Boven en onder

Sommige dingen ervaar je als zo vanzelfsprekend, dat je er niet bij stilstaat, dat het ook anders kan. Bijvoorbeeld met huisnummers voor boven- en benedenwoningen.

Haarlem
Ik ben niet anders gewend dan dat een beneden- woning huisnummer 12 zwart heeft en de boven- woning dan nummer 12 rood. Dat blijkt echter typisch voor Haarlem te zijn, waar de cijfers naast de deuren van zulke huizen dan ook rood en zwart zijn.

Pas later kwam ik ander aanduidingen tegen, die je dan in eerste instantie niet meteen begrijpt:

Amsterdam
Zo heeft in Amsterdam een benedenwoning de aanduiding 12 hs (huis) en hebben de opeenvolgende bovenwoningen Romeinse cijfers achter het nummer: 12 I etc. Anders dan in bijv. Haarlem hebben de huizen in Amsterdam immers vaak veel meer bovenwoningen.

Utrecht
In Utrecht is het weer anders: daar heeft de benedenwoning een nummer zonder meer en wordt de eerste bovenwoning aangeduid als 12 bis. De volgende bovenwoning krijgt daar dan een hoofdletter achter: 12 bis A.

Tegenwoordig
Dit soort typische lokale aanduidingen kom je echter alleen tegen bij oude huizen. Voor nieuwe gebouwen worden ze niet meer gebruikt, maar wordt achter het huisnummer een hoofdletter gezet: 12 A etc. Dat was ook nodig vanwege de nieuwe vormen van kleine appartementsgebouwen.

9 gedachten over “Boven en onder

 1. ohhh, is dat waarom de zwart en rood in Haarlem, lol.. ben ik daar net zo goed opgegroeid, wist van rood en zwart af, maar niet dat het met boven en beneden had te maken πŸ˜€

  Weer een mystery voorbij, de rest kende ik, behalve de Bis… en hier in Almere? Cijferen ze gewoon door tot over de 300 ofzo… alhoewel… zo groot maken ze de straten niet… hoogste wat ik weet is rond de 250 als huisnr….

  Wel eventueel even en oneven, even is dan links van de straat, even rechts, als je andersom de straat inkomt πŸ˜› dan uhhhh (A)

  (Hoe kwam jij nu op mijn log verzeilt :D)
  XXX

 2. Ik woon in Utrecht op 4a, maar bij de burgerzaken staat het genoteerd als 4bis. Nooit geweten dat er van oudsher een verschil zat tussen Bis en Bis A. Aangezien wij op de eerste en tweede verdieping wonen, zou het best kunnen dat dat vroeger Bis en Bis A was.

  Het is trouwens het huis waar Herman van Veen een stukje over heeft gemaakt. Het was vroeger een badhuis en daar issie met z’n vader heen geweest.

  Wat betekent Bis eigenlijk?

 3. Zwarte en rode huisnummers komen niet alleen in Haarlem voor. In Maassluis zijn ze er bijvoorbeeld ook, evenals toevoegingen met letters. Toevoegingen als “bis” heb ik nooit gezien en “hs” ken ik alleen uit Amsterdam.

 4. Toen ik in Utrecht kwam wonen, wist ik niet beter dan dat ik op 18 bis woonde, maar bij het inschrijven bij de gemeente bleek 18bis niet als woonruimte te bestaan… :-O

  Het bleek dat het huisnummer op de begane grond huisnummer 18 had, de eerste verdieping was 18 bis, en de tweede verdieping bleek 18 bis II te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s