Travestie

Naar aanleiding van mijn vorige log, is het wel interessant om even iets nader in te gaan op het verschijnsel travestie.

Verschillend
Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat er twee heel verschillende soorten travestie bestaan, waarvoor in het Nederlands helaas geen aparte woorden zijn.
In het Engels wordt echter wel een duidelijk onderscheid gemaakt, namelijk tussen drag queens en cross dressers:

Drag Queens
De meest bekende travestie-beoefenaars zijn de drag queens: mannen die overdreven uitbundige dameskleding aantrekken, een grote pruik opzetten, zich opzichtig opmaken en dan alszodanig meer of minder publiekelijk optreden. Dit zijn voornamelijk homomannen.

Cross Dressers
De wat minder in het oog lopende travestie-beoefenaars zijn de cross dressers: mannen die gewone alledaagse vrouwenkleding aantrekken, maar daarin verder niet naar buiten treden, het ook vaak stiekem alleen voor zichzelf doen. Dit zijn voornamelijke heteromannen.  

 


Twee oerhollandse drag queens tijdens Gay Pride 2007

 

Overeenkomst
De enige overeenkomst tussen beide vormen van travestie is dus dat het in beide gevallen gaat om mannen die vrouwenkleding aantrekken. Voor de rest zijn het twee nagenoeg volledig verschillende verschijnsels.
Wel gaat het in beide gevallen om praktijken die zich heel lang in het verborgene hebben afgespeeld en, in het geval van de cross dressing, nog afspelen. Daardoor is er maar weinig bekend over de oorsprong en ook niet heel veel over de mogelijke oorzaken.

Drag Queens
Het verschijnsel van de drag queens komt vermoedelijk voort uit de praktische vrouwelijkheid die homo’s vxc3xb3xc3xb3r de oorlog aan de dag legden om heteromannen te versieren. Extra fraai uitgedost en met een dosis zelfspot gingen sommigen van hen in deze vrouwelijke vorm ook optreden in specifieke clubs en konden zich in zuidelijke landen bovendien ook publiekelijk manifesteren tijdens het Carnaval.

Cross Dressers
Het verschijnsel van de cross dressers heeft waarschijnlijk een meer psycholo- gische oorzaak. Ze vinden het fijn en plezierig om zo nu en dan vrouwenkleding te dragen en zodoende vrouwen te imiteren. Het is niet duidelijk in hoeverre en hoevaak hierbij sprake is van een fetish.
Zie ook: www.crossdresser.nl.

Vrouwen
Bij vrouwen komt travestie veel minder vaak voor dan bij mannen. Het waren voornamelijk lesbische vrouwen die zich in mannenkleding hulden om heterovrouwen te versieren, net zoals homo’s dat vroeger op hun manier deden.
In hoeverre het cross dressing ook onder vrouwen voorkomt, is niet bekend. Ironisch genoeg zijn heel veel heterovrouwen wel ‘mannenkleding’ met korte kapsels gaan dragen in het kader van de vrouwenemancipatie…

In Amsterdam gaan tijdens de jaarlijkse Hartjesparade over de Zeedijk (vooral) mannen als vrouwen en (minder) vrouwen als mannen gekleed.

(zie ook mijn log over het travestie-cafxc3xa9 De Lellebel)

18 gedachten over “Travestie

 1. ohhh, is dat waarom de zwart en rood in Haarlem, lol.. ben ik daar net zo goed opgegroeid, wist van rood en zwart af, maar niet dat het met boven en beneden had te maken 😀

  Weer een mystery voorbij, de rest kende ik, behalve de Bis… en hier in Almere? Cijferen ze gewoon door tot over de 300 ofzo… alhoewel… zo groot maken ze de straten niet… hoogste wat ik weet is rond de 250 als huisnr….

  Wel eventueel even en oneven, even is dan links van de straat, even rechts, als je andersom de straat inkomt 😛 dan uhhhh (A)

  (Hoe kwam jij nu op mijn log verzeilt :D)
  XXX

 2. Ik woon in Utrecht op 4a, maar bij de burgerzaken staat het genoteerd als 4bis. Nooit geweten dat er van oudsher een verschil zat tussen Bis en Bis A. Aangezien wij op de eerste en tweede verdieping wonen, zou het best kunnen dat dat vroeger Bis en Bis A was.

