (en leeuwen) is er geen toekomst.

 3. Ik vind hem strak, duidelijk en bruikbaar. Ze hadden bij Dumbar blijkbaar iets goed te maken na dat prutswerk met KPN.

  Verder is het toch xc3xa9xc3xa9n van de toonaangevende bureau’s in Nederland. Misschien was de KPN huisstijl wel het gevolg van eisen van KPN zelf. Ik weet uit ervaring hoe onnavolgbaar klanten soms kunnen zijn met hun eisen 😉

 4. De leeuwenpiemels zijn terecht weggelaten. Ook zonder piemels is duidelijk dat het mannetjesleeuwen zijn. Belangrijker vind ik echter dat de fallus als symbool voor kracht en moed inmiddels heeft afgedaan.

  Voor mxc3xa9xc3xa9r dan evolutionaire competitie staat (ha ha) de fallus feitelijk niet. En het is alle weldenkende mensen inmiddels wel duidelijk (vooralsnog vaak helaas meer in hoofd en hart dan ter hoogte van het kruis) dat serieuze competitie, dwz het streven naar meer dan, beter dan, sneller dan, etc. zeer pijnlijk en schadelijk is gebleken voor de mens en zijn planeet.

  Hulde voor de androgyne leeuw! Hulde voor verfijnde menselijkheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s