Wachtwoorden

Nog niet eens zo heel lang geleden kwamen we een wachtwoord alleen tegen in spannende boeken en films over piraten, misdaad, spio- nage e.d.

Maar tegenwoordig heeft elke computerge- bruiker dagelijks met meerdere wachtwoorden te maken en dat bepaald niet alleen meer voor leuke dingen: wachtwoorden beschermen het werk waar je op de computer mee bezig bent, al je vertrouwelijke correspondentie en foto’s die er op staan en ook de online-toegang tot je bankrekening.

Het is dus van groot belang dat je wachtwoorden gebruikt die niet door anderen te achterhalen of te kraken zijn. Voor de veiligheid van wachtwoorden zijn een aantal punten van belang:

De lengte
Hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Een computer kan namelijk razendsnel alle mogelijkheden nalopen (brute force-attack). Een veilig wachtwoord moet dus zxc3xb3 lang zijn, dat een moderne computer er langer over doet, dan voor een kwaadwillige acceptabel is.
Een wachtwoord bestaande uit:

4 cijfers = 10.000 mogelijkheden
6 cijfers = 1.000.000 – dit aantal produceert een 1 GHz-processor binnen 1 seconde!

6 kleine letters = 308.256.000
8 kleine letters = 208.827.000.000 – een 1 GHz-processor doet dit binnen 2,5 dag

De tekens
Een wachtwoord bestaande uit 8 kleine letters is dus niet heel erg veilig. Beter is daarom een combinatie van cijfers en letters, maar nog veiliger wordt het met hoofdletters en bijzondere tekens, (zoals $ % ? / @ ) erbij:

8 cijfers + kleine letters = 2.821.109.000.000 = ca. 32 dagen rekenwerk
8 kleine + hoofdletters + leestekens = 6.634.204.312.000.000

De test
Een beetje veilig wachtwoord moet dus ten minste 8 tekens lang en een com- binatie van cijfers, letters en andere tekens zijn. Maar desondanks blijft gelden: hoe langer hoe beter!
Als je wilt testen hoe veilig een wachtwoord is, dan kan je het intypen bij deze Password Checker, die dan met een kleur aangeeft hoe zwak of sterk het is.

De vraag
Maar hoe verzin je nou een wachtwoord dat zo lang en zo sterk is en dat ook nog makkelijk te onthouden is? Simpeler dan je denkt!
Een goede manier om zulke veilige wachtwoorden te maken kom je namelijk op internet vaak tegen: in de vorm van de Breezer-taal!
Precies zoals jongeren hun msn-taal met allerlei verschillende tekens versieren, zo kan je ook veilige wachtwoorden maken: bijvoorbeeld "gloeilamp" is niet erg veilig, maar "gL03!L4mP" wel!

De oplossing
Maar zo ingewikkeld hoeft het niet eens: ook "?4gloei5lamp6!" is al zeer veilig. Het gaat erom dat het lang genoeg is en dat alle soorten tekens er minstens 1 of 2 keer in voorkomen.
Om te voorkomen dat het makkelijk geraden wordt, of dat met een computer een woordenboek wordt afgelopen (dictionary-attack), is het ook goed om een woord verkeerd te zpelluh of een foreign word te gebruiken.

Met een beetje fantasie wordt het leven dus niet alleen leuker, maar ook veiliger!

14 gedachten over “Wachtwoorden

  1. Goed, dergelijke veranderingen. Er zit schot in! Dat moet ook wel, want Amsterdam kamt echt met een teruglopend imago, zeker ook door bijvoorbeeld gevallen van mishandeling van homo’s.

  2. Een aantal plekken die je beschrijft ken ik wel. Als heterovrouw kom ik ook graag in die gelegenheden. Op zich vind ik dat er best wel leuke uitgaansgelegenheden zij voor een heel breed publiek, voor elk wat wils dus. Overigens, ik ken veel meer gaytentjes dan degenen die jij nu beschrijft, er zit meer in Amsterdam dan je denkt. 😉

  3. Vandaag je blog ontdekt. Ziet er prima uit. Veel info ook lekker even de up date over de kroegen. Amsterdam dan toch weer op weg naar gay capital of europe. Zelf denken de gebroeders dat daar wel meer voor nodig is.
    Op onze blog http://www.gebroedersgrimm.web-log.nl werk ik niet met links, maar toch wil ik er een maken naar deze van jou. Vind je dat goed ? Ga nu kijken naar je blog over de reguliers. Je mag als je m interessant vindt een link maken naar onze blog.
    groeten van de Gebroeders Grimm
    Robert A. en Thom R.

  4. Verkeerd spellen is niet mijn (lange) ding… een vriend van me legde eens uit dat een wachtwoord heel handig is als je telkens de beginletters van de woorden van 1 zin neemt. Als er dan ook nog getallen bij zitten is het helemaal top.
    HJDN007AG?
    (Heb jij de nieuwste 007 al gezien?)

  5. Op het werk zijn we VERPLICHT een wachtwoord aan te maken beginnend met een hoofdletter en het moet minimaal xc3xa9xc3xa9n cijfer bevatten. Ik ben wel crea genoeg om met iets op de proppen te k0m3n..

  6. hej jah ik vin da ook da ge een veilig en goed wachtwoord moet hebbe mer jah ik weet er geen xc3xa9xc3xa9n weet iemand xc3xa9xc3xa9n mer ik da dan ng wel veranderen want anders kunne jullie op mijn netlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s