  Het is trouwens het huis waar Herman van Veen een stukje over heeft gemaakt. Het was vroeger een badhuis en daar issie met z’n vader heen geweest.

  Wat betekent Bis eigenlijk?

 3. Zwarte en rode huisnummers komen niet alleen in Haarlem voor. In Maassluis zijn ze er bijvoorbeeld ook, evenals toevoegingen met letters. Toevoegingen als “bis” heb ik nooit gezien en “hs” ken ik alleen uit Amsterdam.

 4. En hoe zou u nou een heterdeheteroman willen noemen die zichzelf stiekem naakt in zijn gang fotografeert in een zwarte damesslip van zijn vriendin, op hoogehakte maatje 43 damessandaaltjes, zonder hoofd en die dit dan op internet zet in de domme veronderstelling dat zijn vriendin er niet achter komt? En die vervolgens zijn vriendin probeert wijs te maken dat hij dat niet is? En als dit niet meer te ontkennen valt dat het hxc3¡xc3¡r schoenen zijn (hoewel zij maat 39 heeft)? Hoe zou u zo’n braaf linkse, diep christelijke man willen noemen?

 5. Heerlijk al die identiteitscrisissen ahum. Wil de echte man/vrouw/manwijf opstaan enzo. Weet je, als een man zich als vrouw kleedt en die behoefte heeft, dan HEET het wat, als een vrouw mannenkleren draagt dan wordt dat al snel gewoon gevonden.
  Toen ik bij de bank werkte (1997-1999) droeg ik vaak streepjespakken, gewoon omdat ik dat mooi vind. Nu zag ik laatst een ontwerper die zo’n pak ontwierp (jaja dit jaar) en dat terwijl bv een Anita Witzier zich ook graag in pakken hult.

 6. Ach wat maakt het uit hoe een ieder zich kleed, als het maar lekker zit, toch?

  Ik heb bewondering voor de drag queens, soms zitten daar een paar mooie dames/heren tussen!

 7. Pasula heeft wel een punt. Mannen in vrouwenkleding wordt niet geaccepteerd tenzij het in een bepaalde show (off) setting is. Terwijl vrouwen in mannenkleren wel geaccepteerd wordt…

 8. komt dit ook voor bij Afrikaanse stammen en de Eskimo’s, etc., of is dit een typisch ‘westers’ iets? wat ik daarmee bedoel is, wat ik me altijd afvraag, is dit een aangeboren verschijnsel, of een mede door de media bexc3xafnvloed iets?

 9. Het is een verschijnsel dat je ziet in hoogontwikkelde en gedifferentieerde culturen, zoals onze Westerse, maar bijv. ook de Chinese en de Japanse.

  Ook kan je niet echt zeggen dat het aangeboren is, of door de media wordt beinvloed. Het verschijnsel van de drag queens komt voort uit “ondergrondse” seksuele praktijken van homo’s die later tot een vorm van entertainment uitgroeiden.
  Het cross dressing heeft waarschijnlijk een meer psychologische oorzaak c.q. is vergelijkbaar met een fetish…

 10. Toen ik in Utrecht kwam wonen, wist ik niet beter dan dat ik op 18 bis woonde, maar bij het inschrijven bij de gemeente bleek 18bis niet als woonruimte te bestaan… :-O

  Het bleek dat het huisnummer op de begane grond huisnummer 18 had, de eerste verdieping was 18 bis, en de tweede verdieping bleek 18 bis II te zijn.

 11. Ik ben een cross dresser.
  Het laadt mij op als een batterij, als ik vrouwenkleding aantrek.
  Het is net alsof de energie die in de kleding zit in mij komt.
  Daarom heb ik geregeld nieuwe kleding nodig.
  Ik geniet ervan als mensen mij zien in dameskleding.
  Meestal ga ik dan naar een stad waar niemand mij kent.
  En meestal trek ik alleen een damesjas of broek aan.
  Ik maak mijzelf niet op of zo.
  Crossdressers houden vaak ook van bondage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s